Katalán válságBörtönön kívüli munkavégzésre kaptak engedélyt

2020. március 4., szerda, Világfigyelő

Börtönön kívüli munkavégzésre kaptak engedélyt az elítélt katalán függetlenségi vezetők, akik közül Oriol Junqueras tegnap elhagyhatta a lledonersi fegyintézetet. Az intézkedést – ahogy Junquerast eltávozásra engedik a börtönből – élőben közvetítette több országos spanyol tévécsatorna.

  • Oriol Junqueras elhagyja a börtönt. Fotó: Diariodeavisos
    Oriol Junqueras elhagyja a börtönt. Fotó: Diariodeavisos

A politikus heti három alkalommal hat órát lehet távol a börtöntől, hogy egy magánegyetemen tanítson. A történészdoktorátussal rendelkező Junqueras politikai pályafutása előtt is egyetemi oktatóként dolgozott.

A zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt tavaly októberben 13 éves szabadságvesztésre ítélt függetlenségi vezető munkavégzését a börtön illetékes bizottsága hagyta jóvá, csakúgy, mint hat társa hasonló kérelmét. Mindannyiukat a 2017. október elsejei alkotmányellenes népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítélték el.

Francisco Baneres katalán főügyész bejelentette: mindegyik esetben fellebbez a bíróságon a büntetés-végrehajtási intézmény döntése ellen. Az ügyészség egyebek mellett arra hivatkozik, hogy az elítéltek csak büntetésük negyedének letöltése után részesülhetnek kedvezményekben, ami a munkavégzésre bocsátott hét ember közül csupán két esetben valósult már meg. Továbbá úgy véli: a katalán kormány, amelynek felügyelete alá tartoznak a katalán fegyintézetek, egy kivételes esetekre vonatkozó szabályt általánosítva próbál engedményeket elérni.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 662
szavazógép
2020-03-04: Világfigyelő - :

Tízmillió maszkot osztottak szét

Franciaországban az egészségügyben dolgozók számára tízmillió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban, és további 15–20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez.
2020-03-04: Világfigyelő - :

Az Egyesült Államok megkezdi a részleges csapatkivonást (Afganisztán)

Az Egyesült Államok megkezdi a részleges csapatkivonást Afganisztánból – jelentette be Mark Esper amerikai védelmi miniszter a Pentagonban tartott sajtókonferencián. Közben figyelmeztetett arra is, hogy az erőszak megszűnéséig még hosszú és rögös út vezet.