Mi, hol, mikor?

2020. február 21., péntek, Mi, hol, mikor?

Farsang Háromszéken
CSERNÁTON. Vasárnap 13 órakor gyülekező és a lovas maszkák bemutatója a fellegvári téren, 13.45-től a Hanna Panziónál, 14.30-tól a Haszmann Pál Múzeumnál, 15.15-től Csernáton Község Polgármesteri Hivatalánál, 16 órától az Enikő Panziónál.

BÖLÖN. Ma 19 órától műsoros farsangi estet tartanak a kultúrotthonban, ahol fellép a balatonszentgyörgyi Kis-Balaton vendég táncegyüttes, a sepsiszentgyörgyi Zöld fenyő néptánccsoport, valamint a helybeli Kék Virág és a Kék Virágocskák néptánccsoport. Szombaton megszólal ismét az étfalvi rezesek muzsikája. A részletes program: 8 órakor gyülekező a község központjában; 9 órától a farsangi felvonulás kezdete a község központjában; 16.30-tól farsangtemetés; 20–5.30-ig farsangi bál a helyi kultúrotthonban – a talpalávalót a Fortuna együttes biztosítja.

KÉZDIVÁSÁHELY. „Hagyományaink megtartása nélkül nem lesz helyünk szülőföldünkön” mottóval szervez farsangtemetést a Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés szombaton 11 órától. Gyülekező a leventekaszárnya előtt. Részt vesznek Kézdialbis, Csernáton, Gelence, Torja és Kézdivásárhely farsangolói. A főtérre bevonulva lesz muzsika, vőfély, menyasszony, tánc és jókedv. A minden rosszat jelképező rongybábut is elégetik. Befejezésül a Borudvarban táncházzal és mulatsággal ér véget a rendezvény.
CSOMAKŐRÖS. Szombaton 18 órától a református nőszövetség farsangi mulatságot szervez a kultúrotthonban. Minden érdeklődőt várnak.

 

Barabás Miklósra emlékeznek
Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Szentkatolna Polgármesteri Hivatala közös szervezésében Barabás Miklós festő születésének 210. évfordulóját ünneplő megemlékezést tartanak február 22-én, szombaton 14 órától Kézdimárkosfalva központi parkjában, a festő mellszobránál. Az egybegyűlteket Tusa Levente, Szentkatolna polgármestere köszönti. A nemzet festőjéről Jánó Mihály művészettörténész beszél. Közreműködnek a márkosfalvi Barabás Miklós Elemi Iskola diákjai (felkészítő tanár: Paizs Zsuzsa). Papp Zsolt református lelkipásztor ünnepi beszéde és áldása után koszorúzásra kerül sor.

 

Színház
UDVARTÉR TEÁTRUM. A kézdivásárhelyi színház Ünnep című előadását a Vigadó nagytermi stúdiójában ma 13 órától (diákoknak) és 19 órától (szabadelőadáson) adja elő (jegyár: 15 és 20 lej).
GRUPPEN HECC. Ma 17 és 20 órától játssza a marosvásárhelyi társulat Sepsiszentgyörgyön Ma jó a medvem című kabaréját a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Belépő: 35 lej. ☻ Kovásznán vasárnap 20 órától a Művelődési Központban lépnek fel.
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház szombaton 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a Lift című produkciót játssza (rendező: Fehér Ferenc).

 

Zene
LECKEHANGVERSENY. A 2019/2020-as leckehangverseny negyedik sepsiszentgyörgyi előadására ma 10 és 12 órától kerül sor a Tamási Áron Színházban. A Csíki Kamarazenekar előadásában elhangzik Szergej Prokofjev Péter és a farkas című műve. Narrátor a zenekar tagja, Adorján Csaba.
HANGVERSENYÉVAD. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében ma 19 órától a hangversenyévad következő előadásán a Brassói Filharmónia tart koncertet. Különleges előadásra nyílik alkalom, hiszen idén ünnepeljük Beethoven születésének 250. évfordulóját, a zenekar ennek tiszteletére állította össze repertoárját a zeneszerző műveiből. Műsoron: Coriolan-nyitány, F-dúr románc hegedűre és zenekarra, 12 kontratánc (válogatás), VII., A-dúr szimfónia.

 

