Gazdafórum Bodokon

2020. február 13., csütörtök, Közélet

Bodokon tartották meg az alsó-háromszéki és Olt menti gazdák év eleji fórumát. A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett, a bodoki községháza és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által támogatott rendezvényen több mint száz gazda vett részt, többségük szarvasmarha-tenyésztő.

  • Könczei Csaba – állva – a szövetkezésről beszélt a jelenlévőknek. A szerző felvétele
    Könczei Csaba – állva – a szövetkezésről beszélt a jelenlévőknek. A szerző felvétele

Jelen voltak a megye fő agrárintézményeinek képviselői, részt vett Iulian-Constantin Todor prefektus és Cosmin Boricean alprefektus is, számukra ez volt az első nyilvános megjelenés a gazdatársadalom előtt, mindketten támogatásukról biztosították a jelenlévőket, az alprefektus magyarul szólt a jelenlévőkhöz.

Fodor István polgármester köszöntőbeszédében a pályázati lehetőségek kihasználására helyezte a hangsúlyt. Akinek valamilyen okból nem volt eredményes a Pro Economica Alapítványhoz benyújtott pályázata, ne csüggedjen, próbálkozzon továbbra is – hangoztatta.

Jákó Tibor, a szervező egyesület megbízott vezetője a tavaly elhunyt Ötvös Mózes elnök emléke előtti tisztelgésre szólította a jelenlévőket. Beszédében elmondta, mindent megtesznek a gazdák érdekében, de szükség van a termelők együttműködésére is. Kiemelten szólt a tejhasznú szarvasmarhák hivatalos teljesítmény-ellenőrzéséről. Be kell tartani a szerződésben foglaltakat, fontos, hogy az ellenőrök munkáját ne akadályozzák a tenyésztők – emelte ki. Beszámolt az egyesület új befektetéséről is. A sepsiszentgyörgyi Csíki negyedben vásároltak ingatlant, ide fog költözni a szervezet irodája – mondta.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a szövetkezés előnyeiről és egyes hátrányairól szólt. A mezőgazdasági termelők fennmaradásának, előrelépésének lehetőségét a szövetkezés jelentheti. Számos előnye van, kezdve a kedvezményes beszerzési lehetőségektől az értékesítési, érdekvédelmi előnyökig. A már működő szövetkezetek esetében voltak gondok a számvitellel, a jövedelem leosztásával, de ezek mára megoldódtak – hangoztatta. Az unióban tapasztalt jó példákról is beszámolt, a Dél-Tirolban jól működő szövetkezeti mozgalmat mutatta be a jelenlévőknek.

Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza veszélyére figyelmeztette a gazdákat. A tavasz közeledtével sokan vásárolnak csirkét, malacot, de senki ne vegyen állatot ellenőrizetlen, ismeretlen helyről, főként ne kupecektől – emelte ki.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász hálózat szolgáltatásairól is szó esett. Többek között pályázati tanácsadást, talajelemzést, farm­látogatásokat, kiállításokon való részvételt, gyümölcsösök gondozásával kapcsolatos szolgáltatásokat kaphatnak az érdeklődők a falugazdászoktól – tudhatták meg a jelenlévők.

Farkas Sándor, a megyei egyesület alelnöke javaslatára a jelenlévők egyöntetű szavazatával Jákó Tibort nevesítették a szervezet alelnöki tisztségére – ő fogja a továbbiakban is képviselni az alsó-háromszéki és Olt menti gazdák érdekeit az egyesületben. A bodoki gyűlés közös ebéddel zárult, ez jó alkalom volt a tapasztalatok megosztására, baráti beszélgetésekre is.

A közeljövőben Barót, Kézdivásárhely és Kovászna vonzáskörzetében tartanak majd gazdafórumokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2020-02-13: Közélet - Bokor Gábor:

Újból közhasznú céget indítanának Kökösben

A közhasznú munkák elvégzéséhez újból saját céget indítana Kökös Polgármesteri Hivatala. A vállalkozás feladata főként a község arculatának rendben tartása lenne – tudtuk meg Silviu Taraș polgármestertől.
2020-02-13: Közélet - :

Aláírásgyűjtő standot állított fel az MPP (Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért)

Csütörtök déltől a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezete által a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban felállított standnál is aláírhatnak azok, akik támogatni kívánják a Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiókért indított uniós polgári kezdeményezését. Kulcsár-Terza József, parlamenti képviselő, a MPP megyei elnöke szerint nem csak a szignók gyűjtése a céljuk e lépéssel, egyben tájékoztatni is szeretnék az embereket a kezdeményezés fontosságáról.