Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Villámcsapás végzett hegyi gorillákkal

2020. február 13., csütörtök, Magazin

Valószínűleg villámcsapás ölt meg négy ritka hegyi gorillát, köztük egy vemhes nőstényt és egy csecsemőt Ugandában – számolt be a védett állatok pusztulásáról a BBC hírportálja egy állatvédő szervezetre hivatkozva.

A három felnőtt nőstény és a csecsemő hím tetemét az ugandai Mgahinga Nemzeti Park területén találták meg, súlyos sérüléseik villámcsapásról tanúskodtak. A Virunga-hegység állatvédő szervezete „a faj nagy veszteségének” nevezte a négy állat pusztulását.

A világon alig több mint ezer hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) él már csak, védett élőhelyeik Ugandában, Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban találhatók. A négy elpusztult állat egy 17 tagú csoporthoz tartozott, a szakértők Hirwa-családként tartották számon őket. A csapat a Mgahinga Nemzeti Parkban él és tavaly kelt át Ruandából Ugandába. A rezervátum az országok közötti határt képező Virunga-hegységben terül el. A Hirwa-család életben maradt 13 tagját megtalálták, egészségesek.

A tetemekből vett mintákat még vizsgálják, három héten belül állapíthatják meg, mi okozta az állatok pusztulását. A keleti gorillák fajához tartozó hegyi gorillák alfaját 2018-ban levették a súlyosan veszélyeztetett fajok listájáról, mivel az orvvadászat elleni fellépés és más szigorú vadvédelmi intézkedések eredményesek voltak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1195
szavazógép
2020-02-13: Magazin - :

Elhunyt a zulu zene kiemelkedő alakja

Elhunyt Joseph Shabalala, a hagyományos zulu zene kiemelkedő alakja. A világhírű dél-afrikai Ladysmith Black Mambazo kóruscsapat alapítója 78 évesen hunyt el egy pretoriai kórházban.
2020-02-13: Belföld - :

Fizethet a magyarellenes műsorvezető

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszai alapján három ügyben is elmarasztalta az Országos Diszkriminációellenes Tanács Radu Banciu műsorvezetőt. A magyarellenes hangvételű, a helyi közösség és a magyar politikum ellen uszító műsorokat tavaly február és április között sugározta a B1 hírtelevízió.