Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nyugat-BalkánA csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlják

2020. március 3., kedd, Világfigyelő

Az Európai Bizottság (EB) a csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlja Észak-Macedóniával és Albániával, mivel a két ország jelentős eredményeket ért el a jogállamisággal kapcsolatos reformok bevezetése terén 2018 óta – derül ki az EB tegnap közzétett jelentéséből.

A brüsszeli testület megítélése szerint a két ország határozott lépéseket tett az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésében, illetve a korrupció, a szervezett bűnözés és a drogkereskedelem elleni harcban. Az eredmények azt mutatják, hogy Észak-Macedónia és Albánia nagyon sokat fejlődött kulcsfontosságú területeken. Az EB továbbra is kiáll a csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett. Remélem, hogy a tagállamok is pozitív döntést hoznak ezzel kapcsolatban az következő hetekben – fűzte hozzá a jelentéshez Várhelyi Olivér, az unió bővítési biztosa.

Az Európai Tanács tavaly októberi csúcsértekezletén francia javaslatra elvetette a csatlakozási tárgyalások elindítását a két nyugat-balkáni állammal. A döntést az Európai Bizottság és az Európai Parlament is hibának nevezte, mivel az uniós intézmények szerint az elmúlt pár évben Albánia és Észak-Macedónia nagy erőfeszítéseket tett, és immáron megfelel a csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó uniós követelményeknek.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 112
szavazógép
2020-03-03: Világfigyelő - :

Zárva a Louvre (Koronavírus-veszély)

Tegnap – folytatólag már a második napon – sem nyitott ki a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak úgy döntöttek, hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre. Miközben az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, Emmanuel Macron francia államfő a járvány terjedésére hivatkozva lemondta több vidéki programját, s kizárólag a járvány okozta válságkezeléssel foglalkozik.
2020-03-03: Világfigyelő - :

Rendkívüli külügyminiszeri tanácskozást tartanak (Migránsáradat a török–görög határon)

A szíriai helyzetre való tekintettel rendkívüli tanácskozásra hívta össze az Európai Unió tagországainak külügyminisztereit Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.