Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az olasz miniszterelnök vesztegzár alá helyezte Lombardiát

2020. március 9., hétfő, Világfigyelő

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombat éjjel aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, ugyanakkor további 15 észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

  • Maszkkal járnak Milánóban. Fotó: gazzettadelsud.it
    Maszkkal járnak Milánóban. Fotó: gazzettadelsud.it

Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piecenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét érintik.

A rendelet felszólítja a lakosokat, hogy légzési nehézségek és magas láz esetén maradjanak otthon, illetve minimalizálják a felesleges személyes kontaktust, beleértve az orvosokkal való érintkezést is. Szigorúan tilos továbbá elhagynia az otthonát annak, akinél beigazolódott a fertőzés gyanúja.

A vállalatokat ugyancsak arra kérték, hogy a fertőzés megelőzése érdekében küldjék dolgozóikat szabadságra.

A fenti, úgynevezett „vörös zónákra” vonatkozó intézkedések egyebek között betiltják esküvők, temetések rendezését, elrendelik a sportesemények zárt ajtók mögötti megrendezését, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják a március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat. Zárva maradnak a fürdők, a mozik, a színházak és a kaszinók is. Az éttermek csak korlátozott időre nyithatnak ki, azzal a feltétellel, hogy a személyzet legalább egyméteres távolságot tart a vendégektől.

A legmagasabb fokozatú óvintézkedések kiterjesztését az indokolja, hogy csaknem megduplázódott a COVID-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma: szombat esti közlés szerint egy nap alatt 1145-tel nőtt, ez majdnem kétszerese a pénteki 620-nak.

Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak. A még betegek közül 2651-en szorulnak kórházi kezelésre, további 567-en intenzív osztályon vannak. Az országban a járvány eddig 233 ember halálát okozta.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1980
szavazógép
2020-03-09: Világfigyelő - :

Nem tartják meg a tervezett ünnepségeket

Magyarország kormánya elfogadta az operatív törzs ajánlását és lemondta a március 15-re tervezett központi ünnepséget.
2020-03-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás