KoronavírusHáromszéken nincs fertőzött, de óvatosságra intenek

2020. március 10., kedd, Közélet

Egy Németországból hazatérő csernátoni lakos vasárnap jelentette a megyei sürgősségnek, hogy rosszul érzi magát, influenzás tünetei vannak, ezt követően a megyei készenléti felügyelőség speciális védőruhával felszerelt csoportja a pácienst beszállította a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházba.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Tegnap reggel az érintett beteg garatváladékát vírusvizsgálatra küldték a bukaresti Matei Balș Intézetbe, amíg az eredményt nem közlik, nincs ok pánikra, nem kell feltétlenül koronavírus-fertőzésre gondolni – közölte lapunkkal Ágoston László, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője. Az érintett pácienst a megyei kórháznak egy ilyen esetekre előkészített elkülönítőjében helyezték el, megkezdték a kezelését, tegnap délutánig állapota nem súlyosbodott – tájékoztatott Ágoston igazgató. Az intézményvezető elmondta, a házi elkülönítésben lévő háromszéki személyek számáról nehéz pontos adatot adni, mert ez óránkét változhat, főként, amióta Lombardián kívül Olaszország egyre több városára rendeltek el vesztegzárat a koronavírus miatt. Köztudott, hogy hazai állampolgárok folyamatosan érkeznek haza olaszországi munkáról, kirándulásról, a házi elkülönítés ellenben nem vonatkozik visszamenőleg azokra, akik az elmúlt tizennégy napban érkeztek Olaszország olyan tartományából, ahol vasárnapig nem jelentettek vesztegzárat – hangsúlyozta Ágoston László. Leszögezte, a megyei járványtani szakemberek jelentése szerint azok, akik eddig a tizennégy napos otthoni kényszerszabadságukat töltötték, betartották a szabályokat és együttműködtek a hatóságokkal, továbbra is ez a leghatékonyabb módja annak, hogy kiszűrjék, ha valaki fertőzödött a COVID-19 vírussal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1488
szavazógép
2020-03-10: Belföld - :

Hírsaláta

A KORONAVÍRUS ÉS A KÜLÖNBÖZŐ FELEKEZETEK. Az ortodox egyház szóvivője, Vasile Bănescu legutóbb azt nyilatkozta, hogy az ortodox templomokat nem helyezhetik karantén alá, mert azok Jézushoz tartoznak, nem a földi hatalmakhoz.
2020-03-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Húsvétra készül a hatóság (Ellenőrzések megyeszerte)

Március 12-től több mint egy hónapon át ellenőrzik az élelmiszer-forgalmazókat és-előállítókat a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság szakemberei, a húsvét előtti időszakban főként az ételmérgezések megelőzése, az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése a cél – tájékoztatott közleményében a szakhivatal. A tavaly húsvéti ellenőrzések nyomán több száz kilogramm élelmiszert vontak ki forgalomból, a nagyszombattól húsvéthétfőig tapasztalt szabálytalanságok miatt pedig összesen 45 ezer lejre bírságoltak.