Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Koronavírus-veszélyZárva a Louvre

2020. március 3., kedd, Világfigyelő

Tegnap – folytatólag már a második napon – sem nyitott ki a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak úgy döntöttek, hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre. Miközben az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, Emmanuel Macron francia államfő a járvány terjedésére hivatkozva lemondta több vidéki programját, s kizárólag a járvány okozta válságkezeléssel foglalkozik.

Tegnap délután háromra emelkedett a betegségben Franciaországban elhunytak száma: az újabb áldozat egy nyolcvanéves ember, aki ugyanazon az észak-franciaországi településen élt, ahol múlt héten hunyt el az első francia beteg.

A Louvre alkalmazottjai vasárnapi rendkívüli üzemi tanácsülésükön egyhangúlag megszavazták, hogy érvényesítik a munka fel nem vételére vonatkozó jogukat – közölte a múzeum szakszervezeti képviselője. A múzeum már vasárnap sem nyitott ki, jóllehet az alkalmazottak nem jelentették be előre a zárvatartást.

A Louvre igazgatója jelezte, hogy folyamatosan követi az új koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, és minden szükséges intézkedést meghoz az alkalmazottak és a látogatók biztonsága érdekében.

A francia egészségügyi hatóság és a kulturális tárca is arra emlékeztetett, hogy a Louvre zárvatartása nem indokolt.

A dolgozók azért aggódnak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogatók a Louvre-ba. A múzeumot tavaly felkereső 9,6 millió látogató háromnegyede külföldről érkezett. Jóllehet eddig még senki sem fertőződött meg a 2300 alkalmazott közül, azt követelik, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelme céljából, ha pedig előfordul fertőzés, a múzeumot zárják be.

Közben a francia elnöki hivatal bejelentette, hogy az új típusú koronavírus terjedése miatt Emmanuel Macron államfő módosította az e heti programját és lemondott két vidéki látogatást.

Franciaországban a tegnap délutáni hivatalos adatok szerint 178-an betegedtek meg az új típusú koronavírustól, közülük 116-an vannak kórházban, kilenc fertőzött állapota súlyos, hárman életüket vesztették a betegségben.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1975
szavazógép
2020-03-03: Világfigyelő - :

Magyarország megvédi a határait (Szijjártó Péter Belgrádban)

Magyarország minden körülmények között megvédi a határait, nem fogunk beengedni egyetlen illegális bevándorlót sem – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Belgrádban.
2020-03-03: Világfigyelő - :

A csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlják (Nyugat-Balkán)

Az Európai Bizottság (EB) a csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlja Észak-Macedóniával és Albániával, mivel a két ország jelentős eredményeket ért el a jogállamisággal kapcsolatos reformok bevezetése terén 2018 óta – derül ki az EB tegnap közzétett jelentéséből.