Hírsaláta

2020. február 13., csütörtök, Belföld

FELJELENTETTÉK BĂSESCUT. Bepanaszolta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Traian Băsescu egykori államfőt Brassai Hunor.

  • Forrás: stirimondene.fanatik.ro
    Forrás: stirimondene.fanatik.ro

Az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének vezetője szerint a feljelentésre azért volt szükség, mert a korábbi államelnök – a gyergyóditrói események kapcsán – súlyosan magyarellenes nyilatkozatokat tett. Băsescu a magyar közösséget nemes egyszerűséggel komplexusosnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a székelység, valamint az erdélyi magyarság nem képes más etnikumú közösségekkel együtt élni. Brassai szerint elfogadhatatlan, hogy bárki ilyen módon bélyegezze meg az erdélyi magyarokat és a székelyeket, épp ezért fordult jogorvoslatért a testülethez. (Marosvásárhelyi Rádió)

HALÁLT HOZÓ FELELŐTLENSÉG. Meghalt tegnap este egy négyéves kisfiú, miután altatásban kezelték egy piteşti-i fogászati klinikán. A gyereket kedden altatták el a klinikán, de rosszul lett, majd kómába esett, ezért a Grigore Alexandrescu Kórházba szállították, ahol a szakemberek tegnap megállapították az agyhalál beálltát. A kisfiút már csak gépek tartották életben. Az egészségügyi minisztérium kivizsgálást indított a klinikán, és minden tevékenységet leállítottak. A vizsgálat megállapította: a fogorvosi rendelő törvénytelenséget követett el, mert nem volt jogosult altatásban kezelni a gyermeket, lévén hogy nem rendelkeznek anesztéziaosztállyal. A rendelőt 20 ezer lejre megbírságolták a tevékenységi terület túllépéséért, és megtiltották a további altatásos kezeléseket. A rendőrség in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) nyomozásba kezdett gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt. (Agerpres/Maszol)

ÚJABB SZAKSZERŰ MUNKA. A helyi kórházba szállították tegnap a Dolj megyei Dăbuleni település iskolájának kilenc negyedikes diákját, akik hányingerre és légúti irritációra panaszkodtak, miután osztályukban fertőtlenítést végeztek bárányhimlő miatt. A megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője, Florin Cocoşilă szerint a gyermekek állapota stabil, egyiket közülük a craiovai kórházba szállították. Szintén tegnap egy másik Dolj megyei településen, Daneţi-en, 16 iskolást vittek a helyi orvosi rendelőbe, miután rosszullétre panaszkodtak. A feltételezések szerint tüneteiket tisztítószerek használata utáni mérgezés okozta. Idén nem ez első eset, hogy osztálytermek fertőtlenítése nyomán diákok kerültek kórházba, januárban egy fővárosi tanintézetben történt hasonló eset. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 288
szavazógép
2020-02-13: Belföld - :

Korlátozná a petárdahasználatot

A petárdák forgalmazását és használatát korlátozó törvénytervezetet nyújtott be Adrian Dohotaru független képviselő.
2020-02-13: Világfigyelő - :

Támogatják a nemzeti régiókról szóló aláírásgyűjtést

A nemzeti régiók ügyében folyó aláírásgyűjtés támogatására biztat a Fidesz. Zsigmond Barna Pál, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője tegnap felidézte az MTI-nek, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) indította el a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. Ennek az a lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.