Nem lesz magyar képviselet a pozsonyi parlamentben

2020. március 2., hétfő, Világfigyelő

Nem jutott be magyar képviselet a pozsonyi parlamentbe a szombati szlovákiai parlamenti választáson. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista a voksok 3,9 százalékát szerezte meg. Az MKÖ eredménye és a rájuk leadott voksok száma is magasabb, mint amennyit a választási párt legerősebb tagja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, de ez a bejutásra – részben a viszonylag magas választási részvétel miatt – nem bizonyult elégnek. A Bugár Béla vezette szlovák–magyar vegyes párt, a Most–Híd sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Ők az eddig feldolgozott voksok 2,05 százalékát kapták, ami kevesebb mint egyharmada négy évvel korábbi eredményüknek. A kudarc után Bugár Béla tegnap lemondott pártelnöki tisztségéről.

  • Igor Matovič, a győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek párt elnöke. FOTÓ: MTI / EPA / MARTIN DIVISEK
    Igor Matovič, a győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek párt elnöke. FOTÓ: MTI / EPA / MARTIN DIVISEK

Hat párt jutott be az új szlovák parlamentbe a szombaton tartott választáson a választási jegyzőkönyvek több mint 99 százalékának összesítése alapján. A szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) vasárnap közölte, hogy az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű jobboldali ellenzéki párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.

A leköszönő kormány legerősebb pártja, a Robert Fico vezette, Irány–Szociáldemokrácia 18,3 százalékkal, eddigi legrosszabb választási eredményével – a második helyen végzett.

A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép irányultságú párt, a Család Vagyunk szerezte meg, a párt a voksok 8,3 százalékát kapta, többet, mint négy éve.

A negyedik helyre az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba – Mi Szlovákiánk Néppárt futott be a szavazatok 8,0 százalékával, ami gyakorlatilag ugyanannyi, mint négy évvel ezelőtt.

Az ötödik helyet az eddigi legerősebb ellenzéki csoportosulás, Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás szerezte meg 6,1 százalékos támogatottsággal, amely azonban kevesebb mint fele a négy évvel ezelőttinek.

A felmérésekben jósoltnál jóval gyengébb eredménnyel, 5,7 százalékkal a hatodik helyen jutott be a 150 fős pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért.

A várakozásokkal és a korábbi SÚSR közléssel ellentétben mégsem sikerült bejutnia a parlamentbe a két új parlamenten kívüli liberális párt koalíciójának, a Progresszív Szlovákia és az Együtt – Polgári Demokrácia alkotta tandemnek, amely a voksok 6,9 százalékát szerezte meg, mivel nem érte a pártkoalíciókra érvényes 7 százalékos bejutási küszöböt.

 

Elnököt vált a Most–Híd

Vasárnap bejelentette lemondását Bugár Béla, a Most–Híd elnöke a szlovák–magyar vegyes párt gyenge választási eredményére reagálva. A Most–Híd a parlamenti választáson a nem hivatalos végeredmények szerint a 13. helyen végzett a voksok 2,05 százalékát megszerezve. Ez kevesebb mint egyharmada a négy évvel korábbi eredményüknek. „Az eredmény nagyon rossz, sokkal jobbat vártunk” – mondta Bugár. Bejelentette: lemond a pártelnöki posztról, de nem távozik teljesen a politikából, mint mondta, továbbra is segíteni akarja pártját. Bugár Béla nem jelölte meg utódját a párt élén, azt mondta: erről majd a párt szervezetei döntenek. Ugyanakkor Ravasz Ábel – a párt egyik fiatal politikusa, egyik alelnöke és jelenlegi kampányfőnöke – jelezte, megvan az ambíciója arra, hogy a párt elnöke legyen. Hozzátette: nem ő az egyedüli aspiráns.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2020-03-02: Belföld - :

Megrongálták Nagybánya helységnévtábláját

Ismeretlenek vasárnapra virradóra megrongálták Nagybánya egyik háromnyelvű helységnévtábláját. A magyar és a német feliratot mázolták le piros, sárga és kék festékkel.
2020-03-02: Belföld - :

Hírsaláta

RENDKÍVÜL VÁLTOZÉKONY IDŐJÁRÁST JÓSOLNAK a meteorológusok márciusra: egymást váltogatják majd a nedves, hideg, illetve a száraz és meleg napok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szakértői szerint ez az időjárás a Délkelet-Európa fölötti légmozgásban történő változások, valamint a kelet-európai anticiklon kelet felé húzódása miatt következik be, amely lehetővé teszi, hogy meleg, párás levegő áramoljon térségünkbe a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán irányából.