Vendégmunkások Háromszéken

2020. február 19., szerda, Közélet

Már nem jelent különösebb megterhelést a munkaadók számára, hogy külföldről pótolják munkaerő-szükségletüket, s erre bőven akad példa Háromszéken is. Az előző időszakban alig változott az álláskínálat, a szakhivatalnál pedig mintegy ötven szabad munkahelyre nem is akadt jelentkező. Az álláskínálat egyébként belföldön és az európai piacon egyaránt stagnál, ott, ahol korábban ezernél is több munkahelyre kerestek jelentkezőt, most mindössze hatszáz szabad állást hirdetnek – hangzott el tegnap a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség havi sajtótájékoztatóján.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Nem találnak megfelelő szakembert, de képzetlen munkást sem, esetleg az ajánlat nem elég vonzó ahhoz, hogy valaki a korábbi munkáját feladja érte – ezzel magyarázza Kelemen Tibor azt, hogy háromszéki cégek is egyre gyakrabban kérik az általa vezetett intézménytől az igazolást, ami ahhoz kell, hogy külföldről toborozhassanak munkatársat.

A megyei munkaerő-ügynökség vezetője példaként a Réty közelében működő fűrész­üzemet említette, amely az előző hetekben 20 olyan szakképzetlen munkást keresett, akik kezdő szintű angolnyelv-ismerettel is rendelkeznek. Az intézmény nyilvántartásában ezer olyan álláskereső szerepel, akik eleget tesznek ennek a követelménynek, iskolázottságukat igazolták, s eszerint angolt is tanultak, az viszont nem tartozik az ügynökség hatáskörébe, hogy ilyen jellegű ismereteiket felmérje – mutatott rá Kelemen Tibor, a hivatal vezetője. Mivel az osztrák érdekeltségű fűrészüzemnek ezek közül nem sikerült megfelelő jelentkezőt találnia, a következőkben várhatóan Európán kívüli térségből alkalmaznak, a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség pedig kiállítja az ehhez szükséges dokumentumot – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Hasonló módon igyekszenek biztosítani a szükséges dolgozói létszámot a kisebb vállalkozások is. Kommandón – ahol a legfrissebb összesítés alapján 4,5 százalék a munkanélküliségi mutató – állatgondozáshoz alkalmaznának külföldieket – akár uniós térségen kívülről is –, Uzonban pedig egy famegmunkálásra szakosodott cégnél foglalkoztatnak a Moldovai Köztársaságból származó munkásokat. A munkaerő-ügynökség vezetője megjegyezte azt is, a háromszéki foglalkoztatók havi rendszerességgel jelzik, hogy amennyiben az ügynökség nem tud számukra megfelelő munkatársat küldeni, akkor külföldiekkel pótolják a hiányt. Kelemen Tibor szerint a tavaly ősszel megjelent rendelkezések könnyítettek az ügyintézésen, így anyagi szempontból sem megterhelő a cégek számára ez a procedúra. Nincs akadálya annak sem, hogy egy, az unión kívülről érkező munkavállaló Romániában elhelyezkedjen, a közvetítést pedig erre szakosodott cégek végzik – többnyire bukaresti vállalkozások, de már Brassóban is működnek ilyenek.

A regisztrált munkanélküliség január végén 3,16 százalék volt Kovászna megyében – decemberhez képest enyhén csökkent –, a hivatalosan nyilvántartott 2700 állástalan közül mindössze 545-en jogosultak segélyre. Az érintettek 76 százaléka azonban iskolázatlan vagy hiányos képzettségű, így munkaerő-piaci elhelyezésük már-már reménytelen, az intézmény számára terhet jelentenek – fejtette ki a hivatal vezetője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 757
szavazógép
2020-02-19: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Gyermekpénz, kampányvaluta

Állandó vita tárgya lett idén az előző években ritkán emlegetett gyermeknevelési pótlék. A parlament nagy hirtelen megszavazta, az államelnök (tőle szokatlan gyorsasággal) ki is hirdette a havi összeg megduplázását, a kormány azonban nem tudja kifizetni, mert nincs miből. A szociáldemokraták háromévi regnálása után a költségvetési hiány jócskán túllépte a 3 százalékot, és a liberális pénzügyminiszter, Florin Cîţu még a betervezett kiadásokra (például az ősszel esedékes nyugdíjemelésre) sem talált fedezetet.
2020-02-19: Közélet - Iochom István:

Szabó Kati Kézdivásárhelyen

Kézdivásárhelyen a Turóczi Mózes-iskola tornatermében találkozott tegnap délben közel ötszáz iskolással és pedagógusokkal Szabó Kati többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.