Tízmillió maszkot osztottak szét

2020. március 4., szerda, Világfigyelő

Franciaországban az egészségügyben dolgozók számára tízmillió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban, és további 15–20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez.

  • Fotó: AFP
    Fotó: AFP

Olivier Véran egészségügyi miniszter közölte, minden gyógyszertárat feltöltenek. Hozzátette, hogy a tízmillió maszkon kívül ötmillió sebészeti maszkot már megkaptak a megyei egészségügyi központok és az idős emberekkel foglalkozó egészségügyi intézmények. A nem kórházakban dolgozó egészségügyi dolgozók a kijelölt gyógyszertárakban vehetik át a maszkokat.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Franciaországban 191 megbetegedést regisztráltak, hárman közülük meghaltak. Több beteg is meggyógyult már, mintegy százan vannak még kórházban, közülük tucatnyian intenzív osztályon – mondta a miniszter. „Ez még nem járvány, de szembe kell nézni a járványveszéllyel, amely közeledik, és megtesszük előre a szükséges lépéseket” – tette hozzá.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter bejelentette, hogy országszerte mintegy 120 iskolát bezártak, elsősorban abban a két régióban, amelyek az új típusú koronavírus gócpontjai Franciaországban. Az intézkedés 35 ezer diákot érint a Párizstól északra található Oise megyében és kilencezret a nyugat-franciaországi Bretagne-ban található Morbihan megyében. A miniszter szerint a következő napokban várhatóan újabb gócpontok alakulnak ki, amelyek további iskolabezárásokat vonhatnak maguk után.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 663
szavazógép
2020-03-04: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter Fehéroroszországban

Az Európai Unió megerősödéséhez szükség van az Eurázsiai Gazdasági Unióval való szorosabb együttműködésre – jelentette ki tegnap Fehéroroszország fővárosában, Minszkben Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Jelenleg Fehéroroszország az Eurázsiai Gazdasági Unió soros elnöke.
2020-03-04: Világfigyelő - :

Börtönön kívüli munkavégzésre kaptak engedélyt (Katalán válság)

Börtönön kívüli munkavégzésre kaptak engedélyt az elítélt katalán függetlenségi vezetők, akik közül Oriol Junqueras tegnap elhagyhatta a lledonersi fegyintézetet. Az intézkedést – ahogy Junquerast eltávozásra engedik a börtönből – élőben közvetítette több országos spanyol tévécsatorna.