Könyvbemutató
VERESS DÁNIEL Vékára tett mécses című könyvének bemutatására a sepsiszentgyörgyi LibriM könyvudvarban ma 18 órától kerül sor Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében. Az eseményen jelen lesz Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke; a kötetből felolvas Nemes Levente színész, nyugalmazott színházigazgató, a könyvet méltatja Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató.
KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ. A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület szervezésében az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub Testvér-levél testvér-lombot takar című rendezvényén február 24-én, hétfőn 17 órától kettős könyvbemutató és író-olvasó találkozó lesz. A rendezvényen Benke László A tűz igézetében és Gazda József Bujdosók című köteteit lehet részletesebben megismerni és dedikáltatni a szerzőkkel a kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. Meghívottak: Benke László író, költő, könyvkiadó (Budapest) és Gazda József ny. tanár, író, műkritikus (Kovászna). Közreműködnek: Benedek Ildikó óvónő, Thiesz Katalin tanítónő, népdalénekes és Szőcs Bíborka, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákja.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Dolittle – amerikai akció, kalandfilm, vígjáték, magyarul beszélő és Latte és a titokzatos varázskő – német animációs kalandfilm, románul beszélő; 18.15-től Emma – angol vígjáték, film­dráma, román felirattal; 18.30-tól Richard Jewell balladája – amerikai dráma, román felirattal; 20.45-től A vágyak szigete – amerikai misztikus horrorfilm, román felirattal; 21 órától Úriemberek – amerikai bűnügyi akciófilm, magyarul beszélő.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág
A HITERŐSÍTŐ IMAHÉTEN a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban ma 18 órától Balogh Zoltán kovásznai református lelkész, szombaton Andrási Benedek brassói unitárius lelkész prédikál.
AZ ÖKUMENIKUS IMAHÉTen Kézdivásárhelyen az evangélikus templomban (Dózsa György utca 10. szám) ma 17 órától Kelemen Álmos sepsiszentgyörgyi református segédlelkész, szombaton 17 órától Bálint Mihály unitárius gyakornok lelkész szolgál.
NYÍLT NAPOT tart ma 16 órától a 115-ös számú Bölöni Farkas Sándor Cserkészcsapat. Várnak minden 7 év fölötti gyermeket kipróbálni, milyen is egy cserkészfoglalkozás. A részvétel ingyenes. A foglalkozások a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház nagytermében zajlanak.
PÜSPÖKSZENTELÉS GYULAFEHÉRVÁRON. 2019. december 24-én Ferenc pápa kinevezte az új gyulafehérvári érseket. Mons. Kovács Gergelynek a püspökké szentelése és az érseki hivatalba való beiktatása február 22-én, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén lesz 11 órától a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és a főszentelő Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke. A társszentelő püspökök: Jakubinyi György nyugalmazott érsek és a romániai pápai nuncius, Miguel Maury Buendía érsek. A püspökszentelést a Duna Televízió és az Erdélyi Mária Rádió élő adásban közvetíti.
JUBILEUMI HÁLAADÓ SZENTMISE. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban vasárnap a 10.30-kor kezdődő hálaadó szentmisén megünneplik azokat a párokat, akik ezelőtt 50, illetve 25 esztendővel kötöttek házasságot.
FARSANGZÁRÁS. HITERŐSÍTÉS. Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református templomban vasárnap 11 órától farsangzáró családi napot szerveznek hajaltkukorica-kóstolással és tortasorsolással egybekötve. Ugyanott hétfőtől szombatig esténként 18 órától hiterősítő, bűnbánati istentiszteletekre várják a híveket.
CSALÁDOS VASÁRNAP. Az oroszfalvi templomban vasárnap 17.30-tól a Családos vasárnap soron következő meghívottja Imreh Jenő és Gabriella, akik Marosvásárhelyről érkeznek a Tálentum alsóvárosi együttessel közösen.

 

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 8–11 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Kézdivásárhelyen az Óvoda utcában a 17-es tömbház A, B és C lépcsőházában és a 7-es tömbház A lépcsőházában, a Hóvirág utca 17-es tömbház A és B lépcsőházában és a Manócska Óvodában.
ELŐADÁS. A Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központja szervezésében dr. Sirató Ildikó, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának vezetője ma 17 órától Finn és észt kulturális kapcsolatok címmel tart előadást Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.

 

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Szorgalom sétányi Galenus (0267 313 929); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280), hétfőtől a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10–12 óráig a Józef Bem utca 2/3/C/3-as cím alatti O-Dent fogászati rendelőben (telefon: 0267 315 415); szombaton és vasárnap 14–16 óráig a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan út kereszteződésénél levő Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2020-02-20: Közélet - Nagy D. István:

Jövő nyárra elkészülhet a vidombáki reptér (Gyorsforgalmi utat terveznek Brassó és Sepsiszentgyörgy között)

Újabb határidőt jelentett be csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Adrian Veștea, a Brassó megyei önkormányzat vezetője azzal kapcsolatban, hogy várhatóan mikor szállhat fel az első repülőgép a Vidombák határában építés alatt álló nemzetközi légikikötőből, melynek létrehozását Kovászna Megye Tanácsa, valamint Sepsiszentgyörgy önkormányzata anyagilag is támogatja. Ha minden jól megy, 2021 júliusában megtarthatják a próbarepülést, a folyamatos üzemeltetés pedig 2022-től lesz lehetséges. A Brassó és a Kovászna megyei önkormányzati vezetők Mihai Veșteával, a fejlesztési minisztérium államtitkárával, valamint Sepsiszentgyörgy és Brassó polgármesterével a két megye regionális együttműködési lehetőségeit taglalták csütörtöki sajtótájékoztatójukon.
2020-02-21: Sport - :

Súlyos szegedi vereség Flensburgban (Férfi kézilabda, Bajnokok Ligája)

A MOL-Pick Szeged szerdán 34–26-ra kikapott a német Flensburg-Handewitt otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 13. fordulójában. A két csapat hatodik alkalommal találkozott egymással tétmérkőzésen, egy szegedi siker és egy döntetlen mellett negyedszer győzött a Flensburg.