Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Török világ a Gulliver Óvodában

2020. február 21., péntek, Nyílttér

Két évre tervezett, tartalmas foglalkozásokban bővelkedő színes időszak kezdődött el tavaly decemberben a sepsiszentgyörgyi Gulliver Napközi Otthonban, amely a 2019–2020-as tanévben Kultúra és kultúraközöttiség nevű projektjével nyert Erasmus+ európai uniós pályázatot. Partnerünk a törökországi Isztambulban működő Papatya Anaokulu Óvoda, a cél egymás kultúrájának, hagyományainak, jó gyakorlatainak megismerése és kipróbálása.

A kapcsolattartás a világhálón történik, a tevékenységekben a teljes óvodai munkaközösség részt vesz. Minden hónapban más témaköröket járunk körül, januárban a mondókák, népi gyermekjátékok, népviselet és a népmese világa került terítékre. Ehhez egy egész hetes ütemtervet dolgoztunk ki: első nap a török népviselettel, néptánccal, népi mondókákkal ismerkedtünk, a második napot egy török népmese köré terveztük, amelynek feldolgozását három korosztály szerint alakítottuk ki (kiscsoportosok, közép- és nagycsoportosok számára), és úgy fűszereztük magyar népi játékokkal, ritmus- és dallamgyakorlatokkal, hangszerekkel, hogy a gyermekek is bekapcsolódjanak. A következő napokon énekversenyre került sor, ahol a gyermekek magyar és román népdalokat, gyermekdalokat adtak elő. Táncházzal, török, román és magyar táncokkal zártuk a hetet. E napon ismerkedhettek a gyermekek a román, a török és a székely népviselettel, a főbb motívumok jelentőségével, a színek szimbolikájával, a tájegységenkénti variációkkal is.

Megtapasztalva ezen tevékenységek eredményességét és a gyermekek pozitív hozzáállását, hisszük, hogy további közös tevékenységeink hatékonyan hozzájárulnak a gyermekek világszemléletének tágításához a más népek kultúrájának megismerése révén.

Ugron Noémi Kinga és Szőcs Mónika programfelelősök

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2349
szavazógép
2020-02-21: Sport - :

Belgium maradt az élen (Labdarúgás)

A román válogatott továbbra is a 37, míg a magyar válogatott megőrizte 52. helyét a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melynek élén a világbajnoki bronzérmes Belgium maradt.
2020-02-21: Nyílttér - :

A betegek világnapjára

Ritka az a család, ahol nincs akár akut, akár krónikus betegség (szív, cukor, daganat stb.). Sürgősségi munkám során alkalmam volt közelebbről megismerni a családok hozzáállását a betegekhez. Vannak, ahol még az unoka is ismeri a nagyszülő betegségét, folyamatosan napirenden áll vele, és jó érzés, hogy törődnek egymással a családtagok.