Mi, hol, mikor?

2020. február 14., péntek, Mi, hol, mikor?

160 éves a Székely Mikó Kollégium
A Székely Mikó Kollégium földszinti dísztermében ma 15 órától gróf Mikó Imre munkásságáról és közéleti szerepvállalásáról tudományos előadást tart Egyed Ákos akadémikus (Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár) és dr. Somogyi Gréta, a Hadtörténeti Intézet szerkesztője Mikó Imre és Rhédey Mária levelezése címmel.

* 17 órától a Keresztes Házban megnyitják az iskolatörténeti kiállítást (a Balassi Intézet és a Székely Mikó Kollégium közös szervezésében). Köszöntőt mond Farkas Balázs első beosztott konzul, Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda, Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatója és József Álmos kurátor, helytörténész, a Székely Mikó Kollégium matematikatanára. Házigazda: Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a Balassi Intézet vezetője. * 18 órától fáklyás díszfelvonulás a Keresztes Háztól a Mikó-szoborig, a mikós diákok sorfalat állnak * 18.15-től koszorúzás – Magyarország Konzulátusa, önkormányzat, alapítványok, véndiákok, osztályok (a szándékot jelezni kell a 0267 312 793-as titkársági telefonon) * 18.20-tól villámcsődület: himnuszéneklés – vezényel: Dancs Árpád ny. zenetanár – bárki részt vehet rajta és énekelheti a himnuszt. * 19 órától találkozás, beszélgetés, retróbuli a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Szombaton 9–17 óráig sportnap a Szabó Kati Sportcsarnokban. * 12 órától filmvetítés: A Székely Mikó Kollégium egykori tanárai, utána József Álmos tanár A Székely Mikó Kollégium képes története könyvének bemutatója az OSK konferenciatermében (a Szabó Kati Sportcsarnok mellett). * 16 órától a Mikósok előadása a Tamási Áron Színház nagytermében. * 18 órától a színház előtti téren fényjáték és Mikós gyülekezet. * 19 órától bál a Leonor rendezvényteremben.

Házasság hete Háromszéken
A február 9–16. között zajló rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, s hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Idei mottó: Csapatjáték szerelemmel.
SEPSISZENTGYÖRGYÖN ma az unitárius egyház tanácstermében 18 órától gyertyafényes vacsora meglepetésekkel. Vasárnap 11 órától záró istentisztelet, megáldják a házaspárokat. Megtekinthető a Legszebb élményeim a családdal című rajz- és fogalmazáspályázat kiállítása. * A Vártemplom új gyülekezeti termében ma 18 órától Szerepek és játszmák a házasságban címmel Gyergyai Réka pszichológus tart előadást. Vasárnap 10 órától hálaadó istentiszteleten köszöntik a 10./25./50. házassági évfordulót ünneplő párokat.
BARÓTON ma 19 órától gyertyafényes, meghitt hangulatú vacsora pároknak, házaspároknak a Party Pub vendéglő emeleti termében. Közreműködik a baróti Bujka Énekegyüttes. Szombaton 11 órától a Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel Termében Férj-feleség csapatjáték életszakaszról életszakaszra címmel előadást és csoportbeszélgetést tart házaspároknak dr. Berszán Lídia és dr. Berszán István egyetemi tanárok (Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár). Házigazda: Györfi Annamária. 18 órától az unitárius templomban Csapatmunka szerelemmel címmel Pál Tünde vallástanár, pasztorálpszichológus, pár- és családterapeuta (Felsőrákos-Árkos) tart előadást. Házigazda: Molnár Imola unitárius lelkész. 20 órától a református egyház gyűléstermében filmvetítés: Szerelempróba – amerikai játékfilm (2008). Házigazda: Tordai Árpád református lelkipásztor.
BODOSBAN ma 17 órától a Közösségi Házban A nézeteltérések szorításában címmel Andorkó Rozália ny. tanárnő (Vargyas) tart előadást. Házigazda: Iszlai Kamill Zsolt református lelkipásztor.
FELSŐRÁKOSON ma 17 órától az unitárius imateremben Játszmák a párkapcsolatban címmel Orbán Beáta mentálhigiénés segítő szakember (Sepsiszentgyörgy) tart előadást. Házigazda: Palkó Zalán Koppány unitárius lelkész.
KÖPECEN ma 19 órától a régi felekezeti iskolában Te engemet, én tégedet címmel Dezső Tibor Attila református lelkipásztor (Bögöz) tart előadást. Házigazda: Nagy Adél tiszteletes asszony. 20 órától ugyanott gyertyafényes, meghitt hangulatú vacsora pároknak, házaspároknak.
NAGYBACONBAN szombaton 10 órától Édes otthon családi kupa – szórakoztató sportvetélkedők Dimény Olga és Dimény János testnevelő tanár házaspár vezetésével a Konsza Samu Általános Iskola tornatermében.

Kiállításmegnyitó és könyvbemutató
A Kónya Ádám Művelődési Házban ma 18 órától dr. Péter Sándor magyar nyelv és irodalomtanár megnyitja a székelyudvarhelyi Gál Attila festő egyéni tárlatát. Ezt követően Boér Hunor, a Székely Nemzeti Múzeum könyvtárosa bemutatja és méltatja Kisgyörgy Zoltán helytörténeti szakíró, lapunk főmunkatársa Alsó-Háromszék. Sepsiszék, Oltfej és Bodzavidék című útikönyvét, mely a Tortoma Könyvkiadónál jelent meg.

