Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyarország nem létezhet a határon túli közösségek nélkül

2020. március 16., hétfő, Világfigyelő

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a határon kívüli magyarsághoz a március 15-i nemzeti ünnepen, melyben az 1848–49-es forradalom és szabadságharc örökségén túl Trianon 100. évfordulójáról is megemlékezett – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tegnap.

  • Tegnap felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt FOTÓ: MTI / ILLYÉS TIBOR
    Tegnap felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt FOTÓ: MTI / ILLYÉS TIBOR

„1848. március 15-e minden magyar közös öröksége és ünnepe. 172 év óta ezen a napon együtt teszünk hitet szabadságunk és nemzeti összetartozásunk mellett. Bárhol éljünk is a világon, mind emlékezünk a márciusi ifjakra, és felidézzük a hősöket, akik Pákozdtól Háromszékig, Branyiszkótól Szenttamásig egy emberként küzdöttek a magyar szabadság lobogója alatt” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint idei ünneplésünknek különös hangsúlyt ad, hogy száz évvel vagyunk a trianoni országvesztés után. „Akárcsak 172 évvel ezelőtt, amikor Gábor Áron nélkül gyorsan elbukott volna a szabadság ügye, Magyarország ma sem létezhet az erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai magyar közösségek nélkül, amelyek megerősítése és jogainak védelme közös feladatunk és felelősségünk” – írta, hozzátéve: „a ’48-asok követőiként azt kívánjuk s arra esküszünk, hogy az egyedülálló nyelvi, szellemi és kulturális örökséget, amelyet több mint ezer év leforgása alatt a Kárpát-medencében létrehoztunk, megtartjuk és mindannyiunk javára tovább is gyarapítjuk”.

Orbán Viktor levelét úgy zárta: „engedjék meg, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján tisztelettel köszöntsem Önöket, felemelő ünneplést, az utána következő hétköznapokhoz pedig további sok erőt és kitartást kívánjak Mindannyiuknak! Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1157
szavazógép
2020-03-16: Belföld - :

Viszonylag jól állunk, de még terjed a vírus

„Az a tény, hogy a koronavírus Romániában sokkal lassabban terjedt el, és a diagnosztizált esetek száma továbbra is viszonylag alacsony, a legjobb bizonyíték arra, hogy megtett intézkedéseink összességében hatékonyak voltak” – jelentette ki vasárnapi online sajtóértekezletén Ludovic Orban miniszterelnök.
2020-03-16: Világfigyelő - :

Németország lezárja határait

Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggel 8 órától a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter tegnap este, megerősítve a döntésről szóló sajtóértesüléseket. Ugyancsak vasárnap arról is döntöttek, hogy a német–dán határt is lezárják.