Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

lehetségesA vírus és a válság

2020. március 4., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Növekszik a koronavírus Európára gyakorolt gazdasági hatása, miután Olaszország északi részén jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma. A járvány megmozgatta a tőzsdéket, de ennél komolyabb makrogazdasági gondok is adódhatnak.

  • Fotó: Euronews
    Fotó: Euronews

Az elmúlt héten a 2008-as válság óta nem látott mértékben estek vissza a világ tőzsdéi. A meredek veszteségek után ugyan hétfőn emelkedésre váltottak a tőzsdeindexek, a kereskedés azonban erősen változékony volt. Ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy a járvány gyors terjedése miatti félelmeket felváltották a gazdaságélénkítő monetáris intézkedésekbe vetett remények.

A legnagyobb baj természetesen abból származik, hogy az amúgy is stagnáló olasz gazdaság legfontosabb ipari, kereskedelmi és pénzügyi központját érinti a járvány, ami nemcsak a feldolgozóipari termékgyártásra, hanem az autóiparra, a divatiparra és a turizmusra is kiterjed.

A lehető legrosszabb időszakban érte Olaszországot ez a krízis. A gazdaság az elmúlt évben már egyébként is stagnált, 2020-ra nagyjából 0,2 százalékos növekedést jósoltak. Az államadósság eközben óriási, 2500 milliárd euró körüli. Az elemzők az egész euróövezet növeke­dési előrejelzését mintegy felére, 0,5–0,6 százalékra csökkentették.

A járvány terjedése miatt szinte napi rendszerességgel érkeznek újabb és újabb számítások a gazdaság várható visszaeséséről. Korábban a divat- és luxuscikkek piacán összesen 40 milliárd eurónyi veszteséggel számoltak az ázsiai felvevőpiac visszaesése miatt.

Elemzők szerint megroppanhat az egész Európai Unió gazdasága, ha a mostani helyzet hosszabb ideig fennmarad. Olaszország mellett az euróövezet legnagyobb gazdasága, Németország is rendkívül sérülékeny, mivel erősen függ az exporttól és a globális kereskedelemtől. A német ipar nagyban támaszkodik a kínai gyártású alkatrészekre, valamint az észak-olasz ipari régióra.

A vártnál 30–40 százalékkal kevesebb turista érkezett Franciaországba az elmúlt időszakban, szintén a kínai koronavírus-járvány kitörése miatt. A járvány miatt Kínában körülbelül 200 ezer repülőjáratot töröltek, a turisták pedig inkább elhalasztják az utazásaikat, így drámaian lecsökkent a kereslet a légi közlekedési szektorban. Az Egyesült Királyságban sem jobb a helyzet, a Jaguar Land Rover vezetőjének február végi nyilatkozata szerint alkatrészellátásuk mintegy két hétig biztosított, adott alkatrészeket azonban bőröndökben voltak kénytelenek szállítani Nagy-Britanniába a kínai gyártóktól. (Fer–Origo–MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1164
szavazógép
2020-03-04: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Erősíteni a társadalmi szerepvállalást (Szociális vállalkozások)

Múlt héten új, úgynevezett StartUp pályázatot indított útjára Kovászna Megye Tanácsa. Az Aktív Polgárság Erőforrás Központtal és a Szociális Innovációért Egyesülettel közösen indított pályázat hivatalos címe Social Economy Start Up. A gazdaságélénkítő európai uniós pályázaton 17 társadalmi vállalkozás nyer egyenként 100 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást.
2020-03-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

Tovább nő

Januárban is a belföldi forgalom serkentette a hazai turizmust, a vendég­éjszakák száma 7 százalékkal nőtt a tavalyi év első hónapjához mérten.