Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A kicsiket eltiporni?

2020. március 6., péntek, Máról holnapra
Nagy D. István

A pokol felé vezető út is jó szándékkal van kikövezve – tartja a mondás. Kis túlzással általánosságban így értékelhető a mezőgazdasági minisztérium által közvitára bocsátott rendelet is, melynek előírásai eddig nem tapasztalt módon szigorítanák a háztáji sertéstartás szabályait – a hivatalos indoklás szerint – az afrikai sertéspestis visszaszorítása érdekében.

A szándékkal nem lenne gond, hiszen Románia már hosszabb ideje képtelen megfékezni a járványt, és az is egyértelmű, hogy a betegség elterjedéséhez meghatározó mértékben hozzájárult az állatok ellenőrizetlen szállítása, értékesítése, valamint a biobiztonság teljes mellőzésével történő tartásuk is. Bizonyos szigorítások igencsak időszerűek voltak, csakhogy a rendeletet elnézve az az érzésünk támadhat, hogy a hatóságok újból ágyúval készülnek verébre vadászni. A romániai jogszabályalkotásban nem példa nélküli az ilyen nekiveselkedés, amikor a várható következmények, hatások felmérése nélkül, gyakran a hozzáértők ellenvetéseit figyelmen kívül hagyva szélsőségesen szigorítanak, korlátoznak, alaposan átesve a ló túloldalára.

A szóban forgó rendelet tökéletesen beleillik ebbe a sablonba, durván beavatkozik a háztáji sertéstartás mikéntjébe. És noha az illetékesek máris cáfolják, hogy a rendelet a háztáji tenyésztés felszámolását hozhatja magával, nehéz nem észrevenni, hogy elsősorban a kis gazdálkodók lesznek az áldozatai. Ugyanis az úgynevezett biobiztonsági elvárások teljesítése akkora anyagi áldozattal jár, amit sokan egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak, vagy nem éri meg nekik, a rendeletben pedig nyoma sincs annak, hogy esetleg támogatást nyújtanának erre a célra. A szaporítás és az értékesítés teljes megtiltása pedig ismét csak értelmetlenné teheti a sertéstartást, lévén hogy sokan a malacok eladásával tettek szert némi jövedelemkiegészítésre vagy ebből finanszírozták az állatok tartását. Szembeöltő továbbá a bírságok mértéke is: ezertől hétezer lejig büntethető a kihágást elkövető. Gondoljunk csak bele, mit jelenthet egy ilyen bírság a kizárólag saját maga és a családja számára disznót tartó kisgazdának.

Az új szabályozás elég feltűnően elősegíti a piac elárasztását importból származó állatokkal, valamint a nagyüzemi tenyésztés térhódítását. Továbbá igencsak kétséges, hogy a rendelkezések, miközben komoly károkat okozhatnak, meghozzák a várt eredményt, a pestis visszaszorítását.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 105
szavazógép
2020-03-06: Közélet - Farkas Réka:

Benkő Erika: az előrehozott választások célja a hatalomhalmozás

Az előrehozott választás tétje, hogy hosszú távon eldől, még jobban meggyengül-e a parlament vagy sem – jelentette ki Benkő Erika RMDSZ-es parlamenti képviselő. Meglátása szerint, akik erőltetik az előrehozott választásokat, azokat az alkotmányos akadályokat akarják megkerülni, amelyek azért kerültek az alaptörvénybe, hogy a parlamentet ne lehessen könnyen feloszlatni – fejtette ki.
2020-03-06: Közélet - Mózes László:

Újabb lépések a természetvédelemért (Csomád-Bálványos kistérség)

A Csomád-Bálványos védett területhez kötődő újabb tervüket ismertették a sepsiszentgyörgyi Vinca Minor Egyesület munkatársai. Nyertes pályázatuk révén újabb elképzeléseket tudnak megvalósítani, egyebek mellett tőzeglápot kerítenek be, tanösvényt és három hulladékudvart alakítanak ki, és félórás dokumentumfilmmel kívánják ismertetni a természetvédelmi területet, illetve magát a térséget.