Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pánik vagy óvatosság?

2020. március 10., kedd, Máról holnapra
Farkas Réka

Úgy tűnik, a vártnál nagyobb feladványt jelent a koronavírus-járvány az államok és az emberek számára, a betegség vészesen terjed, és megállíthatatlannak tűnik. Míg csak Kínában tombolt, legyinthettünk, hogy messze van, pedig már akkor sejteni lehetett, hogy mai globalizált világunkban a távolság már nem akadály.

Európában Olaszországra sújtott le legdrasztikusabban, ha két hete még alig 14 beteget azonosítottak, most már egyetlen nap alatt ezerötszáz fölötti az új koronavírusos páciens, és vasárnap 133-an haltak meg. Teljes régiókat, 16 millió embert helyeztek vesztegzár alá, és csak Isten a tudója, tavasszal az idő felmelegedésével eltűnik-e a gyógymódot még nem ismerő kór, vagy tombol, pusztít tovább.

Sokan úgy ítélik meg, hogy a román hatóságok fellépése túl drasztikus, az itt megjelent néhány eset még nem indokolja rendezvények betiltását, az oktatás felfüggesztését, repülőjáratok leállítását. Túlzásnak tartják a karantén megszegéséért vagy a hatóság félrevezetéséért járó bírságot, pedig nyilvánvaló: ha most, az elején nem sikerül gátat vetni a betegség terjedésének, akkor később nagyon rosszul járhatunk. Tiltásokban még jók a román hatóságok, a gyógyításban azonban már kevésbé, ha a sokkal fejlettebb olasz egészségügyi rendszer sem képes megbirkózni a feladattal, mi történik, ha nálunk uralkodik el a járvány? A veszély nem kicsi, hisz több millió romániai él, dolgozik Olaszországban, többen közülük most minden kérés, tiltás dacára hazamenekülnének a járvány sújtotta térségekből. Ha kitör a pánik – márpedig sok helyen ez történt –, nem hatnak a józan érvek, nem lehet a belátásra, észszerűségre alapozni.

Románia azonban nem csak ezért kiszolgáltatottabb, mint más európai államok, hanem azért is, mert még érdemi kormánya sincsen, egy ügyvivő kabinet próbál megbirkózni azzal a feladattal, mely még a teljes jogkörrel rendelkezőek számára is hatalmas kihívás. A járvány veszélye tehát ugyancsak keresztülhúzhatja a liberálisok számításait, nagy esély van arra, hogy a parlament megszavazza a csupán áldozatinak szánt Cîțu-kormányt, hisz nemcsak egészségügyi vészhelyzet, de gazdasági válság is fenyeget (tegnap a tőzsdék hatalmasat zuhantak), sürgős beavatkozásra, kormányrendeletekre lehet szükség a közeljövőben.

Járvány sújtja hát a világot, amely nem azért veszélyes, mert mindenkit elpusztít, aki útjába kerül – az elhalálozások aránya 2–3 százalék, főleg az idős és más betegségben is szenvedők az áldozatok –, hanem mert rendkívül fertőző, hosszú a lappangási ideje és gyógyírja még nincsen. Kína, Irán és Olaszország esete bizonyította, hogy ahol eluralkodik, a gazdasági, társadalmi következmények beláthatatlanok. Lehet hisztériáról beszélni, fölösleges pánikkeltésről – ám az ottani tények mindezt cáfolják.

Jobb tehát akár túlzottan óvatosnak lenni, mint az említett országokéhoz hasonló csapdahelyzetbe kerülni. És reménykedni, hamarosan itt a tavasz, talán pontot tesz eme egyre nyomasztóbb helyzet végére.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1980
szavazógép
2020-03-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-03-09: Belföld - :

Bezárnak minden iskolát és óvodát

A Különleges Vészhelyzetek Országos Bizottsága tegnap úgy határozott, hogy szerdától, március 11-étől március 22-éig bezár az ország minden iskolája és óvodája, mely kényszerszünetet a koronavírus terjedésének függvényében meghosszabbíthatják.