Nyugdíjreform FranciaországbanParlamenti szavazás nélkül vezetik be

2020. március 2., hétfő, Kitekintő

Edouard Philippe francia miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a nemzetgyűlésben tapasztalható ellenzéki obstrukció miatt a kormány parlamenti szavazás nélkül vezeti be a vitatott nyugdíjreformot. Válaszul a jobboldali és a baloldali ellenzék is bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, de annak elfogadására nincs esély, miután Emmanuel Macron államfő pártja abszolút többséggel rendelkezik az alsóházban.

  • Jogászok tiltakozása a nyugdíjreform ellen Párizsban SAMUEL BOIVIN / NURPHOTO
    Jogászok tiltakozása a nyugdíjreform ellen Párizsban SAMUEL BOIVIN / NURPHOTO

A francia alkotmány 49.3-as cikkelye alapján egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt. A cikkely érvényesítéséről a koronavírus okozta járvány terjedése miatt szombaton összehívott rendkívüli kormányülésen döntöttek a miniszterek.

Edouard Philippe a nemzetgyűlésben elmondott beszédében – amelyet a kormánytöbbség hatalmas tapssal jutalmazott – a radikális baloldali ellenzék obstrukciójával indokolta a döntést. A Jean-Luc Mélenchon vezette Lázadó Franciaország ugyanis 41 ezer módosító indítványt nyújtott be a jogszabálytervezethez. „Több mint 115 órányi folyamatos plenáris vita után, amely éjjel-nappal, a hétvégéket is beleértve folyik, a nemzetgyűlés a tervezet nyolcadik cikkelyének megvitatásáig jutott el a 65-ből” – emlékeztetett a kormányfő. Jelezte: szeretne véget vetni a toporgásnak, hogy megkezdődhessen a reform törvénybe iktatási folyamata.

A jobbközép ellenzék és a radikális baloldal is bizalmatlansági indítvány nyújtott be a kormány ellen. Míg a Lázadó Franciaország magát a reformot vitatja, a jobboldal szerint „egy olyan reformot, amely a kormány szerint is az ötéves mandátum legfontosabb intézkedése, nem lehet nemzetgyűlési szavazás nélkül átvinni”.
A kormány célja a munkavállalók húsz százalékát érintő 41-féle, ágazatonként szerveződő nyugdíjrendszer beolvasztása a 42. úgynevezett pontalapú egyetemes rendszerbe, amelybe a járulékot fizetők nyolcvan százaléka tartozik. Az egységesítésen és a kivételeket élvező külön pénztárak megszüntetésén túl az állami nyugdíjpénztár egyensúlyban tartása is szerepel a kormány tervezetében, mégpedig úgy, hogy az új pontrendszerrel arra ösztönöznék a franciákat, hogy magasabb nyugdíjért cserébe a 62 éves korhatár után is dolgozzanak. A törvény végleges elfogadása nyáron várható, miután a tervezetet még a szenátusnak is meg kell vitatnia.

Emmanuel Macron egyik legfőbb reformja ellen az érintett ágazatok szakszervezetei jelentős megmozdulásokat szerveztek az utóbbi hónapokban, a vasúti közlekedés és a párizsi tömegközlekedés az elmúlt év végén hetekre le is állt.

A december 5-én kezdődött tiltakozások első megmozdulásán a szakszervezetek szerint másfél millióan, a rendőrség szerint 806 ezren vonultak utcára. Amióta viszont a kormány januárban kompromisszumos javaslattal állt elő, a vasúti közlekedésben és a párizsi tömegközlekedésben fokozatosan helyreállt a rend, bár a kedélyek nem csillapodtak le teljesen. A radikálisabb szakszervezetek különböző figyelemfelhívó akciókkal és munkabeszüntetésekkel folytatják a tiltakozást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4152
szavazógép
2020-03-02: Kitekintő - :

Újra migránstömegek ostromolhatják Európa határait (Törökország és a nyitott kapuk)

Pénteken újra kiéleződött a háborús helyzet Szíriában, miután szír kormányközeli erők csapásának köszönhetően 33 török katonát öltek meg. A helyzet egész Európára kihathat, mivel Törökország elnöke kijelentette, hogy nem tudja tovább visszatartani az országában lévő menekülttömegeket. A kijelentés hatására több ezer migráns indult el a görög–török határra, reménykedve az átjutásban. A görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz már pénteken kijelentette, hogy nem engedik át a migránsokat. Szombatra kiderült, hogy csak az elmúlt 24 órában több mint 4000 migránst akadályoztak meg a határátkelésben a görög hatóságok. Legkevesebb tizennyolcezer migráns kelt át eddig a török határon, egy részük már Észak-Macedóniánál jár és a szerb határ felé tart.
2020-03-02: Közélet - Bokor Gábor:

Még nem nevesítették a kovásznai jelöltet (Erdélyi Magyar Szövetség)

Jelölteket állít az MPP a kovásznai helyhatósági választáson – jelentette be Fülöp Csaba, a párt kovásznai szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő, aki Szabó Levente tanácstag és Ferencz Botond jelenlétében nyilatkozott. A korábbi évekhez képest lesz változás, hiszen idén Erdélyi Magyar Szövetség néven mérettetnek meg. A szövetség lényegében MPP-tagokból áll, mivel az EMNP-nek nincs szervezete Kovásznán  – mondta  Fülöp Csaba.