Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Katalán válságBörtönön kívüli munkavégzésre kaptak engedélyt

2020. március 4., szerda, Világfigyelő

Börtönön kívüli munkavégzésre kaptak engedélyt az elítélt katalán függetlenségi vezetők, akik közül Oriol Junqueras tegnap elhagyhatta a lledonersi fegyintézetet. Az intézkedést – ahogy Junquerast eltávozásra engedik a börtönből – élőben közvetítette több országos spanyol tévécsatorna.

  • Oriol Junqueras elhagyja a börtönt. Fotó: Diariodeavisos
    Oriol Junqueras elhagyja a börtönt. Fotó: Diariodeavisos

A politikus heti három alkalommal hat órát lehet távol a börtöntől, hogy egy magánegyetemen tanítson. A történészdoktorátussal rendelkező Junqueras politikai pályafutása előtt is egyetemi oktatóként dolgozott.

A zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt tavaly októberben 13 éves szabadságvesztésre ítélt függetlenségi vezető munkavégzését a börtön illetékes bizottsága hagyta jóvá, csakúgy, mint hat társa hasonló kérelmét. Mindannyiukat a 2017. október elsejei alkotmányellenes népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítélték el.

Francisco Baneres katalán főügyész bejelentette: mindegyik esetben fellebbez a bíróságon a büntetés-végrehajtási intézmény döntése ellen. Az ügyészség egyebek mellett arra hivatkozik, hogy az elítéltek csak büntetésük negyedének letöltése után részesülhetnek kedvezményekben, ami a munkavégzésre bocsátott hét ember közül csupán két esetben valósult már meg. Továbbá úgy véli: a katalán kormány, amelynek felügyelete alá tartoznak a katalán fegyintézetek, egy kivételes esetekre vonatkozó szabályt általánosítva próbál engedményeket elérni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1981
szavazógép
2020-03-04: Világfigyelő - :

Tízmillió maszkot osztottak szét

Franciaországban az egészségügyben dolgozók számára tízmillió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban, és további 15–20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez.
2020-03-04: Világfigyelő - :

Az Egyesült Államok megkezdi a részleges csapatkivonást (Afganisztán)

Az Egyesült Államok megkezdi a részleges csapatkivonást Afganisztánból – jelentette be Mark Esper amerikai védelmi miniszter a Pentagonban tartott sajtókonferencián. Közben figyelmeztetett arra is, hogy az erőszak megszűnéséig még hosszú és rögös út vezet.