Fizethet a magyarellenes műsorvezető

2020. február 13., csütörtök, Belföld

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszai alapján három ügyben is elmarasztalta az Országos Diszkriminációellenes Tanács Radu Banciu műsorvezetőt. A magyarellenes hangvételű, a helyi közösség és a magyar politikum ellen uszító műsorokat tavaly február és április között sugározta a B1 hírtelevízió.

A szolgálat közleménye szerint a műsorvezető a február 5-i adásban arról értekezett, hogy Kelemen Hunor mindegy, hogy mit mond, mit cselekszik, egyetlen valós célja van, a román nyelv teljes eltüntetése a magyarok által többségben lakott régiókból. Hosszasan ecsetelte, hogy a régió románsága nap mint nap akadályokba ütközik, ha a magyarok által lakott területeken anyanyelvén akar beszélni. Banciu hamis állításokkal bírálta az Országos Audiovizuális Tanácsot, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot, az RMDSZ-t és annak politikusait. A február 24-én sugárzott adásban a műsorvezető kizárólag az RMDSZ-t tette felelőssé azért, hogy Romániában rosszul mennek a dolgok, és az ellenzéket kritizálta, hogy nem lépnek semmit, miközben az RMDSZ eltulajdonítja Erdély egy részét. Azzal vádolta a szövetséget, hogy az a magyar zászlót teszi hivatalos lobogójává, a magyar himnuszt hivatalos párthimnusszá, s így korlátlanul használhatja majd a magyar szimbólumokat bárhol Romániában, ami alkotmányellenes. Újból felelősségre vonta a két említett testületet, mert elhallgattatják azokat, akik felszólalnak a magyarság túlkapásai ellen, s nyomatékosítja, hogy végül nem a nagykereskedők, a multinacionális cégek lopják el az országot, hanem egy etnikai párt. Ezen túl lázítóan nyilatkozott Székelyföldről, s azt állította, hogy már nincs sok hátra, míg a régió falat húz maga köré, határokat állít, s többé senki nem léphet be oda, illetve aki románul beszél, azokat börtönbe fogják zárni. Végül a ’48-as magyar szabadságharcosokat mini forradalmároknak nevezte. A diszkriminációellenes tanács a két adásban elhangzottak miatt öt-ötezer lej bírságot szabott ki Banciura.

A harmadik adás április 7-én volt látható a B1 televízióban, ahol Banciu minősíthetetlen hangvétellel kommentálta Kelemen Hunor ukrajnai kitiltását. A műsorvezető valótlan kijelentéseket tett az RMDSZ elnökére, illetve kollektíven megbélyegezte az erdélyi magyarságot is, folyamatosan uszítva a többségi nemzet tagjait. Azt állította, hogy a magyarok mindig hangos botrányokat keltenek, és minden magyar lelkében ott van a románok elleni gyűlölet. Akárcsak az előző két esetben, az elmondottak újabb ötezer lejes pénzbüntetést vontak maguk után.

A jogvédő szervezet közleménye felidézi, hogy a fent nevezett adások miatt az Országos Audiovizuális Tanács is bírságokat osztott ki, összesen 25 ezer lej értékben.
Benkő Erika, a szolgálat vezetője üdvözölte a diszkriminációellenes tanács döntését. Emlékeztetett, hogy a tévécsatornát már tavaly megbírságolták az adásokban elhangzottak miatt, és ideje volt, hogy a műsorvezető is feleljen mondataiért. „Nem engedhetjük meg, hogy a magyarokról bárki is sértő, becsmérlő és félelmet keltő kijelentéseket tegyen. Mi abban hiszünk, hogy mindenkinek joga van a szülőföldjén a kirekesztésmentes élethez és az anyanyelv teljes körű használatához. Remélem, hogy az ügyben a két hatóság által kiszabott mintegy 8300 eurós bírság is hatással lesz arra, hogy a gyűlöletbeszéd visszaszoruljon Romániában” – vélekedett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 290
szavazógép
2020-02-13: Magazin - :

Villámcsapás végzett hegyi gorillákkal

Valószínűleg villámcsapás ölt meg négy ritka hegyi gorillát, köztük egy vemhes nőstényt és egy csecsemőt Ugandában – számolt be a védett állatok pusztulásáról a BBC hírportálja egy állatvédő szervezetre hivatkozva.
2020-02-13: Belföld - :

Lezárták a tartozásdossziét (Klaus Iohannis házai)

A legfőbb ügyészség lezárta az eljárást abban az ügyben, amelyben Klaus Iohannis államfő családját egy hírportál állítása nyomán azzal gyanúsították, hogy egy törvénytelenül megszerzett ingatlan bérbeadása miatt több mint 300 ezer euróval tartozik az államnak, és megtagadja az összeg kifizetését.