Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Akik túl sokat markolnának

2020. február 17., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

A tavalyi választások eredményeitől, no meg a közvélemény-kutatások előrejelzéseitől megrészegülve úgy törtet előre Klaus Iohannis liberális pártja és kormánya, mint egy faltörő kos. Azt gondolják, ha sikerült megbuktatniuk a szociáldemokratákat, immár semmi nem állhat útjukba, hogy alaposan bebetonozzák hatalmukat.

Csakhogy akinek ennyire fejébe száll a dicsőség, az hajlamos hibákat elkövetni. Ludovic Orban már nem az óvatosan taktikázó, minden lépést megfontoló, alternatív megoldásokat is számba vevő vezető, egyre önhittebbé és türelmetlenebbé válik, fél, hogy elnöke nehogy elégedetlen legyen vele és pünkösdivé váljék királysága.

Igaz, eddig csak három hónap állt rendelkezésükre, de sok jót nem mutatott fel a liberálisok kormánya. Még mindig elődeikre mutogatnak, őket okolják mindenért, ám számos területen ugyanazt folytatják, és „teljesítményüket” megfejelték a demokratikusnak cseppet sem nevezhető sürgősségikormányrendelet-áradattal. Előrehozott választásokat akarnak, minél gyorsabban, mielőtt lehull igazi arcukról a lepel, addig, amíg még van némi hitelük remélt szavazóik előtt. Ám nemcsak a parlamenti választások gyors lebonyolítása fontos, hirtelenjében átszabták a rendszert is, hogy nekik kedvezzen. Azon a bizonyos utolsó éjszakán (másnap bizalmatlansági indítvánnyal bukott az Orban-kabinet), amikor 23 sürgősségi kormányrendeletet fogadtak el, volt közöttük egy, amely szerint a parlamenti választásokon voksolók nemcsak az állandó vagy ideiglenes lakhelyük megyéjében, hanem bármely választókerületben szavazhatnak. Elsősorban az egyetemistáknak és a nagyvárosok multicégeknél dolgozók tízezreinek akartak kedvezni, kik köztudottan őket, esetleg az USR-t támogatják, csakhogy az intézkedés ellentmond a megyék szerinti körzetek rendszerének, és alaposan felboríthatja jó pár helyen az egyensúlyt. Mert az ideiglenesen Kolozsváron élő sepsiszentgyörgyi egyetemista voksa nem a háromszéki listára vonatkozna, hanem a Kolozs megyeire és még ez sem lenne baj, ha nem az utolsó száz méteren módosítanák a játékszabályokat, hanem alaposan előkészítették volna, közvitára bocsátva elemzik az új rendszer előnyeit, hátrányait, majd a parlament szavaz erről. A liberálisok azonban ilyen apróságokra nem adnak, és most ez lehet a vesztük.

Mert hiába találták ki ilyen okosan, miképpen szervezhetnek immár az új szabályok szerint előrehozott választásokat júniusban, ha ennek az előrehozott voksolás elodázása lesz az ára. A liberálisokon és az USR-n kívül senki nem ért egyet a változtatással, és megvan a módjuk rá, hogy szabotálják a folyamatot. Nem meg- vagy leszavazzák az új kormányt, egészen egyszerűen nem biztosítják a kvórumot. Az alkotmány ugyanis csak két kormány elutasítása esetén teszi lehetővé a parlament feloszlatását és az előrehozott választások kiírását, a halogatásról nem rendelkezik. Így könnyen megeshet, a liberálisok ráfáznak arra, hogy túl sokat akartak markolni. Őszig pedig még sok minden történhet, jelenlegi népszerűségük is alaposan megcsappanhat.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 262
szavazógép
2020-02-17: Világfigyelő - :

Magyarország mindenekelőtt (Orbán Viktor évértékelője)

Magyarország mindenekelőtt – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Budapesten a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében, amelyben egyebek mellett arról is beszélt: a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el, 2020 és 2021 pedig az országépítés folytatása lesz.
2020-02-17: Sport - Tibodi Ferenc:

Ötödik alkalommal nyert kupát a Sepsi-SIC (Női kosárlabda)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC zsinórban harmadszor, összességében pedig ötödször hódította el a női kosárlabda Román Kupát, miután tegnap este tízpontos hátrányból felállva, kisebb izgalmak mellett 80–67 arányban diadalmaskodott az Aradi FCC együttese ellen a sorozat háromszéki döntőjében. A Zoran Mikes edzette zöld-fehér mezes lányok megnyerték idei első trófeájukat, s ezzel a sikerrel visszavágtak a Maros-parti csapatnak a 2014-ben Târgoviștén elvesztett finálé miatt. Szép volt, lányok, és a történelmi duplázáshoz már csak a bajnoki cím megnyerése van hátra!