Megrongálták Nagybánya helységnévtábláját

2020. március 2., hétfő, Belföld

Ismeretlenek vasárnapra virradóra megrongálták Nagybánya egyik háromnyelvű helységnévtábláját. A magyar és a német feliratot mázolták le piros, sárga és kék festékkel.

Hegedüs Csilla szóvivő a Maszolnak elmondta: az RMDSZ a rongálást a magyar közösség elleni újabb provokációnak tartja, és feljelentést tesznek a hatóságoknál. Hozzátette, bíznak abban, hogy az állam intézményei eleget tesznek a törvényes kötelességüknek. „Úgy látszik, 100 év után sem tudják egyesek elfogadni azt, hogy a magyar közösség alkotmányos joga az anyanyelvhasználat. Bár mindenhol elmondják, hogy Románia mintaszerűen kezeli a kisebbségek jogait, úgy látszik, hogy ez csak a nyilatkozatok szintjén van így” – jelentette ki Hegedüs. Mint ismert, az elmúlt hetekben Kolozs, Bihar, Maros és Hargita megyében történtek hasonló rongálások. Mindeddig csak a Hargita megyében történt táblamázolások tettesét sikerült azonosítani.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 625
szavazógép
2020-03-02: A múlt hét - Kuti János:

Újraindult az igazságszolgáltatás

Iohannis alig egy héttel ezelőtt aláírta Románia főügyészének, a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének, valamint a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus elleni Igazgatóság (DIICOT) főügyészének kinevezését, és azok máris nekiveselkedtek a munkának, hogy eltakarítsák a szociáldemokrata vörös pestis még itt-ott megbúvó vírusait.
2020-03-02: Világfigyelő - :

Nem lesz magyar képviselet a pozsonyi parlamentben

Nem jutott be magyar képviselet a pozsonyi parlamentbe a szombati szlovákiai parlamenti választáson. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista a voksok 3,9 százalékát szerezte meg. Az MKÖ eredménye és a rájuk leadott voksok száma is magasabb, mint amennyit a választási párt legerősebb tagja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, de ez a bejutásra – részben a viszonylag magas választási részvétel miatt – nem bizonyult elégnek. A Bugár Béla vezette szlovák–magyar vegyes párt, a Most–Híd sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Ők az eddig feldolgozott voksok 2,05 százalékát kapták, ami kevesebb mint egyharmada négy évvel korábbi eredményüknek. A kudarc után Bugár Béla tegnap lemondott pártelnöki tisztségéről.