KézdivásárhelyÁtadták a megye első okospadját

2020. március 14., szombat, Közélet

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) helyi gyűjtésből megvalósított okospadot adott át csütörtökön Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren. Az építmény két padból és egy központi elektronikai egységből áll, amely tartalmaz négy-négy USB- és hálózati csatlakozót, valamint egy wifi erősítőt, esténként pedig automata megvilágítást kap.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Bereczki Kinga, a HKA ügyvezető igazgatója az okospad ünnepélyes átadásán elmondta: megyeszinten újszerű eszközt adnak át rendeltetésének, a megye első okospadját helyezték üzembe a Gábor Áron téren.

Tavaly a kézdivásárhelyiek a Tekerj egy jó célért! akción közel hétszázan két közösségi célra gyűjtöttek: a speciális óvoda udvarán létesített játszótérre, illetve az okospadra. Ez volt a város lakóinak az igénye, amit nem csak az ide látogatók, hanem a helyiek is igénybe tudnak majd venni.

Bereczki Kinga azt is elmondta, több céget kerestek meg, amíg sikerült elkészíttetni az okospadot, sokat egyeztettek az önkormányzattal, és végül az a döntés született, nem kutatnak prototípus után, saját erőforrásból is meg tudják valósítani. Helyi cégeket kerestek meg, és így született meg a háromszéki helyi termék, az okospad – itteni cégek, civil szervezetek és az önkormányzat közreműködésével. A padok, amelyek adott esetben munkaasztalként is használhatóak, a Csiszár Dénes Faipari Tanműhelyben készültek, az elektronikai részt a sepsiszentgyörgyi Elco villamossági cég szakemberei állították össze, a kőmunkát Zoltáni Loránd sepsiszentgyörgyi vállalkozó készítette. Az okospadot szépen megmunkált városcímer díszíti, Péter Alpár sepsiszentgyörgyi képzőművész munkája.

Bereczki Kinga azt is elmondta, hogy a következő két okospad valószínűleg az épülő új stadionhoz kerül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2020-03-14: Közélet - Nagy D. István:

Az ügyfélfogadást is szigorítják (Sepsiszentgyörgy)

További szigorító, a hivatali ügyfélfogadásra vonatkozó óvintézkedéseket vezetett be tegnap Sepsiszentgyörgy önkormányzata a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében. Tájékoztatásuk szerint a lakótársulások képviselőit is felkérik az óvintézkedések bevezetésére, a hivatalban pedig nagymértékben lecsökkentik a közvetlen kapcsolatot igénylő ügyfélfogadást. A megyeszékhelyen tegnap kora délutánig kettőre nőtt a karanténba helyezett személyek száma, illetve 27-en vannak lakhelyi elkülönítésben.
2020-03-14: Közélet - :

Biztonságos a véradás

Fertőtlenítették a sepsiszentgyörgyi vérközpontot, időben beszerezték az ehhez szükséges anyagokat, és folyamatosak az egység és a véradók biztonságát szavatoló intézkedések.