Mentelmi jog nélkül maradt Salvini

2020. február 17., hétfő, Kitekintő

Az olasz parlament felsőháza megszavazta a volt belügyminiszter, Matteo Salvini, az ellenzéki Liga és a jobbközép koalíció vezetője mentelmi jogának megvonását a szerdán tartott voksoláson. Salvini bejelentette, hogy kész bíróság elé állni az olaszországi határok védelméért.

  • Matteo Salvini (középen) szelfizés közben. Fotó: Facebook / Matteo Salvini
    Matteo Salvini (középen) szelfizés közben. Fotó: Facebook / Matteo Salvini

A kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), az Élő Olaszország (IV) és a többi kisebb baloldali párt korábbi bejelentéseik szerint Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására szavaztak. Ez önmagában elégnek ígérkezett a többség biztosításához. A jobbközép koalícióból a Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) nemmel szavazott, a Liga szenátorai kivonultak az ülésteremből. A kormány tagjai távol maradtak. A végleges eredményt az esti órákban hozták nyilvánosságra: 152 szenátor a mentelmi jog megvonására szavazott, 76 ezt elutasította.

Az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajója fedélzetén érkezett 131 migráns tavaly július végén öt napig nem kapott engedélyt a partraszállásra, csak miután más EU-tagállamok vállalták befogadásukat. Az ügyészség szerint Salvini „túszul ejtette” a migránsokat, korlátozva személyi szabadságukat, visszaélt hivatali hatalmával, nemzetközi egyezményeket sértett meg.

Matteo Salvini felszólalásában kijelentette, hogy kész a bíróság elé állni. Hangsúlyozta, hogy belügyminiszterként, olaszként és emberként is Olaszország határvédelmét és biztonságát tartotta szem előtt. „Nem loptam (...) a határokat védtem, és az alkotmány szerint Olaszország határainak és biztonságának védelme nem jog, hanem szent kötelesség” – hangoztatta a volt belügyminiszter. Kifejtette, hogy a migránsok azonnali és automatikus partraszállásának megakadályozásával Olaszországot, az olaszokat és az Olaszországban legálisan élő bevándorlókat védte meg az embercsempészektől. „Az olasz nép kizárólagos érdekében jártam el” – hangsúlyozta. Hozzátette, személyes döntése, hogy mentelmi jogáról lemondva bíróság előtt akarja tisztázni „egyszer és mindenkorra” a történteket. Megjegyezte, hogy a baloldal régi bevált módszerét alkalmazza, vagyis bírósági ügyekkel akarja „megsemmisíteni politikai ellenfeleit”. Azt mondta, ő soha nem küldené bíróság elé a baloldali politikusokat.

A volt és jelenlegi miniszterelnök Giu­seppe Contéhoz, valamint a Ligával egy ideig szövetséges M5S-hez intézve szavait Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a Ligára szavazó olaszok és a Ligával másfél évig kormányzó Conte és az M5S is jól tudta, hogy ő – választási ígérete szerint – mindent megtesz az embercsempészek, illegális bevándorlók megállítására a határok védelmével. Matteo Salvini elutasította a vádat, miszerint túszul ejtette a migránsokat: kiemelte, hogy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajója máltai felségvizeken sietett a migránscsoport segítségére, és a hajóról a betegek és a kiskorúak azonnal leszállhattak.

A Gregoretti-ügyet a szicíliai Siracusa ügyészsége indította, ebben a Liga vezetőjét akár 15 év börtönbüntetésre ítélhetik. Ezzel egy időben az ügyészség az Open Arms hajó miatt is eljárást kezdeményezett a politikus ellen. A szenátus mentelmi bizottsága erről február 27-én hoz döntést. A Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajója tavaly nyáron tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren, 164 emberrel a fedélzetén.

Matteo Salvini mentelmi jogának megvonása után a volt belügyminiszterrel szembeni eljárás a szicíliai Catania bíróságára kerül, amelynek meg kell erősítenie a vádakat. Korábban a cataniai ügyészség nem támogatta a Salvinivel szembeni vádemelést. Ha a Liga vezetőjét mégis bíróság elé állítják, ez Olaszországban többéves tárgyalássorozatot jelenthet. Matteo Salvini is azt mondta, biztos benne, hogy a Gregoretti-ügy el lesz napolva. Ennek ellenére, miután megvonták mentelmi jogát, más ügyészségek is eljárást kezdeményezhetnek Matteo Salvinivel szemben, nem kizárt, hogy ugyanezt teszik a civil szervezetek és az azonnali olaszországi partraszállástól megfosztott migránsok.

Matteo Salvini mentelmi jogának megvonása megosztja az olasz politikát és a jogszakértőket is, mivel ez az első alkalom, hogy az ügyészség egy miniszterrel szemben azért akar vádat emelni, mivel kormánya politikáját képviselte. Giorgia Meloni a jobboldali FdI párt elnöke „üldözésnek” nevezte a Matteo Salvinivel szembeni ügyészi fellépést, hangoztatva, hogy a volt belügyminiszter „munkáját végezte a határok védelmében”. A FI frakcióvezetője, Mariastella Gelmini „veszélyes precedensnek” nevezte az ügyet, hangsúlyozva: nehéz elhinni, hogy a miniszterelnök, Giuseppe Conte és az M5S vezetője, Luigi Di Maio nem osztotta a Gregorettivel kapcsolatos döntéseket.

A szenátusi szavazással egy időben közölt felmérések szerint a Liga továbbra is a legnagyobb olasz pártnak számít, de a novemberben mért támogatottsága 32 százalékról 30 százalék alá süllyedt. Az olaszországi közösségi oldalakon szerdán az „énSalvinivelvagyok”-hashtag volt a legnépszerűbb.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4392
szavazógép
2020-02-17: Kitekintő - :

A hazatérés napjára emlékeztek Somoskőújfalun

A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától való visszacsatolás 96. évfordulójára emlékeztek vasárnap a Nógrád megyei Somoskőújfalun. Somoskőújfalu és Somoskő a trianoni döntés következtében négy évig volt a szomszéd állam része. A Népszövetségi Tanács 1924. február 15-i hatállyal csatolta vissza Magyarországhoz a községeket többéves tárgyalássorozat eredményeként, Krepuska Géza orvosprofesszor, Liptay B. Jenő, a Rimamurányi Vasmű Rt. igazgatója és Auer Pál jogi szakértő közbenjárására.
2020-02-17: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Megemlékezés
Halálának évfordulóján (1998. február 17.) Sepsiszentgyörgyön is fejet hajtanak Wass Albert emberi nagysága előtt a református vártemplom fala mellett az író tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. A megemlékezésre ma 17 órától kerül sor a Magyar Megmaradásért Mozgalom szervezésében. Várnak mindenkit, aki adózni szeretne az író, költő, katona, közéleti személyiség, politikus és igaz ember emlékének.