Mi, hol, mikor?

2020. február 24., hétfő, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ. A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület szervezésében az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub Testvér-levél testvér-lombot takar című rendezvényén ma 17 órától kettős könyvbemutató és író-olvasó találkozó lesz.

A rendezvényen Benke László A tűz igézetében és Gazda József Bujdosók című köteteit lehet részletesebben megismerni és dedikáltatni a szerzőkkel a kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. Meghívottak: Benke László író, költő, könyvkiadó (Budapest) és Gazda József ny. tanár, író, műkritikus (Kovászna). Közreműködnek: Benedek Ildikó óvónő, Thiesz Katalin tanítónő, népdalénekes és Szőcs Bíborka, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákja.

KISGYÖRGY ZOLTÁN Alsó-Háromszék. Sepsiszék, Oltfej és Bodzavidék című könyvét, amely a baróti Tortoma Könyvkiadó és a sepsiszentgyörgyi Kún Kocsárd Egyesület közös kiadásában jelent meg, kedden 18 órától Rétyen a kultúrházban mutatják be. A könyvet méltatja és a szerzővel beszélget Dombora Lehel polgármester, turisztikai szakértő.
DR. DAVID R. HAWKINS Gyógyulás és felépülés című könyvét dr. Rácz Attila elmegyógyász főorvos ismerteti február 28-án, pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a LibriM Könyvudvarban (Gróf Mikó Imre utca 7. szám). A közismert amerikai pszichiáter betegség- és gyógyítói elmélete szerint az ember többdimenziós teremtmény, akit a leghatásosabban akkor lehet gyógyítani, ha mind a testi és lelki, mind a spirituális oldaláról megközelítjük. Ez a könyv nemcsak elméleti fejtegetések gyűjteménye, hanem olyan gyakorlatias módszert is nyújt, amelyet az olvasó könnyen elsajátíthat és önállóan alkalmazhat egészsége megőrzése vagy helyreállítása érdekében.

Húszéves a Tortoma Önképzőkör
Február 25-én, kedden 19 órakor a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében az önképzőkör 20. születésnapi, 505. találkozóján 20 év Fókusz és Tortoma – önképzés Erdővidéken címmel beszélgetésre kerül sor Demeter Zoltán művelődésszervezővel, Hoffmann Edit és Demeter László muzeológusokkal, a Tortoma Önképzőkör szervezőivel. Házigazda: Tatár Zsuzsanna ny. magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő.

Dr. Zacher Gábor Sepsiszentgyörgyön
Hétköznapi boldog(talan)ságaink című előadásával látogat Sepsiszentgyörgyre dr. Zacher Gábor toxikológus, egyetemi docens, Magyarország egyik leghíresebb orvosa, aki a tőle megszokott könnyedséggel, humorral fűszerezve beszél a városunkban ritkán hallható téma, függőségeink kapcsán. Van, aki a csokoládétól, más a cigarettától, alkoholtól vagy a gyógyszertől válik függővé; de létezik mobiltelefon-, Facebook-, sőt, még edzésfüggőség is. Az előadás Sepsiszentgyörgyön március 3-án, kedden 19 órától hallható az unitárius templomban. Jegyek egységesen 30 lejért az Andrei Mureşanu Színház jegypénztáránál kaphatóak keddtől péntekig 16–18 óráig.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház a nagytermében február 25-én, kedden 19 órától Bertolt Brecht: Koldusopera (Háromgarasos opera) című előadását játssza (rendező: Bocsárdi László).
FAPADOS KÁVÉHÁZ. Betegség miatt elmarad a Csíki Játékszín színésznője, Dálnoky Csilla február 25-ére, keddre tervezett előadása. Helyette László Zsuzsa Hommage Édith Piaf című önálló estjét tekinthetik meg az érdeklődők. A foglalások átválthatók erre az eseményre. Érdeklődni a fapados.ro oldalon, a kávéház ­Facebook-oldalán vagy a 0729 879 030-as telefonszámon lehet.
HAHOTA SZÍNTÁRSULAT. A marosvásárhelyi társulat Megáll az ész! című zenés kabaréját (rendező: Kovács Levente) Kovásznán február 25-én, kedden 17 és 20 órától a Művelődési Központban, Kézdivásárhelyen február 26-án, szerdán, 27-én, csütörtökön és 28-án, pénteken 17 és 20 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermében játssza. Jegyár: 40 lej.
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Tánc­stúdióban február 29-én, szombaton 19 órától a nem fogadott hívás(ok) című produkciót játssza (rendező: Sebasian Marina).

