Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szociális vállalkozásokErősíteni a társadalmi szerepvállalást

2020. március 4., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Múlt héten új, úgynevezett StartUp pályázatot indított útjára Kovászna Megye Tanácsa. Az Aktív Polgárság Erőforrás Központtal és a Szociális Innovációért Egyesülettel közösen indított pályázat hivatalos címe Social Economy Start Up. A gazdaságélénkítő európai uniós pályázaton 17 társadalmi vállalkozás nyer egyenként 100 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást.

  • Pályázati bemutató. Fotó: Kocsis B. János / Kovászna Megye Tanácsa
    Pályázati bemutató. Fotó: Kocsis B. János / Kovászna Megye Tanácsa

A vállalkozás jogi formája lehet szövetkezet, hitelszövetkezet, alapítvány, egyesület, önsegélyző pénztár, mezőgazdasági vállalkozás, föderáció és szövetség – hangzott el a kiírást bemutató tájékoztatón. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke közölte, hogy a tevékenységet, illetve a szociális vállalkozás besorolást a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökséggel lehet elismertetni. Háromszéken eddig egyetlen vállalkozás igényelte és kapta meg ezt a tanúsítványt, de támogatás hiányában felfüggesztette a tevékenységét. A hamarosan elinduló projekt új lendületet adhat a szociális vállalkozásoknak Romániában – emelte ki az alelnök. Tamás Sándor elnök szerint a most útjára indított pályázat minőségi szintlépést jelent a szociális szféra és a vállalkozások együttműködése terén.

 

Mi a szociális (vagy társadalmi) vállalkozás?

A szociális vállalkozások valahol az állami és a magánszektor között helyet foglaló szervezetek – olvasható az Európai Szociális Alap honlapján. Habár kereskedelmi alapon működnek, az elsődleges céljuk az, hogy valamilyen módon a közösségüket szolgálják: például munkalehetőséget teremtsenek azok számára, akik egyébként munkanélküliek maradnának. Ugyanakkor maga a tevékenység is szociális szolgáltatásokat nyújt.


Hazai úttörők

A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány, amelynek képviselői a pályázat ismertetőjén is jelen voltak, úttörőként vágott neki Romániában a szociális vállalkozások elindításának. Az alapítvány képviselője, Bákai Magdolna az elmúlt évek tapasztalatait számos olyan sikeres példával szemléltette, mint a hagyományokon alapuló felsőcsernátoni Malomkert Turisztikai Központ, a varrodaként működő Broadart Egyesület Csíkszentléleken, a legelőtakarítással és faapríték készítésével foglalkozó NaturClean Egyesület Csíkbánkfalván vagy a postaládákat készítő és villanyszereléssel foglalkozó ábránfalvi Fény Szociális Egyesület. A szociális-társadalmi pályázatok során az emberi tőkébe fektetnek, a profit 90 százalékát pedig visszafordítják a tevékenységre. Bákai Magdolna szerint azon vállalkozások lesznek sikeresek, amelyek egy előző tevékenységre építenek. A legfontosabb, hogy a pályázókat belső indíttatás, a másokért való tenni akarás motiválja.

Az előzmények, terepismeret fontosságára hívta fel a figyelmet Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány igazgatótanácsának elnöke. A maga részéről a társadalmi vállalkozás megfogalmazást tartja szerencsésnek. A szociálisan védett, hátrányos helyzetű személyekkel nehéz dolgozni, számolni kell azzal, hogy hiányos a munkakultúrájuk, veszélyeztethetik az egész vállalkozást. Fontos, hogy az ilyen jellegű vállalkozás valamilyen társadalmi szükségletre válaszol, de piacon érvényesülő terméket vagy szolgáltatást kell előállítania, éppen ezért plusz kreativitást és elkötelezettséget kíván.

 

Segít az intézmény

Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a szociális szolgáltatások és a társadalmi vállalkozások összekapcsolását tartja fontosnak. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy gyermekvédelem terén jól áll Háromszék, azonban ez csupán egy szelete a szükséges szociális szolgáltatási rendszernek, hiszen számos olyan szociális terület van, ahol új szolgáltatásokra, illetve a meglévők bővítésére van szükség. Ezért is tartja fontosnak a most útjára indított pályázatot, a résztvevők számára pedig felajánlotta segítséget. Adatokkal, szakmai tapasztalattal állnak a pályázók rendelkezésére.

Cristina Toma, az Aktív Polgárság Erőforrás Központ képviselője a Social Economy StartUp projekt menetét ismertette. Az európai uniós projekt újonnan induló, fenntartható szociális vállalkozások számára nyújt vissza nem térítendő finanszírozást. A helyi közösség és a gazdaság fejlődését összekapcsoló projekt során 120 személy vehet részt vállalkozói képzésen, majd a 17 legjobb üzleti ötlet egyenként százezer euró finanszírozást nyer. A cél legalább 85 új munkahely létrejötte a térségben. A pályázók Bukarest kivételével az ország bármely részéből jelentkezhetnek. Szükség van a társadalmi vállalkozás minősítés megszerzésére a megyei munkaerő-ügynökségtől, a vállalkozás profiljában pedig valamilyen szociális, oktatási, egészségügyi, kulturális vagy környezetvédelmi komponensnek is lennie kell. A pályázatot öt szakaszban bonyolítják le, a nyolcvanórás, úgynevezett előinkubálási folyamatban elkészülnek az üzleti tervek, majd ezek versenyeztetése után a kiválasztott 17 számára mentorálás zajlik, és másfél éven keresztül támogatják, részletekben finanszírozzák a vállalkozást. A folyamat lezárása után is monitoring­tevékenység folyik majd.

A pályázattal kapcsolatos további részletek a cetatenieactiva.ro weboldalon találhatók.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2349
szavazógép
2020-03-04: Emlékezet - :

Akik többre voltak hivatottak

Mind gyakrabban jutnak eszembe azok az egykori barátaim, akiket már nem látok viszont évek, évtizedek óta. Túl korán ragadta el őket a halál, pedig tehetségük még sok termékeny évre biztosította volna létüket. Talán megtehetem, hogy lapunkban kettőjükről megemlékezzem, mert ők erdélyi magyar közéletünk jeles személyiségei voltak, élhettek volna késő idős korukig.
2020-03-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

A vírus és a (lehetséges) válság

Növekszik a koronavírus Európára gyakorolt gazdasági hatása, miután Olaszország északi részén jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma. A járvány megmozgatta a tőzsdéket, de ennél komolyabb makrogazdasági gondok is adódhatnak.