Nemzetféltők hamis álcája

2020. február 22., szombat, Máról holnapra
Nagy D. István

Félteni eddig sem kellett a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fórumát és a Mihai Târnoveanu brassói fogorvos vezette Nemzet Útja szervezetet amiatt, hogy nem képesek szédítően meredek, nem egyszer az elvakultságon is túlmutató megnyilvánulásokra.

A jelek szerint most szintet léptek vagy tovább süllyedtek – nehéz eldönteni. Mindenesetre a közigazgatási törvénykönyv kihirdetése ellen vasárnapra Bukarestbe, egyenesen az államfői palota elé beharangozott, majd engedély hiányában elhalasztott tüntetésükkel látszólag sikerült végérvényesen nevetségessé tenni magukat. Azt pedig ismét kétséget kizáróan lehet bizonyítani, hogy minden pátoszos, a mitikus küldetésüket hirdető üzenetük ellenére fő céljuk kizárólag a feszültségkeltés, heccelés vagy éppen a hergelés a magyar közösség ellen. Természetesen a cél szentesíti az eszközt szellemében.

Mással nem igazán magyarázható az az ordas hazugságsorozat, amivel híveiket a fővárosba hívják egy olyan jogszabály miatt tiltakozni, mely nemhogy előmozdítaná a kisebbségi nyelvek – köztük a magyar – használatát a közigazgatásban, hanem éppen ellenkezőleg: alaposan megnyirbálja a már megszerzett anyanyelvi jogokat, ráerősítve a román mint egyedüli hivatalos nyelv státusra. A bősz nemzetféltők ehhez képest azért igyekeznek a Cotroceni-palota elé, hogy meggyőzzék Klaus Iohannis államfőt, a kódex szerintük szétporlasztja a román nyelv kizárólagos hivatalos jellegét, elfogadhatatlan jogokat teremtve a közigazgatási anyanyelvhasználatban, bábeli zűrzavart okozva a mostani nyelvi „tündérkertben”. Târnoveanu még azt is tudni véli, hogy a sürgősségi rendelettel elfogadott kódexben titokban ott vannak e paragrafusok, és az egész egy kísérlet, hogy felmérjék, elfogadják-e a románok a magyar nyelvet hivatalosként.

Túllépve aggodalmaik – már csak a helyzetből adódóan – röhejes jellegén, nehéz nem észrevenni, hogy tulajdonképpen egy nagyon ügyesen kifundált taktika rejlik a fellépésük mögött. A képlet viszonylag egyszerű: nem baj, ha felesleges félelmeket gerjesztve, nemlétező rémeket emlegetve akarnak felvonulni, lényeg, hogy ismét rájuk irányuljon a figyelem. Az pedig csak kapóra jön, hogy nem engedélyezték a megmozdulást. Ilyen előzmények után már csak egy lépés, hogy áldozati szerepben tetszelegjen mindkét szervezet, amit az állításuk szerint általuk képviselt közösség egészére is könnyen kivetíthetnek. Valahogy így: nem elég, hogy nehéz körülmények között, de folyamatosan harcolnak az állam hatalmáért, a román nyelv kizárólagosságáért – amint teszik most a fű alatt készülő veszélyre figyelmeztetve –, még a szabad véleménynyilvánításhoz való joguktól is meg akarják fosztani őket, ráadásul a fővárosban. Gondoljunk csak bele, milyen hasznos muníció lehet ez még az elkövetkezendőkben, főképp, ha az államfő sem a szájuk íze szerint nyilvánul meg. Mennyi súlyos vádat lehet majd emiatt szélnek ereszteni, például nyár derekán a marosfői ortodox kolostorból.

Addig a legtöbben már úgy is elfelejtik, mennyire halvány és mérhetetlenül aljas álca mögé rejtették valós szándékaikat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2020-02-22: Közélet - Bokor Gábor:

Elfogadták Kovászna költségvetését

Estébe nyúlott a Kovászna Helyi Tanácsának e havi soros ülése: bár csak tíz határozattervezetet kellett megvitatniuk a városatyáknak, de azok igen fontosak voltak, így sokan éltek a hozzászólás, a módosító javaslat lehetőségével. A legégetőbb kérdés a város 2020-as költségvetésének elfogadása volt. Ez bő másfél órás vita után sikerült, de akadt olyan tervezet, melynek végső formájáról nem jutottak egyetértésre a jelenlévők, így a döntéshozatalt egy későbbi összejövetelre napolták.
2020-02-22: Közélet - :

Ki lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje Baróton? (Jövő héten dönt a választmány)

Izgalmas tanácskozás elé néz a baróti RMDSZ Belső Egyeztető Tanácsa, hiszen jövő kedden három lehetséges jelölt közül kell kiválasztania a választmánynak az RMDSZ polgármesterjelöltjét. A 28 tagú egyeztető tanácsnak nem lesz könnyű feladata, hiszen olyan jelöltet kell támogatniuk, akiben a helyi választók is megbíznak, és alkalmasnak tartják arra, hogy Erdővidék központját igazgassa. Ma még nyitott kérdés, hogy továbbra is a jelenlegi elöljáró Lázár-Kiss Barna Andrásnak szavaznak-e bizalmat, vagy a két kihívója egyikében – Demeter László vagy Váncza Tibor személyében – látják a jövő vezetőjét.