Rendkívüli nehézségeket jelent a vuhani kórházaknak a koronavírus

2020. február 14., péntek, Világfigyelő

A súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elleni küzdelem rendkívüli nehézségeket jelent a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanban működő kórházaknak és dolgozóiknak – derül ki a South China Morning Post hongkongi lap internetes oldalán tegnap megjelent cikkből.

  • Fotó: cnn.com
    Fotó: cnn.com

Han Ting, a Peking Hszieho Kórház Vuhanba delegált orvosa a hupeji tartományi kormányzat sajtótájékoztatóján számolt be a küzdelem frontvonalában dolgozó orvosok és ápolók munkakörülményeiről. A védőruházatban dolgozó szakemberek a műszak alatt sem inni, sem enni nem tudnak – mondta, hozzátéve: mivel a mosdóba sem mehetnek el, pelenkát vesznek fel, de tisztálkodni is csak a műszak lejárta után tudnak. A kritikus állapotban lévő betegek ellátását végző ápolók 4–6 órás műszakokban dolgoznak, míg az orvosok 6–8 óránként váltják egymást az intenzív osztályokon. Ma Hszin, a sanghaji Huasan Kórház igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta: a védőruházat rendkívül kényelmetlen, a szájmaszk pedig kisebesíti az orvosok és nővérek orrnyergét.

Az ország többi részéről Vuhanba szállított korszerű berendezések kulcsfontosságúak a vírus elleni küzdelemben – jelentette ki az orvos. Mivel egyelőre nincs ellenszere a vírusnak, a kezelésben a lélegeztetőgépek és az ECMO-készülékek (a tüdő támogatására vagy pótlására szolgáló berendezés) töltik be a legfontosabb szerepet.

Miközben azonban a vuhani kórházakban egyre nagyobb energiát és forrásokat fordítanak a koronavírusos betegekre, a más betegségben szenvedőkre egyre kevesebb figyelem jut. A Vuhanban sürgős ellátásra szoruló rákbetegek, illetve egyéb egészségügyi problémákkal, például asztmával vagy epilepsziával küzdő páciensek ezrei várakoznak hiába. Közülük sokan elkeseredésükben a kínai Twitterként is ismert Weibo mikroblogon osztják meg panaszaikat.

Jao Co-lin, a sanghaji Kelet-Kína Tanárképző Egyetem egészségügyre szakosodott szociológiaprofesszora a lapnak elmondta: „Kína a nagy kórházak felépítésére helyezte a hangsúlyt a klinikahálózat fejlesztése helyett, emiatt a koronavírus-járványhoz hasonló vészhelyzet esetén csak ezek a nagy kórházak vethetők be a járvány kezelésére, a páciensek számának hirtelen megugrása pedig gyorsan felemészti az összes forrást.”

Vuhanban ugyan két ideiglenes kórházat építettek fel kevesebb mint két hét alatt, és további épületeket alakítottak át egészségügyi központokká a fertőzött betegek elkülönítésére, a koronavírusos esetek száma egyre növekszik. Szerda éjfélig ráadásul eddig soha nem látott hirtelen növekedésről számoltak be a hatóságok az egy nappal korábbi adathoz képest. Ez annak tudható be, hogy csütörtöktől az adatokat egy új nemzeti protokollal összhangban összesítik, vagyis a klinikai diagnózis – képalkotás, tünetek és epidemiológiai háttér – alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek számát is hozzáadják azokéhoz, akiknek esetében a teszt már egyértelműen kimutatta a vírus jelenlétét. Eszerint Vuhanban csaknem 33 ezer fertőzöttről és 1036 halálos áldozatról adtak számot szerda éjfélig. Tegnap a kínai hadsereg újabb 2600 katonaorvost és ápolót küldött Vuhanba, ahol velük együtt immár a négyezret is meghaladja a 11 milliós városban szolgálatot teljesítő egészségügyi kontingens létszáma.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 995
szavazógép
2020-02-14: Közélet - Farcádi Botond:

Alternatívát akarnak nyújtani (Készül a választásokra az Erdélyi Magyar Szövetség)

Megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség megyei egyeztető testülete, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt alkotta szervezet pedig megkezdte a felkészülést az önkormányzati választásokra – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon az alakulat képviselői. A cél, hogy az önkormányzati választásokon alternatívát nyújtsanak, biztosítsák a választás szabadságát az itt élő magyarság számára.
2020-02-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Művelődési központ épül a Bodok Szálloda helyén

Románia legmodernebb, legjobb akusztikájú hangversenytermét Sepsiszentgyörgyön kívánják felépíteni, mégpedig egy olyan kulturális és ifjúsági központban, amely összesen hat intézménynek adna helyet: a koncertterem mellett az Erdélyi Művészeti Központnak (EMŰK), a Bod Péter Megyei Könyvtárnak, a Tamási Áron Színháznak, az M Studiónak és a Cimborák Bábszínháznak – jelentette be pénteki, rendkívüli sajtótájékoztatóján Kató Béla református püspök, a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem és a Sapientia Alapítvány képviselője, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, és Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke. Az új központ ugyanis hármas összefogással, a megye, a megyeszékhely és a Sapientia Alapítvány együttműködésével épül majd meg az egykori Bodok Szálloda romjának helyén és a szomszédos területeken. A tervezési folyamatot már elindították, a kész épületegyüttes – amely messze a legnagyobb beruházás lesz Sepsiszentgyörgyön – 2024-ben válik működőképessé.