Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gazdaságélénkítő intézkedéseket ígérnek

2020. március 11., szerda, Világfigyelő

Kormányzati segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek tegnap Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó 2020 című gazdaságpolitikai fórumán.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

Gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni – jelentette ki a kormányfő, aki azt kérte az MKIK-tól, gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken. Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség – például a turizmusban –, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit – közölte a miniszterelnök, jelezve, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő csomagokra lesz szükség. Meg kell oldani, hogy a gazdasági visszaesés ne a 2008–2009-eshez hasonló mértékű legyen, hanem legfeljebb akkora, hogy az EU-val szembeni gyorsasági előnyét Magyarország meg tudja őrizni – mondta. Orbán Viktor hangsúlyozta, világjárványra kell készülni, és mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából.

 

Trump: a vírus terjedése meglepte a világot

Az új koronavírus terjedése meglepte a világot – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban, egyúttal széles körű intézkedéseket ígért az amerikai gazdaság élénkítésére. Az elnök egyebek között a személyi jövedelemadó csökkentését vagy az órabérben dolgozó, de megbetegedett emberek fizetésének kiegészítését helyezte kilátásba. Trump kifejtette, hogy az amerikai gazdaság szerinte nagyon erős, de az új típusú vírus megjelenése – mint fogalmazott – „váratlanul érte az egész világot”. A szövetségi kormányzat eddigi intézkedéseire utalva leszögezte: „mi nagyon-nagyon jól kezeljük a dolgokat. Szerintem mi nagyszerű munkát végeztünk”. Elmondta azt is, hogy a kormányzat kapcsolatban áll a légitársaságok és a nagyobb hajótársaságok vezetőivel.

 

Recessziótól tartanak a németek

Recesszióba kerülhet a német gazdaság a koronavírus-járvány miatt – figyelmeztetnek a német sajtóban tegnap megszólaltatott elemzők. A 2008–2009-es pénzügyi válsághoz hasonló összeomlás ugyan nem várható, mert a bankrendszer sokkal egészségesebb és felkészültebb a megrázkódtatásokra, de egy „enyhe recesszió” az év első felében már nem tűnik elkerülhetőnek akkor sem, ha újra felpörög a termelés Kínában – mondta Carsten Brzeski, az ING Bank vezető közgazdásza a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak. A részvénypiaci árfolyamok zuhanásáról azt mondta, hogy a hét „fekete hétfővel” indult, de a tőzsdék esése „nem nagy dráma”, hiszen a mutatók néhány hete még történelmi csúcson voltak. Nagy baj akkor történhet, ha a részvénypiaci folyamatok átgyűrűznek a reálgazdaságba, és például nehezebben jutnak hitelhez a vállalkozások.

Clement Fuest, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke az Augsburger Allgemeine lapnak szintén azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai nem mérhetőek a 2008-2009-es pénzügyi válság világgazdasági következményeihez. Azonban a félelemnek és a várakozások romlásának hasonló szerepe van. Ezt mutatta meg „a tőzsdék fekete hétfője” is – fogalmazott. Kiemelte: számos fejlemény utal arra, hogy a német gazdaság recesszió előtt áll, és a visszaesés akár el is húzódhat. Mint mondta, „sajnos sok virológus állítja, hogy a járvány nyáron talán alábbhagy, de ősszel visszatér”, és ebben az esetben elkerülhetetlen lenne a recesszió.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2349
szavazógép
2020-03-11: Világfigyelő - :

Tízezernél több fertőzött Olaszországban

Egy nap alatt csaknem százhetvennel, 631-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid–19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság tegnap esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma valamivel kevesebb mint ezerrel, 10 149-re nőtt.
2020-03-11: Világfigyelő - :

Kisebbségi jogokhoz kötik a támogatást

A NATO–Ukrajna tanácsülések blokkolása mindaddig fennmarad, amíg nem tudunk megállapodni az elvett kisebbségi jogok visszaadásáról – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés tegnapi ülésén.