Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. február 17., hétfő, Mi, hol, mikor?

Megemlékezés
Halálának évfordulóján (1998. február 17.) Sepsiszentgyörgyön is fejet hajtanak Wass Albert emberi nagysága előtt a református vártemplom fala mellett az író tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. A megemlékezésre ma 17 órától kerül sor a Magyar Megmaradásért Mozgalom szervezésében. Várnak mindenkit, aki adózni szeretne az író, költő, katona, közéleti személyiség, politikus és igaz ember emlékének.

A magyar széppróza napja Sepsiszentgyörgyön
A Magyar Írószövetség kezdeményezésére február 18-a, Jókai Mór születésnapja a magyar széppróza napja. Ez alkalomból kerül sor február 18-án 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében arra az irodalmi estre, amely olyan, többszörösen kitüntetett erdélyi szerzőket invitál a közönség elé, akik a második Forrás-nemzedékből indulva, ma is pálya- és sorstársak, a Magyar Művészeti Akadémia tagjaiként is. Az egyik Jókai-elbeszéléskötettől „kölcsönvett” címmel – Megtörtént regék – megszervezett rendezvény író-költő fellépői: Bogdán László, Farkas Árpád, Ferenczes István, Király László. Az esten a meghívottak beszélgetőtársa Lövétei Lázár László költő, műfordító. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Könyvbemutató
KISGYÖRGY ZOLTÁN Alsó-Háromszék. Sepsiszék. Oltfej és Bodzavidék című könyvét, amely a baróti Tortoma Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Kún Kocsárd Egyesület közös kiadásában jelent meg, Árkos Polgármesteri Hivatalának dísztermében február 18-án, kedden 18 órától mutatják be. A könyvet méltatja és a szerzővel beszélget Szekeres Attila heraldikus, lapunk szerkesztője.
BORCSA IMOLA Magnebéhat című könyvét február 18-án, kedden 18 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében mutatják be.

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától a Danse Noir (rendező-koreográfus: Bartha Dóra), 22-én, szombaton 19 órától pedig a Lift című előadást játssza (rendező-koreográfus: Fehér Ferenc).
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház e heti előadásai: 18-án, kedden, 19-én, szerdán és 20-án, csütörtökön a kamarateremben 19 órától Ivan Viripajev: Illúziók (rendező: Pálffy Tibor).
FIGURA STÚDIÓ SZÍNHÁZ. A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház ma 18.30-tól Brassóban vendégszerepel. A Tennessee Williams drámájából készült A vágy villamosa című előadást (rendező: Nagy Botond) a Sică Alexandrescu Színház nagytermében játsszák. Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott. Jegyek kaphatók elővételben online a biletmaster.ro oldalon. Előadás után közönségtalálkozóra kerül sor az alkotókkal.

Zene
LECKEHANGVERSENY. A 2019/2020-as leckehangversenyek negyedik sepsiszentgyörgyi előadására február 21-én, pénteken 10 és 12 órától kerül sor a Tamási Áron Színházban. A Csíki Kamarazenekar előadásában elhangzik Szergej Prokofjev Péter és a farkas című műve. Narrátor a zenekar tagja, Adorján Csaba.
HANGVERSENYÉVAD. Február 21-én, pénteken 19 órától a hangversenyévad következő előadásán a Brassói Filharmónia tart koncertet a Tamási Áron Színház nagytermében.
JEGYEK-BÉRLETEK. A leckehangversenyre a belépő 6 lej. A hangversenyévadra bérletek is válthatók, a teljes árú bérlet 130, a kedvezményes 70 lejbe kerül. A rendezvénysorozat egy-egy koncertjére a teljes árú jegy 30, a kedvezményes 15 lej. Jegyeket és bérleteket a kulturális szervezőirodában lehet váltani a Szabadság tér 1. szám alatt hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig.

