Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A bajban is együttműködnek a visegrádi országok

2020. március 5., csütörtök, Világfigyelő

A visegrádi országok (V4) nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Prágában, miután Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek csúcstalálkozójukon.

  • Peter Pellegrini, Mateusz Morawiecki, Andrej Babiš és Orbán Viktor. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
    Peter Pellegrini, Mateusz Morawiecki, Andrej Babiš és Orbán Viktor. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor kiemelte: jó döntés volt összehívni a találkozót, mert a vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba. Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik – tette hozzá. Nekünk is szembe kell nézni a tényleges fertőzés veszélyével, azzal, hogy a vírus megjelenik ott is, ahol még nincs – mondta. Orbán Viktor közölte: áttekintették a veszélyeket, az óvintézkedéseket, és összehangolták a kormányok tevékenységét. Elmondta: a kormányfők két veszélyt, egy népegészségügyit és egy gazdaságit állapítottak meg. Most a népegészségügyi veszéllyel foglalkoztak, mert az ember fontosabb, mint a gazdaság és a pénz – jelentette ki a miniszterelnök.

Elmondta visegrádi kollégáinak, hogy miként áll a helyzet, milyen lépéseket tettek Magyarországon: van egy nemzetközileg akkreditált laboratóriumuk, és néhány órán belül képesek megállapítani a fertőzést, a határátkelőhelyeket ellenőrzik.

A kormányfő közölte: van különbség a visegrádi országok karakterében, a Magyarországtól északra fekvő országokban fegyelmezettebbek az emberek, mint a magyarok. Orbán Viktor azt mondta: láthatta, hogy a három miniszterelnök hazájában milyen fegyelmezetten zajlik a felkészülés, ebből sokat fognak tanulni, és ha kell, támaszkodni is fognak a segítségükre.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1981
szavazógép
2020-03-05: Jegyzet - Váry O. Péter:

Elteszem emlékkönyvembe (Kármentő)

Ezt a telet. Ezt a télnek nevezett – vagy inkább nem nevezhető – évszakot. Mely múlt csütörtökön még próbálkozott egyet, de minden erőlködése dacára csupán látszat maradt. Mint annyi minden manapság ebben a mi világunkban.
2020-03-05: Világfigyelő - :

Állítsák meg a menekültáradatot az Európai Unió felé (Török–görög határ)

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap Ankarában arra kérte Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy ne támogassa a menekültek további mozgását az Európai Unió határai felé.