Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megtámadnák az oktatási törvényt

2020. február 14., péntek, Belföld

A Népi Mozgalom Párt (NMP) megtámadja az alkotmánybíróságon az oktatási törvénynek az RMDSZ kezdeményezésére elfogadott módosításait, amennyiben Klaus Iohannis államfő kihirdeti azokat – nyilatkozta tegnap Marius Paşcan parlamenti képviselő, a párt ügyvezető elnöke. A törvénymódosítások egyik kezdeményezője, Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor furcsállja ezt, mivel szerinte az NMP szenátorai is megszavazták a tervezetet.

  • Fotó: Novák Csaba Zoltán sajtóirodája
    Fotó: Novák Csaba Zoltán sajtóirodája

Tegnapi sajtótájékoztatóján Paşcan kiemelte, ha Iohannis kihirdeti a szenátus által hétfőn döntő házként elfogadott törvénycsomagot, pártja alkotmányossági kifogást emel majd ellene. Az NMP-s politikus többek között azt a módosítást kifogásolja, amely kötelezné az egyetemeket, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén is megszervezzék a felvételi vizsgákat, akkor is, ha a jelentkező román tannyelvű szakra felvételizik. „Eszerint a vizsgáztató tanárnak ismernie kell a kisebbségek nyelvét, és a tételeket is a kisebbségek nyelvén kell megfogalmazni, akkor is, ha az adott egyetemen nincs magyar tannyelvű szak. Ez nagymértékben sérti az egyetemi autonómia elvét” – véli Paşcan. A képviselő hozzátette: az egyik elfogadott módosító javaslat szerint magyar tannyel­vű osztályokat kizárólag „a nemzeti kisebbséget a Románia parlamentjében képviselő szervezet”, azaz az RMDSZ jóváhagyásával lehet létrehozni vagy megszüntetni. „Vagyis az RMDSZ egyenrangú lenne az oktatási minisztériummal” – mondta. A törvényhozó szerint a jogszabály amellett, hogy sérti az egyetemi autonómia elvét, diszkriminatív és alkotmányellenes, célja „egy másik nyelv hivatalossá tétele”. Paşcan úgy vélte, a törvény egy „újabb szeparatista etnikai támadás Románia mint szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam ellen”.

Novák Csaba Zoltán szenátor erre reagálva rámutatott: az NMP döntése, hogy megtámadja-e vagy sem a törvénycsomagot az alkotmánybíróságon, de furcsának tartja Paşcan kijelentéseit, mivel NMP-s kollégái közül is többen megszavazták a jogszabályt. „A törvényt 73 támogató vokssal és 35 tartózkodás mellett fogadta el a szenátus, egyetlen kolléga sem szavazott ellene. Ahelyett, hogy javaslatokkal jönnének, ilyen provokációval állnak elő” – fogalmazott Novák, aki szerint pusztán politikai megfontolások húzódnak e hozzáállás hátterében. Az egyetemi felvételit érintő módosítás kapcsán az RMDSZ szenátora kiemelte: annak lényege, hogy az addig tanulmányaikat anyanyelvükön folytató diákok ugyanolyan esélyekkel induljanak a felvételi vizsgán, mint román társaik. Novák hozzátette, tudomása szerint a Bukaresti Műegyetem jelenleg is lehetőséget biztosít az anyanyelven történő felvételi vizsgára.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2020-02-14: Belföld - :

Az új érsek beiktatására készülnek

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tegnapi közleménye arról tudósít, hogy február 22-én beiktatják érseki tisztségébe Kovács Gergelyt, aki Jakubinyi Györgyöt váltja a főegyházmegye élén.
2020-02-14: Belföld - :

Egymillió köbméter kidöntött fa

Több mint egymillió köbméternyi fát döntött ki a múlt heti vihar Hargita és Maros megye erdőiben. A szakemberek elmondták, folyamatban van a széldöntések pontos felmérése, de ez még hetekig is eltarthat. Az azonban máris látszik, hogy a ledöntött fa mennyisége helyenként nagyobb, mint a kitermelési kvóta akár több évre is.