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban kedden: 16.30-tól Sonic, a sündisznó – japán–amerikai–kanadai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 17 órától Latte és a titokzatos varázskő – német animációs kalandfilm, románul beszélő; 18.30-tól A vágyak szigete – amerikai misztikus, horrorfilm, magyarul beszélő; 18.45-től Miami Bici – román vígjáték; 20.45-től Richard Jewell balladája – amerikai dráma, román felirattal; 21 órától Tipografic majuscul – román dráma. Szerdán: 16.45-től Sonic, a sündisznó – japán–amerikai–kanadai animációs kalandfilm, románul beszélő; 17 órától A Mancs őrjárat – kanadai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 18.15-től Kisasszonyok – amerikai romantikus filmdráma, román felirattal; 18.45-től Drakulics elvtárs – magyar vígjáték, román felirattal; 20.30-tól A vágyak szigete – amerikai misztikus, horrorfilm, román felirattal; 20.45-től Bad Boys – Mindörökké rossz fiúk – amerikai akcióthriller, vígjáték, magyarul beszélő. Csütörtökön: 16.30-tól Dolittle – amerikai akció, kalandfilm, vígjáték, magyarul beszélő; 16.45-től A Mancs őrjárat – kanadai animációs kalandfilm, románul beszélő; 18.15-től Az első áruló – olasz–francia–brazil–német dráma, román felirattal; 18.30-tól Richard Jewell balladája – amerikai dráma, román felirattal; 20.45-től Miami Bici – román vígjáték; 21 órától A vágyak szigete – amerikai misztikus, horrorfilm, magyarul beszélő.

Tánc
UDVARHELY NÉPTÁNCMŰHELY. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 19 órától az Udvarhely Néptáncműhely a Tamási Áron színműve nyomán készült Móka című népi játékának előadását tekintheti meg a közönség. Zeneszerző, rendező-koreográfus: Könczei Árpád. Jegyár: 10 lej.
TÁNCHÁZ. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előcsarnokában február 28-án, pénteken 22 órától kezdődik a táncház. Házigazdák: Ádám Julcsi és Melles Endre. Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes. A belépés ingyenes.

Történelmi előadás
A budapesti v. Bagaméri László Ádám a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Háza és a sepsiszentgyörgyi Mert Egyesület meghívására február 29-én, szombaton 11 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében és március 1-jén, vasárnap 17 órától Kézdivásárhelyen a Gyűjtemények Házában A Szent Korona és a Boldogasszony népe címmel tart előadást.

Hitvilág
JEGYESKURZUS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián jegyeskurzusra hívják mindazokat, akik házasságot szeretnének kötni a 2020-as esztendőben. A jegyeskurzust február 25-től keddenként 19 órától tartják, jelentkezni a plébánia irodájában lehet.
FELESÉGEK ÉS ÉDESANYÁK LELKI HÉTVÉGÉJE. Március 6–8. között tizenkettedik alkalommal szervezik meg a feleségek-édesanyák lelki hétvégéjét a csíksomlyói Jakab Antal Házban, amelynek mottója: Asztalt terítesz és táplálsz engem. A rendezvény témájával a Gyulafehérvári Főegyházmegyében meghirdetett Eucharisztia évéhez kapcsolódnak. További információk a csalad.ro oldalon találhatók.

Csoportfoglalkozás
A változás korában levő nőknek és férfiaknak tartanak csoportfoglalkozást ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyháznál Paltán Enikő pszichológus, pszichodráma-terapeuta és Vida Enikő klinikai pszichológus, pozitív pszichoterapeuta segítségével. Érdeklődni a 0742 044 580-as telefonon lehet.

Röviden
KÉZIMUNKAKÖR. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában a Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe ma 16 órára várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdió heti programja: ma 18 órától és pénteken 17.30-tól társaságitánc-kurzus, kedden és csütörtökön 19 órától Ágó-Gym – alakformáló fitnesz nőknek, szerdán 18 órától balett és kortárs tánc fiataloknak. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai és szerdai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától alakformáló aerobik, 9 órától nyugdíjas torna, 10 órától nyugdíjas XXL-torna, 19 órától alakformáló step. Telefon: 0722 243 234.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt hátrányos megkülönböztetést elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon lehet.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a Kovásznai Művelődési Ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
GUZSALYAS. A Guzsalyas Alapítvány szervezésében február 25-én, kedden 17 órától farsangfarki felvonulásra és mulatságra kerül sor Sepsiszentgyörgyön. Indulás a Míves Ház elől a következő útvonalon: Míves Ház–városközpont. Zenél a Folker együttes. Minden érdeklődőt várnak.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 558
szavazógép
2020-02-24: Kitekintő - :

Eredménytelenül zárult az EU-csúcs

Nem született megállapodás az Európai Unió 2021 utáni hétéves keretköltségvetéséről az uniós állam- és kormányfők e témában összehívott rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján – közölte pénteken este Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.
2020-02-24: Sport - :

Kikapott Székelyudvarhelyen a KSE (Labdarúgás)

A harmadosztályú bajnokság két hét múlva esedékes tavaszi rajtjára készülő Kézdivásárhelyi SE a nyolcnapos intenzív edzőtáborozás zárásaként szombaton a Székelyudvarhelyi FC vendégeként játszott felkészülési mérkőzést.