Újabb bírságot kapott a B1 televízió

2020. február 21., péntek, Belföld

Az Országos Audiovizuális Tanács csütörtöki döntése alapján 10 ezer lej bírságot kapott a B1 televízió a ditrói eset kapcsán sugárzott két műsorában elhangzott diszkriminatív kijelentésekért. Mindkét adás esetében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is feljelentést tett.

A Lumea lui Banciu január 30-i adásában a műsorvezető a ditrói pékségben dolgozó két Srí-Lanka-i pék helyzetét tárgyalja dramatizálva. Azt állítja, hogy a ditróiaknak fogalmuk sincs arról, mi történik az országban, azt sem tudják, hogy ki vezeti Romániát, illetve csak a magyarul beszélőket fogadják el a községben. Banciu szerint Gyergyóditró azon területek közé tartozik, amelyek már nincsenek Románia fennhatóságában. További állításai szerint a magyaroknak a legfontosabb az etnikai kritérium, és emiatt akarják eltávolítani a román nyelvet az iskolákból, óvodákból, bölcsődékből és még az inkubátorokból is. Banciu azt javasolja az Európai Uniónak, hogy teljesen el kell távolítani Magyarországot az EU-ból, és kivágni még a térképről is, elküldeni valahová Kazahsztán és Kína közé. Ditróban egy román televízióadót sem sugároznak. Meglátása szerint a történelem során a románoknak azért kellett távozniuk erről a területről, mert sokat szenvedtek etnikai hovatartozásuk miatt.

A B1 televízió február 2-án sugárzott Dosar de politician című műsorában Traian Băsescu, Románia egykori elnöke tett sértő megjegyzéseket az országban élő magyarokra. A műsor meghívottja szerint komplexusokkal teli nép a magyar, és ezért nem tűrnek meg maguk mellett másokat. Kihangsúlyozta, ami Gyergyóditróban történik, az nem a FIDESZ-nek köszönhető, hanem az RMDSZ politikájának. A szövetség elnöke, Kelemen Hunor megrögzött románellenes személy, utálja a románokat és azok ünnepeit is, mondta. Hozzátette, úgy bánnak a térségben élő románokkal is, mint a két Srí-Lanka-ival.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója közölte, mindkét adás kapcsán panasszal éltek a Diszkriminációellenes Tanácsnál is, hiszen nemcsak a televízió, de a műsorvezetők és a meghívottak is felelősséget kell vállaljanak az elhangzottakért.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 988
szavazógép
2020-02-22: Kiscimbora - :

Bajor Andor: Ordas muzsika (Irodalom)

Régen akkora hidegek jártak, hogy időnként a környékünkön minden megfagyott. Ha valaki a verandán hagyta a bundáját, reggelre dermedten hevertek körülötte a bolhák. De a bunda maga is megfagyott, csikorgott, nem akart többé a két ujja hajlani. Lassan kellett fölmelegíteni, hogy valami módon életre keljen.
2020-02-22: Kiscimbora - :

Mészöly Miklós: A bánatos medve (Irodalom)

Volt egyszer egy medve, sose volt jókedve. Dirmegett-dörmögött, mintha semmi másra nem lett volna oka, csak búslakodásra. Ha mézet nyalogatott, nem volt elég édes. Ha a nap kisütött, nem volt elég fényes. Még az odúját is szűknek találta, kint aludt inkább egy bokor aljába.