Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2020. március 6., péntek, Belföld

HÍRSZERZŐK NYUGDÍJA. Az economica.net gazdasági portál háttérelemzése szerint királyul élnek azok az egykori hírszerzők, akik a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kötelékéből vonultak szolgálati nyugdíjba. A titkosszolgák nyugdíját a SRI különleges, ágazati nyugdíjpénztára kezeli, mely 2019-ben 634,14 millió lejt fizetett ki a hírszerzők nyugdíjaira, ami 2,39 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.

  • Fotó: economica.net
    Fotó: economica.net

Ez annyit jelent, hogy egy nyugállományba vonult hírszerző átlagosan havi bruttó 5200 lejes nyugdíjat kap, ami 2 százaléknyival több, mint 2018-ban. Tavaly összesen 10 429 személynek fizetett nyugdíjat a SRI nyugdíjpénztára, ez 118-cal több, mint egy évvel korábban. Ezeket a nyugdíjakat természetesen nem a titkosszolgák befizetéseiből fedezik, hanem az államkasszából, vagyis az adóinkból. (Főtér)

PINTEA ÜGYÉBEN VIZSGÁLÓDIK A NÉP ÜGYVÉDJE. Hivatalból vizsgálatot indított a nép ügyvédje Sorina Pintea volt egészségügyi miniszter ügyében – jelentette ki tegnap Renate Weber. Az ombudsman azt nyilatkozta: az eddig rendelkezésére álló adatok alapján úgy véli, hogy Pintea ügyében sérültek a betegjogok, végleges határozatot azonban csak azután hoznak, hogy a fővárosi rendőrség válaszol az ügyben feltett kérdéseikre. „Az, hogy valakit vád alá helyeznek, megfosztanak szabadságától, előzetes letartóztatásba kerül, vagy elítélik és börtönbüntetést kell letöltenie, még nem jelenti azt, hogy elveszíti a méltósághoz való, vagy egyéb jogát. (...) Az élethez való jogról nem is beszélve” – fogalmazott. Hozzátette: többek között arra várnak választ a rendőrségtől, hogy adottak-e a körülmények a fogdában egy bizonyos betegség megkívánta ellátás biztosításához, hogy ez a betegség ne súlyosbodjon. (Agerpres)

TOLVAJ RENDŐR. Csúnyán lebukott egy enyveskezű úriember, aki úgy sétált ki két sarokcsiszolóval (flexszel) egy kolozsvári szerszámboltból, hogy „elfelejtett” fizetni. A tulajdonosok jelentették az ügyet a rendőrségnek, akik kiderítették, bizony egy 45 éves kollégájukról van szó. A rendőr ellen kivizsgálás indult lopás miatt, a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság pedig belső vizsgálatot indított az ügyben, mely nagyjából úgy szokott végződni, hogy a kollégának hamarosan új állás után kell néznie. Újra magyarázkodhat a belügyminisztérium a rendőrség megtépázott tekintélye miatt. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 262
szavazógép
2020-03-06: Belföld - :

Három beteg meggyógyult

A COVID-19 vírussal fertőzött hat romániai személy közül hármat gyógyultnak nyilvánítottak – közölte tegnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport.
2020-03-06: Belföld - :

Lejárt a meghallgatás

Lejárt a parlament egyesített szakbizottságaiban a Florin Cîțu-kormány miniszterjelöltjei­nek a meghallgatása.