Fogadják és elkülönítik a hazatérőket, Kovászna megyén áthalad a konvoj

2020. március 18., szerda, Közélet

Felkészültek a helyi hatóságok azon román állampolgárok fogadására és kíséretére, akik a keddről szerdára virradó éjszaka Nagylaknál lépték át a határt és tértek vissza az országba. Erről a kormánybiztosi hivatal számolt be lapunk megkeresésére, s leszögezték: Kovászna megyén rendőri felvezetéssel és csendőrök kíséretével haladnak majd át a konvojhoz tartozók.

  • Hazatérők a nagylaki határátkelőnél. Fotó: MTI
    Hazatérők a nagylaki határátkelőnél. Fotó: MTI

Arról nem kaptunk tájékoztatást, hogy milyen útvonalon haladnak majd, s egyelőre azt sem tudni, hogy a konvoj tagjai közül hányan tartanak haza, Kovászna megyébe. Megjegyezték, a konvojhoz tartozó háromszéki lakhelyű személyeket izolálják: aki vörös zónából érkezik, az karanténba kerül, akik sárga zónából, azok házi elkülönítésben maradnak.

Az Agerpres hírügynökség szerint néhány óra leforgása alatt 2500 román és külföldi állampolgárt, 700 járművet ellenőriztek le a nagylaki határátkelőnél a hatóságok. Szerda reggel a határátkelő tíz sávján zajlott az ellenőrzés, ám a várakozási idő még így is meghaladta a 180 percet. A hazatérők a közegészségügyi igazgatóság felügyelete alá kerültek, és saját felelősségre nyilatkozatot kellett kitölteniük. Ezt követően rendőri és csendőri kísérettel intézményes vagy házi karanténba irányítják őket.

Március 17-én megkezdte működését a megyei operatív központ a katasztrófavédelmi felügyelőség sepsiszentgyörgyi székhelyén. A kormánybiztosi hivatal honlapján közzétett tájékoztató szerint, a külföldről most hazatérők a következő telefonszámok egyikén jelentkezhetnek be: 0755-740427 (katasztrófavédelmi felügyelőség), 0757-354074, 0749-038675, 0751-297992 vagy 0751-041426 (közegészségügyi igazgatóság). A koronavírusról, megelőzésről tájékozódni a 0800 800 358-as telefonszámon lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1284
szavazógép
2020-03-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Az idén is büntetett a prefektus (Március 15. Sepsiszentgyörgyön)

Szükségállapot ide, járványmegelőzés oda, Constantin Todor prefektus ráért megszámolni a zászlókat az elmúlt hétvégén, és legott meg is bírságolta Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert azért, mert kevesebb román lobogót látott kitűzve március 15-én, mint magyart.
2020-03-19: Történelmünk - :

Adalékok a 30. évforduló kapcsán (Marosvásárhely Fekete Márciusa)

Harminc éve, 1990 márciusában történtek a marosvásárhelyi események, az a magyarellenes pogrom, amely a köztudatba Marosvásárhely Fekete Márciusaként vonult be. Az évforduló kapcsán egyfajta vita alakult ki a sajtó egy részében. Kincses Előd jogász, az események idején a Maros megyei Nemzeti Megmentési Front (NMF) és Nemzeti Egység Ideiglenes Tanácsa (NEIT) alelnöke reagált egy Novák Csaba Zoltán történész, szenátor által a Magyar Nyugdíjasok Klubjában tartott, Marosvásárhely fekete márciusát felidéző, ok-okozati összefüggéseket taglaló, az eseményeket történeti kontextusba helyező előadásáról szóló tudósításban megjelentekre.