Korlátozná a petárdahasználatot

2020. február 13., csütörtök, Belföld

A petárdák forgalmazását és használatát korlátozó törvénytervezetet nyújtott be Adrian Dohotaru független képviselő.

  • Fotó: maramedia.ro
    Fotó: maramedia.ro

A törvényjavaslat csak abban az esetben engedélyezi magánszemélyek számára a polgári alkalmazású robbanószerek vagy bármilyen pirotechnikai eszközök birtoklását, használatát, szállítását és raktározását, ha bizonyítani tudják engedélyezett tűzszerészi minőségüket, vagy ha ezzel foglalkozó céget képviselnek. A javaslat tiltja a petárdázást 22 és 6 óra között. Ez alól kivételt képeznek „az engedélyezett időszakok, valamint a helyi, országos vagy nemzetközi érdekeltségű események”. Továbbá kizárja a petárdahasználatot a legtöbb négyszintes lakóépületek, egészségügyi intézmények, tanintézetek, közintézmények, játszóterek, parkok és sportpályák 100 méteres körzetében, illetve a négyszintesnél magasabb lakóépületek 200 méteres körzetében. Az esetleges kihágások észlelése esetén a munkaügyi felügyelőség illetékesei mellett a rendőrök, a csendőrök és a helyi rendőrök is kiszabhatják a bírságot. A törvényjavaslatot a szenátus tárgyalja első házként.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2020-02-13: Belföld - :

Hatályban marad a 114-es rendelet

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte tegnap az alkotmánybíróság a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet módosításainak parlamenti felelősségvállalással való elfogadását.
2020-02-13: Belföld - :

Hírsaláta

FELJELENTETTÉK BĂSESCUT. Bepanaszolta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Traian Băsescu egykori államfőt Brassai Hunor.