Belföldi hírek

2007. július 14., szombat, Belföld

Érseki áthelyezések

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érseki Hivatal honlapján megjelent az új főesperesi és papi kinevezésekről szóló közlemény: Msgr. ft. dr. Czirják Árpád érseki helynök, pápai prelátus, kanonok, főesperes utóda a kolozsvári Szent Mihály-plébánia élén ft. Kovács Sándor címzetes kanonok, eddigi székelyudvarhelyi főesperes lesz. Gergely István címzetes esperes Jegenyén lesz plébános. A hívek mindkét esetben tiltakoztak az áthelyezések ellen, alírásokat gyűjtöttek, a templom előtt csendes tüntetést szerveztek, de hiába. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tíz főesperese által aláírt csütörtöki nyilatkozatban leszögezik: ,,Nem a hívek feladata papjuk kiválasztása, és nincs jogosultságuk arra, hogy kisajátítsák őt maguknak."

Mindenképpen Borbélyt akarják

Az RMDSZ közvélemény-kutatást szervezne annak érdekében, hogy egy másik jelöltet állítson a marosvásárhelyi polgármesteri tisztségre, annak ellenére, hogy néhány héttel korábban a városi szervezet területi képviselőinek tanácsa Csegzi Sándor jelenlegi alpolgármestert nevezte meg jelöltként. Kelemen Attila európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke tegnap sajtótájékoztatón bejelentette, bár a marosvásárhelyi RMDSZ Csegzi Sándort jelölte, vannak olyanok, akik ezt ellenzik. ,,Tudatában vagyunk, hogy nehéz a döntés, de mivel a Maros megyei szervezet nagyon meg szeretné szerezni a polgármesteri tisztséget, minél jobb jelöltre van szükségünk. Ezért közvélemény-kutatást szeretnénk szervezni" ― mondta Kelemen Attila. Rámutatott, hogy Marosvásárhely polgármesteri tisztsége nem csupán a helyi szervezet gondja, hanem az egész RMDSZ-é. A helyi szervezet 23 szavazattal Csegzi Sándort nevezte ki az RMDSZ jelöltjévé a város polgármesteri tisztségére, míg Borbély László miniszter 20 szavazatot kapott.

Letette az esküt Puskás Bálint

Pukás Bálint, Augustin Zegrean és Tudorel Toader tegnap a Cotroceni-palotában, Traian Băsescu államelnök előtt letette az esküt az alkotmánybíróság bírájaként. Az eseményen részt vett Ioan Vida, az alkotmánybíróság elnöke, Nicolae Văcăroiu szenátuselnök, Kelemen Hunor képviselő, illetve tanácsadók az Államelnöki Hivatalból. Augustin Zegrean DP-képviselőt az államfő javasolta alkotmánybírónak, Tudorel Toadert a képviselőház, Puskás Bálintot pedig a szenátus. Mindhármukat kilencéves mandátumra választották meg.

Drágul a kenyér

Augusztus elsejétől legalább öt százalékkal nő a kenyér ára — jelentette be a Malom- és Pékipari Munkaadók Szövetsége. Indoklásuk szerint azért van szükség az áremelésre, mert az elmúlt két hétben 25 százalékkal emelkedett a búza ára. Becsléseik szerint a szárazság miatt év végig 50 százalékkal drágul a búza, a kenyér, és más péktermékeknél fokozatos lesz az emelkedés, de év végéig elérheti a jelenlegi ár dupláját is.

Csökkenő munkanélküliség

Az elmúlt tizenöt év legalacsonyabb szintjét érte el júniusban a munkanélküliség. A hivatalos adatok szerint négy százalékra esett a májusi 4,1 százalékról. 1992 áprilisában volt ennél alacsonyabb a munkanélküliségi ráta: 3,9 százalékos. Tavaly júniusban 5,2 százalékos munkanélküliséget mértek. Júniusban 354 714 ember volt állás nélkül, 15 000-rel kevesebben, mint a megelőző hónapban. A legmagasabb ― 8,6 százalék ― Mehedinţi megyében volt a munkanélküliség, Temes megyében pedig a legalacsonyabb szintű 1,5 százalékkal.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1179
szavazógép
2007-07-14: Közélet - x:

Környezetvédelem és nemzetpolitika (EU-tábor)

A tusnádfürdői EU-tábor tegnapi programjának második előadását Korodi Attila környezetvédelmi miniszter indította. Felhívta a hallgatóság figyelmét a környezetvédelmi szabályozások fontosságára. Példaként szerepelt Románia második legnagyobb erőművének, a piteşti-i Apechimnek a jelenlegi helyzete, melyet a minisztérium már felfüggesztett két hónapra, mert nem tett eleget néhány alapvető környezetvédelmi feltételnek.
2007-07-14: Belföld - x:

Hírsaláta

LÁTSZIK, HOGY NEM A SAJÁTJÁT KÖLTI. A legköltekezőbb honatyák a Nagyrománia Pártból kerülnek ki, közülük is Ilie Ilaşcu viszi a prímet. Eddig 199 napot töltött Románia határain kívül, ami a parlamentnek hárommilliárd régi lejébe került. Párttársa, Minodora Cliveti (van-e, ki e nevet ismeri?) a maga 162 napjával csupán kétmilliárd lejt emésztett fel. (România liberă)