Villámcsapás végzett hegyi gorillákkal

2020. február 13., csütörtök, Magazin

Valószínűleg villámcsapás ölt meg négy ritka hegyi gorillát, köztük egy vemhes nőstényt és egy csecsemőt Ugandában – számolt be a védett állatok pusztulásáról a BBC hírportálja egy állatvédő szervezetre hivatkozva.

A három felnőtt nőstény és a csecsemő hím tetemét az ugandai Mgahinga Nemzeti Park területén találták meg, súlyos sérüléseik villámcsapásról tanúskodtak. A Virunga-hegység állatvédő szervezete „a faj nagy veszteségének” nevezte a négy állat pusztulását.

A világon alig több mint ezer hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) él már csak, védett élőhelyeik Ugandában, Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban találhatók. A négy elpusztult állat egy 17 tagú csoporthoz tartozott, a szakértők Hirwa-családként tartották számon őket. A csapat a Mgahinga Nemzeti Parkban él és tavaly kelt át Ruandából Ugandába. A rezervátum az országok közötti határt képező Virunga-hegységben terül el. A Hirwa-család életben maradt 13 tagját megtalálták, egészségesek.

A tetemekből vett mintákat még vizsgálják, három héten belül állapíthatják meg, mi okozta az állatok pusztulását. A keleti gorillák fajához tartozó hegyi gorillák alfaját 2018-ban levették a súlyosan veszélyeztetett fajok listájáról, mivel az orvvadászat elleni fellépés és más szigorú vadvédelmi intézkedések eredményesek voltak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2020-02-13: Magazin - :

Elhunyt a zulu zene kiemelkedő alakja

Elhunyt Joseph Shabalala, a hagyományos zulu zene kiemelkedő alakja. A világhírű dél-afrikai Ladysmith Black Mambazo kóruscsapat alapítója 78 évesen hunyt el egy pretoriai kórházban.
2020-02-13: Belföld - :

Fizethet a magyarellenes műsorvezető

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszai alapján három ügyben is elmarasztalta az Országos Diszkriminációellenes Tanács Radu Banciu műsorvezetőt. A magyarellenes hangvételű, a helyi közösség és a magyar politikum ellen uszító műsorokat tavaly február és április között sugározta a B1 hírtelevízió.