Hírsaláta

2007. július 14., szombat, Belföld

LÁTSZIK, HOGY NEM A SAJÁTJÁT KÖLTI. A legköltekezőbb honatyák a Nagyrománia Pártból kerülnek ki, közülük is Ilie Ilaşcu viszi a prímet. Eddig 199 napot töltött Románia határain kívül, ami a parlamentnek hárommilliárd régi lejébe került. Párttársa, Minodora Cliveti (van-e, ki e nevet ismeri?) a maga 162 napjával csupán kétmilliárd lejt emésztett fel. (România liberă)

VAN, AKI A CSÚNYÁT SZERETI. Romániában nem érvényes az a megállapítás, miszerint a választók jobban bíznak a megnyerő külsejű politikusokban — derül ki a BCS legújabb felméréséből. A megkérdezettek nagy része ugyanis Traian Băsescut tartja a legrútabb politikusnak, ennek ellenére az államfő népszerűsége messze a legnagyobb. Băsescut C. V. Tudor követi a ,,dísztelen" politikusok sorában, majd Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Dan Voiculescu, Mircea Geoană és Victor Ciorbea következik. A legmegnyerőbb Cristian Boureanu, a Liberális Demokrata Párt fiatal politikusa, a második helyezett pedig Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök, akinek népszerűsége szintén fordítottan arányos megjelenésével. A listáról természetesen nem hiányozhat Elena Udrea, akit Gigi Becali követ a sorban. A jóképű politikusok toplistáján is rajta van Mircea Geoană, mint ahogy Petre Roman és Adrian Cioroianu is. (Szabadság)

VANNAK GAZDAG NYUGDÍJASOK IS, akik nem szorulnak rá a januártól megígért nyugdíjemelésre. A kifizetésre kerülő legnagyobb összegű járandóság 13 609 lej (tehát több mint 136 millió régi lej), amely szinte negyvenszer nagyobb egy átlagnyugdíjnál. Az Országos Nyugdíjpénztár adatai alapján a 2008-tól esedékes növelés következtében ez a nyugdíj megközelíti majd a 18 000 lejt, egy átlagnyugdíj azonban csak 100 lejjel lesz több. Kétezer lej feletti, szintén nagy összegnek számító járandóságot csupán 1187 személynek folyósítanak, de januártól ők is jelentősebb módosulásra számíthatnak azáltal, hogy a nyugdíjpont az országos bruttó átlagbér 31 százalékáról annak 37,5 százalékára változik. A 2000 lejes nyugdíj több mint 860 lejjel növekszik jövőtől, egy 7500 lejes járandóságot pedig 2250 lejjel toldanak meg az intézkedés következtében. Szintén az országos pénztárnak a NewsIn hírügynökséghez küldött adatai szerint Romániában 5,5 millió nyugdíjas él, többségében átlagnyugdíjnak megfelelő összegből. Hét személy vesz fel több mint 10 000 lejt (3200 eurót), a növelés esetükben jelentős lesz, 3000—4100 lej közötti, 95 000-en pedig több mint 900 lejre jogosultak. A mezőgazdasági nyugdíjasok járandósága havonta körülbelül 140 lej. A januártól esedékes intézkedés a nyugdíjpontot a jelenlegi 396 lejről 568-ra, 2009-től pedig 747 lejre növeli.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-07-14: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Érseki áthelyezések
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érseki Hivatal honlapján megjelent az új főesperesi és papi kinevezésekről szóló közlemény: Msgr. ft. dr. Czirják Árpád érseki helynök, pápai prelátus, kanonok, főesperes utóda a kolozsvári Szent Mihály-plébánia élén ft. Kovács Sándor címzetes kanonok, eddigi székelyudvarhelyi főesperes lesz. Gergely István címzetes esperes Jegenyén lesz plébános. A hívek mindkét esetben tiltakoztak az áthelyezések ellen, alírásokat gyűjtöttek, a templom előtt csendes tüntetést szerveztek, de hiába. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tíz főesperese által aláírt csütörtöki nyilatkozatban leszögezik: ,,Nem a hívek feladata papjuk kiválasztása, és nincs jogosultságuk arra, hogy kisajátítsák őt maguknak."
2007-07-14: Világfigyelő - x:

A Fidesz beadványa volt az első

Bizonyítható, hogy a Fidesz pontosan egy perccel korábban nyújtotta be újból a három népszavazási kérdését, mint Kálmán László magánszemély, tehát ha az Országos Választási Bizottság (OVB) hű lesz eddigi gyakorlatához és az alkotmánybíróság útmutatásához, az ellenzéki párt által újból benyújtott beadványt kell először hitelesítenie.