Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. március 10., kedd, Mi, hol, mikor?

A székely szabadság napja Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön jóváhagyták a székely szabadság napjának megünneplését. A Sepsiszéki Székely Tanács ma 10 órától a turulszobornál várja az emlékezőket. Beszédet Pénzes Loránd történelemtanár, imát Dávid György római katolikus plébános mond. Fellép a Kónya Ádám Művelődési Ház Magyar Férfidalárdája. Karvezető: Jakab Árpád.

Fiatal írók és költők háromszéki felolvasókörútja
A Kárpát Körút során a budapesti székhelyű Fiatal Írók Szövetségének szerzői látogatnak el a Kárpát-medence városai­ba, hogy alternatív irodalom­órákat és felolvasóesteket tartsanak. Az idei első erdélyi körúton a megyénkbe látogató csoport tagjai: André Ferenc költő, slammer, műfordító, a Romániai Írók Szövetségének debütdíjasa, Látó-nívódíjas, akinek első kötete Szótagadó címmel jelent meg 2018-ban a Jelenkor Kiadó gondozásában; Borcsa Imola prózaíró, Irodalmi Jelen-debütdíjas és Szabó Gyula-emlékdíjas szerző, első kötete Magnebéhat címmel jelent meg az Erdélyi Híradó Kiadó és a Napkút Kiadó közös gondozásában; Mărcuţiu-Rácz Dóra költő, szerkesztő, műfordító. Első kötete Macska van az úton címmel jelent meg 2017-ben, második kötete 2020-ban jelenik meg az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetségének közös gondozásában; Seres Lili Hanna költő, szerkesztő, első kötete a Fiatal Írók Szövetségénél jelent meg Várunk címmel, amely látványos szakmai visszhangot kapott, felkerült az Írók Boltja és a Magyar Narancs irodalmi sikerlistájára; Vajna Ádám költő, szerkesztő és műfordító. Első kötete 2018-ban jelent meg Oda címmel, s elnyerte a Makói Medáliák díjat és az Írók Boltja Könyv­ösztöndíját. A rendezvénysorozat célja a kortárs irodalom népszerűsítése. A háromszéki felolvasókörút állomásai: március 11-én, szerdán 13 órától a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban; 17 órától a kovásznai Városi Művelődési Házban; március 12-én, csütörtökön 10 órától a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőben; 12 órától a Nagy Mózes Elméleti Líceumban; 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban; március 13-án, pénteken 12.40-től a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban; 18 órától a kézdivásárhelyi Jazz Bistro-Pajtában.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház a kamarateremben ma és szerdán 19 órától Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Kártyások (rendező: Zakariás Zalán) című előadását játssza.
FAPADOS KÁVÉHÁZ. László Zsuzsa Hommage Édith Piaf című önálló estjét adja elő ma 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Fapados Kávéházban. Zene: Várhelyi Attila, Zakariás Zalán. A helyek száma korlátozott, helyfoglalás szükséges. A jegy ára 10 lej személyenként, helyben fizetéssel. Érdeklődni a fapados.ro honlapon, a Facebook-oldalon vagy a 0729 879 030-as és a 0741 531 960-as telefonon.
MAROSÁN CSABA ÖNÁLLÓ ESTJE. Ma 17 órától Marosán Csaba Bomlott cimbalom – Arany János ismeretlen arca című önálló estjével lép fel Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.45-től Előre – amerikai animációs vígjáték, kalandfilm, románul beszélő; 17 órától 1917 – angol–amerikai háborús filmdráma, magyarul beszélő; 18.45-től A boldogságvirág – angol–osztrák–német sci-fi-dráma, román felirattal; 19 órától A vadon hívó szava – amerikai kalandfilm, magyarul beszélő; 20.45-től A nyom – román dráma; 21 órától A láthatatlan ember – amerikai–ausztrál horrorfilm, thriller, magyarul beszélő. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Zene
A LOKSI BLUES CAFÉ EGYESÜLET A kő marad! címmel akusztikus zenés-verses ünnepi koncertsorozattal ünnepli március 15-ét. A rendezvényen a Kormorán együttes néhány tagja, Fehér Nóra, Vadkerti Imre, Szűts István, a felvidéki Jónás Csaba mellett erdélyi előadók, énekesek, versmondók is fellépnek ma 18 órától Sepsikőröspatakon az unitárius templomban.
ELMARAD a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében a március 15-én 19 órára meghirdetett ünnepi hangverseny.

Kiállítás
A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Galériájában ma 18 órától megnyitják az Ady 100 című, a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház mellett működő Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész Szövetség tagjainak az Ady Endre-emlékévhez kapcsolódó, halálának 100. évfordulója alkalmából készült csoportos kiállítását. A kiállítást megnyitja: dr. Péter Sándor magyar nyelv- és irodalomtanár. Szavalattal közreműködik: Tánczos András informatikus mérnök.

Hitvilág
MEGBESZÉLÉS. A sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis Társaság ma 15.30 órától a Romulus Cioflec utca 6/B/4-es irodájában tartja az e hónapi megbeszélését.

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Számok, képletek, szavak, avagy a verselő matematikus címmel beszélgetésre kerül sor dr. Bencze Mihály matematikus, tanár, költő, szerkesztő (Négyfalu, Csernátfalu) részvételével matematikáról, költészetről, a pedagógus szerepéről a társadalomban. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

Röviden
ELMARADNAK AZ EZÜST AKADÉMIA ELŐADÁSAI. A román járványügyi hatóságoknak a koronavírus-terjedés megfékezésére vonatkozó döntését, illetve a szakhatóság által megfogalmazott ajánlásokat figyelembe véve a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának vezetősége felfüggesztette az Ezüst Akadémia előadásait. Az elmaradt előadásokat a későbbiekben nem áll módjukban új időpontra beütemezni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet. A teljes diszkréció garantált.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
TORNA. Az Ida Aerobik mai és csütörtöki programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 17.30-tól aerobik gyermekeknek, 19 órától kondistep. Telefon: 0722 243 234.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágo-Gym alakformáló fitnesz nőknek; szerdán 18 órától balett és kortárs tánc fiataloknak; pénteken 17.30-tól társasági tánc kurzus. Telefon: 0722 233 774.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsi­szentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt hetente egyszer, minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterinszintet méretni.
A NYUGDÍJASOK SUGÁS SZERVEZETE nyaralást szervez Hajdúszoboszlóra május 31. – július 5. és augusztus 23. – szeptember 20. között. Érdeklődni a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban levő székházban vagy a 0267 318 160-as telefonon lehet.
EGÉSZSÉGÜGYI ELŐADÁS. Hogyan és miért betegszünk meg? címmel tart ingyenes előadást a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház fertőzőosztályán dolgozó dr. Nagy Réka szakorvos szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat új előadótermében (1918. december 1. út 18-as tömbház, O lépcsőház, földszint – bejárat a nagy jelzőlámpáknál a Clinica Sante mellett, a Nemlátók Szövetségénél). Az előadás témája a különböző fertőzések, bakteriális vagy vírusos megbetegedések, az ezekkel kapcsolatos hitek, tévhitek, illetve hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sport utcai Galenus (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1905
szavazógép
2020-03-10: Gazdakör - :

Hírlugas

Sokat érhet a szántóföld
Rekord összegért, százezer euróért kínálnak eladásra két hektárnyi mezőgazdasági területet. Az érdeklődők versenytárgyaláson vehetik meg a földet, a licitet egy végrehajtói iroda hirdette meg április 2-re – írja az agrointeligenta.ro
2020-03-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás