Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tokió, 2020Brit atléták az olimpia elhalasztását szorgalmazzák

2020. március 17., kedd, Sport

A nemzetközi szövetség és a japán szervezők biztosak benne, hogy meg tudják rendezni a június 24-én kezdődő olimpiát, a sportolók azonban jelenleg még abban sem biztosak, hogy a kvalifikációra fel tudnak készülni.

  • Guy Learmonth. Fotó: Reuters
    Guy Learmonth. Fotó: Reuters

Brit atléták az első sportolók, akik nyíltan felszólították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy halassza el a július 24-én kezdődő tokiói nyári olimpiai játékokat. „A NOB-nak határozottan kell cselekednie és el kell halasztania az olimpiai játékokat a koronavírus-járvány következményei miatt. Fogalmunk sincs, mennyire rossz lesz ez, és amit eddig láthattunk, az csak a jéghegy csúcsa lehet” – mondta az egyik brit atléta, Guy Learmonth.

„Természetesen a NOB és az egész világ sikeres olimpiát akar. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, szilárdan hiszem, hogy el kell halasztani az eseményt, kivéve, ha a hatóságok garantálni tudják, hogy a szokásos módon folytatódni fog minden, amit nem hiszem, hogy a jelenlegi helyzetben meg tudnának tenni” – mondta a 27 esztendős sportoló, akit az sem nyugtatott meg igazán, hogy a japán miniszterelnök kijelentette, semmi gond nem lesz az olimpiával.

Learmonth szerint reálisan kell nézni a helyzetet, hiszen ha a brit kormány véleménye szerint a járvány tetőzése májusra-júniusra várható, akkor nincs értelme az olimpia megrendezéséről beszélni. Véleménye szerint ősszel, de inkább 2021-ben vagy 2022-ben kellene megtartani a játékokat.

A férfi 4×400 méteres váltóval olimpiai bronzérmes Martyn Rooney szerint jelenleg vannak sokkal fontosabb dolgok is az olimpiánál, és ezt a sportolók is meg fogják érteni. Rooney szerint már az szomorú volt, hogy az olimpiai lángot nézők nélkül gyújtották meg, de a játékokat nem lehet a szurkolók nélkül megrendezni. „Ha Tokióban a tömeges részvétel nagy kockázattal jár, senki nem fog odamenni” – mondta Rooney.

A 2011-ben 400 gáton világbajnoki címet szerző Dai Greene szerint a járvány miatt rengeteg olyan sportoló van, aki nem tud edzeni. Ha viszont nem tudnak rendesen felkészülni, úgy nem lesznek képesek kvalifikálni sem Tokióra.

A nemzetközi szövetséget nem igazán érdeklik a félelmek, ragaszkodnak a kvalifikációs rendszerhez. „Az atlétika viszonylag jó helyzetben van, mivel nagyon rugalmas rendszerünk van, és a kvalifikációs időszak több mint tíz hónapja kezdődött, és a szabadtéri szezon kezdetéig is van még két hónapunk. Ezalatt még sok minden változhat” – hangsúlyozta a testület szóvivője.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2333
szavazógép
2020-03-17: Sport - :

Az Eb halasztását kéri az olasz szövetség (Labdarúgás)

A koronavírus-járvány miatt a nyári Európa-bajnokság halasztását kéri az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) az olasz szövetség (FIGC), abban a reményben, hogy így be tudják fejezni a jelenleg szünetelő bajnoki idényt.
2020-03-16: Belföld - :

Szükségállapot harminc napra

Kiadta hétfőn a harmincnapos szükségállapot bevezetéséről szóló elnöki rendeletet Klaus Iohannis államfő. Az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett rendkívüli állapotról szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia – ez, mint Marcel Ciolacu képviselőházi elnök bejelentette, csütörtökön meg fog történni.