Németország lezárja határait

2020. március 16., hétfő, Világfigyelő

Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggel 8 órától a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter tegnap este, megerősítve a döntésről szóló sajtóértesüléseket. Ugyancsak vasárnap arról is döntöttek, hogy a német–dán határt is lezárják.

  • Horst Seehofer. Fotó: zdf.de
    Horst Seehofer. Fotó: zdf.de

Horst Seehofer berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy a járvány megfékezéséhez vissza kell fogni az emberek közötti érintkezést, amihez a határon átívelő közlekedés korlátozása is hozzátartozik. Ezért felszólítják a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

A szövetségi kormány az érintett tartományok vezetésével egyelőre a francia, a svájci és az osztrák, valamint a dán határon bevezetendő korlátozásokról döntött. Az áruforgalmat fenntartják, és az ingázó munkavállalóknak is engedélyezik a határátkelést. Senki mást nem engednek át, akinek nincs nyomós oka az utazásra. A hazatérő német állampolgárok természetesen beléphetnek az országba.

Valamennyi érintett határszakaszon hétfő reggel 8 órától korlátozzák a forgalmat. Az intézkedés ideiglenes, de visszavonására egyelőre nincs határidő. Folyamatosan vizsgálni kell a helyzetet, és a fejleményektől függően kell dönteni – mondta Horst Seehofer, aláhúzva, hogy a járvány csúcspontja még hátravan. Német hírportálok beszámolói alapján a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatok szerint Németországban vasárnap este 5627 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 1412 esettel több az egy nappal korábbi 4233-nál. A járványban 13 ember halt meg, 6 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 4 Bajorországban és 3 Baden-Württembergben.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2020-03-16: Világfigyelő - :

Magyarország nem létezhet a határon túli közösségek nélkül

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a határon kívüli magyarsághoz a március 15-i nemzeti ünnepen, melyben az 1848–49-es forradalom és szabadságharc örökségén túl Trianon 100. évfordulójáról is megemlékezett – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tegnap.
2020-03-16: Világfigyelő - :

Közel háromezer új fertőzött egy nap alatt (Olaszország)

Több mint 350-en haltak meg vasárnap Olaszországban, majdnem háromezerrel emelkedett a diagnosztizált betegek száma.