Készül a választásokra az Erdélyi Magyar SzövetségAlternatívát akarnak nyújtani

2020. február 14., péntek, Közélet

Megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség megyei egyeztető testülete, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt alkotta szervezet pedig megkezdte a felkészülést az önkormányzati választásokra – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon az alakulat képviselői. A cél, hogy az önkormányzati választásokon alternatívát nyújtsanak, biztosítsák a választás szabadságát az itt élő magyarság számára.

  • Kolcza István, Bálint József és Pethő István a tegnapi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
    Kolcza István, Bálint József és Pethő István a tegnapi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele

Az EMNP és az MPP alkotta Erdélyi Magyar Szövetség helyi szervezeteinek tevékenységét egy megyei testület felügyeli és irányítja majd, ebbe paritásos alapon két-két tagot nevesítettek az alakulatok. Háromszéken az EMNP-t Bálint József megyei elnök és Kolcza István sepsiszéki elnök képviseli, az MPP részéről Csáki Attila megyei elnök és Pethő István volt választmányi elnök kapott helyet. A társaság elnökévé Bálint Józsefet választották, a testület feladata pedig az ugyanezen mintára szerveződő helyi egyeztető testületek munkájának koordinálása a jelöltállítási folyamat során, az esetleges konfliktusok kezelése, a helyi szervezetek munkájának összehangolása. A háromszéki megyei egyeztető testület tagjai bíznak a jó együttműködésben, és abban, hogy az esetleg a helyi szervezetek szintjén létező nézeteltéréseket orvosolni tudják.

A cél, hogy minél több magyar többségű településen saját jelöltlistával biztosítsák a választás szabadságát Háromszék településein. Saját megyeitanácselnök-jelöltjük, illetve megyei önkormányzati képviselőjelölti listájuk is lesz – jelezte Bálint József és Pethő István.

Elkezdődött a terep felmérése, úgy látják, a megyét nagyjából lefedi a két párt, ahol az MPP erősebb, ott az EMNP gyengébb, és fordítva. Terveik szerint március elejéig véglegesítik a jelöltek névsorát. Tiszteletben kívánják tartani a megválasztottak szabadságát is, így nem lesz megtorlás, nem fogják kizárni a korábban az RMDSZ-szel szövetségben induló MPP-s tanácstagokat, tisztségviselőket, akik szívesebben maradnak volt szövetségesük mellett.

Kérdésünkre, hogy kívánnak-e indulni olyan településeken is, ahol a magyar és a román lakosság aránya kiegyensúlyozott, azt a választ kaptuk, hogy ezeket az eseteket külön elemzik majd. Arra a kérdésünkre, hogy egy esetleges előrehozott parlamenti választás miként befolyásolná az önkormányzati versengést, Pethő István és Bálint József azt mondta: erről az országos vezetőség szintjén kell majd dönteni, ha előáll ilyen helyzet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1555
szavazógép
2020-02-14: Kármentő - Kuti János:

Egy kis séta

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat azzal a kéréssel fordult a Szentgyörgyön felépülő majdani bevásárlóközpont vezetőségéhez, hogy a vásárlókat anyanyelvükön szolgálják ki, és a polcokon kínált termékek tájékoztatóit magyarul is helyezzék ki.
2020-02-14: Világfigyelő - :

Rendkívüli nehézségeket jelent a vuhani kórházaknak a koronavírus

A súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elleni küzdelem rendkívüli nehézségeket jelent a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanban működő kórházaknak és dolgozóiknak – derül ki a South China Morning Post hongkongi lap internetes oldalán tegnap megjelent cikkből.