Az új érsek beiktatására készülnek

2020. február 14., péntek, Belföld

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tegnapi közleménye arról tudósít, hogy február 22-én beiktatják érseki tisztségébe Kovács Gergelyt, aki Jakubinyi Györgyöt váltja a főegyházmegye élén.

  • Fotó: romkat.ro
    Fotó: romkat.ro

Mint írják, a pápa 2019. december 24-én elfogadta mons. dr. Jakubinyi György érsek egészségügyi okok miatt benyújtott lemondását a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség éléről, megköszönve neki a főegyházmegye élén eltöltött 29 éves vezetői szolgálatot. Mons. dr. Kovács Gergelyt február 22-én a 11 órától tartandó ünnepi szentmise alkalmával szentelik püspökké és iktatják be tisztségébe a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban. A főszentelő Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke lesz. A két társszentelő Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek, apostoli adminisztrátor és Miguel Maury Buendía, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa.

Mons. Kovács Gergely 1968. július 21-én született Kézdivásárhelyen, ahol 1986-ban érettségizett, ezt követően pedig a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán tanult. 1990-től a római Germanicum et Hungaricum Kollégium diákja volt, 1992-ben a Pápai Gergely Egyetemen szerzett bakkalaureátust teológiából. 1993-ban szentelték pappá. Egyházjogi tanulmányait a Pápai Laterán Egyetemen folytatta, ahol 1994-ben licenciátusi, 1996-ban doktori fokozatot szerzett. Ezt követően Marosvásárhelyen segédlelkészként szolgált. 1997-ben kezdte tevékenységét a Kultúra Pápai Tanácsánál mint a német nyelvterület és Közép- és Kelet-Európa felelőse, illetve a Culture e Fede (Kultúrák és hit) kiadvány szerkesztője. 2000-ben pápai káplán címmel tüntették ki. 2004-től a Kultúra Pápai Tanácsának hivatalvezetője. A Kléruskongregáció, a Rota Romana bíróság és a Hittani Kongregáció külső munkatársa, a firenzei és toscanai magyar ajkú hívek lelkipásztora, Márton Áron és Hám János püspök, valamint Bódi M. Magdolna vértanú szentté avatási ügyeinek posztulátora volt. Mons. dr. Kovács Gergely az 1009-ben alapított Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség 84. főpásztora.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2020-02-14: Közélet - :

Vargyason Imets Lajos az RMDSZ polgármesterjelöltje

Közel harminc küldött jelenlétében tartott választmányi ülést a vargyasi RMDSZ, ahol Imets Lajos személyben nevesítette polgármesterjelöltjét a soron következő önkormányzati választásokra. Imets Lajos korábban még EMNP-s színekben alpolgármesteri tisztséget töltött be Vargyason Ilkei Ferenc községgazda utolsó, 2008 és 2012 közötti mandátuma idején. Négy évvel ezelőtt az RMDSZ jelöltjeként alulmaradt Sütő Levente Lehel jelenlegi polgármesterrel szemben.
2020-02-14: Belföld - :

Megtámadnák az oktatási törvényt

A Népi Mozgalom Párt (NMP) megtámadja az alkotmánybíróságon az oktatási törvénynek az RMDSZ kezdeményezésére elfogadott módosításait, amennyiben Klaus Iohannis államfő kihirdeti azokat – nyilatkozta tegnap Marius Paşcan parlamenti képviselő, a párt ügyvezető elnöke. A törvénymódosítások egyik kezdeményezője, Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor furcsállja ezt, mivel szerinte az NMP szenátorai is megszavazták a tervezetet.