Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felkészültünk?

2020. március 11., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Olaszország egészére vesztegzárat rendeltek el a hatóságok, lakóhelyüket csak indokolt esetben hagyhatják el az ott élők. Miközben a kórházak intenzív osztályain emberfeletti munkát végeznek orvosok, asszisztensek, a kormány a polgárok terheit könnyítő intézkedéseket próbál foganatosítani, például felfüggesztik a jelzáloghitelesek törlesztési kötelezettségeit. A hatalmas tőzsdei zuhanást látva Donald Trump amerikai elnök komoly gazdaságélénkítő csomag bejelentését helyezte kilátásba.

A költségvetési politikájában mindig szigorú Németország hasonló intézkedésekre készül. Orbán Viktor magyar kormányfő szerint világjárványra kell felkészülni, módosítani kell a költségvetést és gazdaságvédelmi akciótervre van szükség a koronavírus hatásainak ellensúlyozására.

Miközben tehát a világ országai különféle rendkívüli intézkedésekkel próbálnak gátat vetni a vírus terjedésének, ugyanakkor készülnek a szociális-pénzügyi-gazdasági következményekre. Abban ugyanis egyetértenek a gazdasági elemzők és az országok vezetői is, hogy a vírus nagyon könnyen recesszióba sodorhatja a világot, borúlátóbb közgazdászok a 2009-es gazdasági válságnál is súlyosabb helyzetet vizionálnak.

Mindeközben minálunk a liberális kormány beiktatása után módfelett aktívvá vált Klaus Iohannis államelnököt elnyelte a föld. Ha pár héttel korábban mindenről véleményt mondott, az autópálya-építéstől az adópolitikáig, most napok óta csend lengi be a Cotroceni-palotát, az egyetlen hír, hogy tegnap este más uniós állam- és kormányfőkkel közös tanácskozáson vett részt. Hírlik, az elnök tovább forszírozná az előrehozott választások kiírásának tervét.

Az ügyvivő kormány háza táján sem sokkal jobb a helyzet. Ludovic Orban tanácskozásra hívta ugyan a parlamenti pártokat, de nem a koronavírusok elleni intézkedések és a gazdaságvédelmi lehetőségek ügyében kívánt tárgyalni, hanem az önkormányzati választások időpontjáról. Az iskolák és óvodák bezárásának szükségességéről is alig lehetett meggyőzni a kormányfőt – hírlik, Ludovic Orban azért sem szeretne túlzott jelentőséget tulajdonítani a koronavírus elleni védekezés ügyének, nehogy azt a látszatot keltsék, hogy súlyos a helyzet, és ügyvivő helyett stabil, valós hatalommal rendelkező kormányra lenne szükség – ez esetben ugyanis volt minisztere, Florin Cîțu kormányának kellene bizalmat szavazni, ő maga pedig hoppon maradna.

Jól látható mindebből, hogy míg az intézményközi operatív törzs fokozott mértékben dolgozik a vírus terjedésének meggátolásán, a legfőbb politikai vezetők továbbra is csak egyéni és pártérdekeiket tartják szem előtt. Vajon tényleg felkészültünk?

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2348
szavazógép
2020-03-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Elavult autópark

A gépjármű-nyilvántartó hivatal adatai szerint tavaly a járművek csaknem fele (45,72 százaléka) jelentős műszaki hibával közlekedett. A közel hetven­ezer ellenőrzés nyomán 22 447 esetben büntettek, közel 18 ezer esetben pedig bevonták a gépjármű forgalmi engedélyét.
2020-03-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Sürgős támogatást kérnek a vállalkozók (Koronavírus)

A vállalkozói rétegre nagyon komoly és negatív hatást gyakorol a koronavírus terjedése. A világszintű pánik, illetve hisztéria következményeit leginkább a turisztikai cégek érzik, akik azt kérik a kormánytól, hogy néhány kedvezménnyel segítse a túlélésüket – hangzott el tegnap a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett sajtótájékoztatón. Konkrétan az áfa, a jövedelmi adó és az alkalmazottak társadalombiztosítási járulékának elengedését szeretnék elérni legalább három, de inkább hat hónapra.