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától a Nem fogadott hívás(ok) (rendező: Sebastian Marina) című előadást játssza.
HAHOTA. A marosvásárhelyi társulat Megáll az ész című szilveszteri produkcióját (rendező: Kovács Levente) Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében ma 17 és 20 órától láthatja a közönség. * Kovásznán az előadást február 25-én, kedden 17 és 20 órától a Művelődési Központban játsszák.
PÓDIUM SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT. A kovásznai Városi Művelődési Központ Pódium színjátszó csoportja szombaton 19 órától a zágoni Mikes Kelemen Művelődési Házban játssza Szélhámosok című előadását, mely Nóti Károly három bohózata alapján készült (rendező: Lázár-Prezsmer Endre). Jegyeket az előadás előtt a helyszínen lehet vásárolni 10 lejes egységáron.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi bábszínház A rest legényről című magyar népmese alapján készült bábjátékát ma 17 órától és szombaton 11 órától játssza a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Helyet foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet Csüdöm Eszternél. Jegyek a helyszínen válthatók az előadás előtt egy fél órával.

Zene
Vasárnap a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templomban a 11 órától kezdődő istentiszteleten fellép Szőcs Botond zongoraművész. Műsoron Rahmanyinov: II. zongoraverseny, c-moll, Op. 18.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 17 órától A Mancs őrjárat, románul beszélő és 17.15-től magyarul beszélő; 18.30-tól A vágyak szigete, magyarul beszélő; 18.45-től Emma, román felirattal; 20.45-től Úriemberek, magyarul beszélő; 21 órától 1917, román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Kalendárium Baróton
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától a Fürkésző sorozat részeként Mire készül a gazda Télutó havában címmel Cséki Péter állattenyésztő mérnökkel, a bibarcfalvi Cséki Major gazdájával beszélgetnek a majorban zajló életről és terveiről. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

Farsangi mulatság Kovásznán
A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete február 16-án, vasárnap farsangi mulatságot szervez, amelyre várnak kicsiket és nagyokat. A részletes program: 16 órakor gyülekező a Pokolsárnál, majd zenés, maskarás felvonulás a művelődési házig; 17 órakor bábuégetés a művelődési ház udvarán; 17.30-tól kezdődik a bál, a talpalávalót Iffiú Szabolcs és zenekara fogja biztostani. Házigazda: Ürmösi-Incze Hunor, közreműködnek a Recefice, Pitypang és a Vizitke néptánccsoportok. Az esemény Magyarország Kormányának támogatásával valósul meg.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig 20–8 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (0372 407 231); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
Dalkör. A szentivánlaborfalvi Székely István dalkör szombaton 20 órától tartja a Pro patria et libertate című, az utóbbi 20 év repertoárjából válogatott, évkezdő előadását a helyi kultúrotthonban. Utána kosaras bál lesz.
FELKÉSZÍTŐ. A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata ingyenes felvételi felkészítőt tart a szeptembertől induló drámaosztályba ma 17 órától a líceum Visky Árpád drámatermében. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon lehet. A felvételire május 13-án 16 órakor kerül sor.
KÉZIMUNKAKÖR. Össze-kötő elnevezéssel kézimunkakör indul ma 16.30-tól a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár gyermekrészlegén. Érdeklődni a 0267 351 609-es telefonszámon lehet; körvezető: Nagy Ildikó Tímea könyvtáros. Várnak minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat egyaránt.
HAGYOMÁNYOS TERMÉKVÁSÁR. Kovásznán vasárnap 9 órától megtartják a hagyományos és helyi termékek vásárát a SuperCOOP előtti parkolóban a polgármesteri hivatal szervezésében.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsi­szentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti tánc­stúdiójában ma 17.30-tól és hét­főn 18 órától társaságitánc-kurzus. Telefon: 0722 233 774.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 526
szavazógép
2020-02-13: Közélet - Fekete Réka:

Kényszerszünet több iskolában (Terjed az influenza)

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium két előkészítő osztályában, három negyedikben és egy hetedikben, a Református Kollégium teljes elemi tagozatán, a Váradi József Általános Iskola két hatodik és egy hetedik osztályában, a Plugor Sándor Művészeti Líceum román tannyel­vű előkészítő osztályában, a mikóújfalusi Fejér Ákos Általános Iskola első és harmadik osztályában, a csernátoni Bod Péter Általános Iskola teljes egészében szünetel ma az oktatás – közölte tegnap a megyei tanfelügyelőség.
2020-02-14: Sport - :

Újabb edzőmérkőzést nyert a Sepsi OSK (Labdarúgás)

A Sepsi OSK szerdán felkészülési mérkőzést játszott a harmadosztályban szereplő Bákói Aerostar csapatával a sepsiszentgyörgyi sportbázison, ahol a Leo Grozavu irányította labdarúgók a papírformát érvényesítve 3–1 arányban győztek. A háromszéki gárda vasárnap 17 órától az FC Botoșani ellen lép pályára a sepsiszentgyörgyi stadionban az élvonalbeli bajnokság 25. fordulójában.