Felolvasómaraton
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár a Sport utcai fiókkönyvtárában várja felolvasómaratonra az olvasást és a verset kedvelőket február 18-án, kedden 12–18 óráig. Az intézmény csatlakozott a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében 12. alkalommal rendezett nemzetközi felolvasómaratonhoz, amely idén József Attila műveire alapoz.
A 12 órakor kezdődő rendezvényt Antal Árpád András polgármester, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok nyitja meg, majd a Nicolae Colan Általános Iskola harmadik, negyedik és hetedik osztályos diákjai olvasnak fel és mutatnak be zenés feldolgozásokat a költő életművéből. Délután Kolcsár József, Tulit Éva és Várkonyi Eszter színművészek a meghívottak, emellett az előzetesen bejelentkezett érdeklődők legtöbb ötperces felolvasását kísérhetik figyelemmel a jelenlévők. A rendezvény alatt zenés feldolgozások, versek hallgathatók a könyvtár hangzóanyag-gyűjteményéből.
A felolvasásra jelentkezni február 18-án 11 óráig lehet telefonon a 0267 351 609-es (titkárság) és a 0267 311 927-es (fiókkönyvtár) számon vagy a biblio@kmkt.ro e-mail-címen, illetve személyesen a fiókkönyvtár székhelyén (Sport utca 15. szám, 21-es tömbház, C lépcsőház, 1-es ajtó). Közölni kell a nevet és hogy mit kíván felolvasni a jelentkező. Ha szükséges, a könyvtár segít az olvasnivaló kiválasztásában: a fiókkönyvtárban és a kölcsönzőrészlegen külön polcon találhatóak József Attila-kötetek.

Jurtabemutató
A Kalibáskő Erdei Iskola szervezésében ma és kedden délelőtt a kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében jurtabemutatóra kerül sor szervezett csoportoknak. A résztvevők a rovásírással és a totemizmussal, a jurta szerkezetével és belakásával, az ősmagyar viselettel, fegyverekkel és szokásokkal ismerkedhetnek meg. A rendezvény célja felkelteni a gyermekek kíváncsiságát és további érdeklődésre, kutatásra buzdítani őket, megszerettetni a témakört, példaképeket kínálni, ezzel megalapozva identitástudatukat, hovatartozásuk érzését. Részvételi díj: 7 lej/fő. Érdeklődni a 0267 340 394-es telefonon lehet.

Csoportfoglalkozás
A változás korában levő nőknek és férfiaknak indítanak csoportot a sepsiszentgyörgyi unitárius egyháznál Paltán Enikő pszichológus, pszichodráma-terapeuta és Vida Enikő klinikai pszichológus, pozitív pszichoterapeuta vezetésével. Az első találkozás ma 18 órakor kezdődik. Érdeklődni a 0742 044 580-as telefonon lehet.

Tortoma Önképzőkör
Február 18-án, kedden 19 órakor az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében a rádiózás világnapja (február 13.) alkalmából Mindenütt jó, de a legjobb itthon rádiózni címmel beszélgetésre kerül sor Máthé Kincső felelős szerkesztő, rádiós műsorvezető (Friss FM, Sepsiszentgyörgy) és Szakács-Kádár Julianna főszerkesztő-műsorvezető (Régió Rádió, Barót) részvételével. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai kedden 16–17.30 óráig Kézdimartonoson az iskola épületében, 18–19.30 óráig Bereckben a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sajtó utcai Transfarm (telefon: 0267 315 136, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
KÉZIMUNKAKÖR. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában a Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe ma 16 órára várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdió heti programja: ma 18 órától és pénteken 17.30-tól társaságitánc-kurzus, kedden és csütörtökön 19 órától Ágó-Gym – alakformáló fitnesz nőknek, szerdán 18 órától balett és kortárs tánc fiataloknak. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai és szerdai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától alakformáló aerobik, 9 órától nyugdíjastorna, 10 órától nyugdíjas XXL-torna, 19 órától alakformáló step. Telefon: 0722 243 234.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt hátrányos megkülönböztetést elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon lehet.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a Kovásznai Művelődési Ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1975
szavazógép
2020-02-17: Kitekintő - :

Mentelmi jog nélkül maradt Salvini

Az olasz parlament felsőháza megszavazta a volt belügyminiszter, Matteo Salvini, az ellenzéki Liga és a jobbközép koalíció vezetője mentelmi jogának megvonását a szerdán tartott voksoláson. Salvini bejelentette, hogy kész bíróság elé állni az olaszországi határok védelméért.
2020-02-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás