Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Támogatják a nemzeti régiókról szóló aláírásgyűjtést

2020. február 13., csütörtök, Világfigyelő

A nemzeti régiók ügyében folyó aláírásgyűjtés támogatására biztat a Fidesz. Zsigmond Barna Pál, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője tegnap felidézte az MTI-nek, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) indította el a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. Ennek az a lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

  • Forrás: maszol.ro
    Forrás: maszol.ro

A cél, hogy maradjon meg a területek regionális nemzeti identitása, az összegek szétosztásánál legyen ez egy olyan kritérium, amelyre odafigyel az unió, mert ez is segíti a közösségeket kultúrájuk fenntartásában, életszínvonaluk javításában, az adott, közigazgatási hatáskör nélküli régió gazdasági felzárkóztatásában – mondta.

Zsigmond Barna Pál felidézte: az SZNT hat évig pereskedett, hogy elindíthassa a kezdeményezést, hosszú küzdelem után járt csak sikerrel.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel – közölte. Megjegyezte, hogy ez önmagában még nem jelent garanciát az ügyek megoldására, de minden lehetséges eszközt fel kell használni, hogy az európai intézmények foglalkozzanak a kisebbségi kérdésekkel, az őshonos nemzeti közösségek témájával. A képviselő hangoztatta, hogy bár a migránsok jogaival folyamatosan foglalkozik az EU, az őshonos nemzeti közösségek jogaival nem törődik, holott 50–60 millió európai állampolgár tartozik ebbe a körbe.


Országgyűlési határozat

Az LMP képviselőcsoportjának kezdeményezésére határozattal is hozzájárul az Országgyűlés a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezéséhez a nemzeti régiók érdekében – közölte a párt frakcióvezetője tegnap.

Keresztes László Lóránt azt írta: „közös nemzeti ügyünk”, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Ennek érdekében javasolták, hogy az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága által korábban elfogadott állásfoglalást magasabb plénumon is kihirdessék.

Az LMP felhívására tegnap a Fidesz és a KDNP, valamint a Jobbik és az MSZP képviselőcsoportja is kifejezte, hogy csatlakozik a javaslathoz, és egyetértés alakult ki abban, hogy az a lehető leggyorsabb eljárásban kerüljön az Országgyűlés elé.

Az LMP-s politikus azt írta: bíznak abban, hogy a határozati javaslat nagyobb lendületet és nyilvánosságot adhat a kezdeményezésnek. „...továbbra is az aláírásra buzdítunk mindenkit a következő internetes oldalon: nemzetiregiok.eu” – tette hozzá.

Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja korábban az M1 műsorában azt mondta: az SZNT által kezdeményezett akciót azért indították, hogy az Európai Unió is járuljon hozzá anyagilag a hagyományos nemzeti közösségek identitásának megőrzéséhez.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2212
szavazógép
2020-02-13: Belföld - :

Hírsaláta

FELJELENTETTÉK BĂSESCUT. Bepanaszolta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Traian Băsescu egykori államfőt Brassai Hunor.
2020-02-13: Világfigyelő - :

Uniós intés Romániának (Környezetvédelem és fakitermelés)

A környezetvédelem és erdőgazdálkodás területén is megrótta Romániát az Európai Bizottság (EB). A brüsszeli testület két felszólító levelet is küldött Bukarestnek, azt szorgalmazva, hogy az ország megfelelően hajtsa végre az uniós fa- és fatermékpiaci rendeletet, amely tiltja, hogy a faipari vállalatok illegálisan kitermelt rönkökből előállított termékeket gyártsanak és hozzanak forgalomba az uniós piacon.