Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kritikus a helyzet Olaszországban

2020. március 19., csütörtök, Világfigyelő

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legmagasabb halálozási adatnak számító 475-tel 2978-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (COVID-19) áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság tegnap esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint négyezerrel 35 713-ra nőtt.

A gyógyultak száma egy nap alatt több mint ezerrel 4025-re nőtt. A fertőzöttek száma 2648-cal emelkedett, ez kevesebb a keddi több mint 2900-nál, de több a hétfőn mért adatnál. A halottakat és gyógyultakat nem számítva, a jelenlegi 28 710 betegből valamivel több mint 12 ezer tartózkodik házi karanténban, a többi kórházi kezelésre szorul, több mint kétezren intenzív osztályon. A legtöbb beteget, több mint 17 ezret számláló Lombardiában az egészségügyi ellátórendszer megközelítette a húszezres felső határt. „A járvány elleni háborút a díványon maradva nyerjük meg!” – szólított fel otthon maradásra Giulio Gallera lombardiai jóléti tanácsos.
Attilio Fontana, az északnyugat-olaszországi Lombardia elnöke minden rendelkezésre álló orvos, ápoló és egészségügyben dolgozó személy szolgálatba állását szorgalmazta tegnap. Arra kért minden orvost és ápolót, aki az utóbbi két évben ment nyugdíjba, azonnal jelentkezzen a lombardiai egészségügyi rendszernél. Hasonlóképpen felhívást intézett a magánklinikákon, magánrendelőkben dolgozó orvosokhoz, egészségügyi személyzethez, hogy álljanak a közkórházak rendelkezésére. Hangsúlyozta, az anaszteziológus szakorvosok most nem jelenthetnek hiányzást, még akkor sem, ha már nem gyakorolják aktívan munkájukat. „Nyújtsatok segítséget!” – szólt Lombardia kormányzójának felhívása. Külön e-mail-címet hoztak létre, amelyen az orvosok jelentkezhetnek.
A legkritikusabb helyzet jelenleg a Milánótól hatvan kilométerre található Bergamo városában van, ahol a lombardiai halottak 27 százalékát regisztrálták. A bergamói központi kórház előtt tábori kórházat állítottak fel 250 beteg ellátására, amelyet az olasz fegyveres erők alpesi vadászezrede orvosai és egészségügyi személyzete működtet. A kórház papja elmondta, az elhunytakért telefonon keresztül imádkozik a családtagokkal, mivel nincsen más lehetőség.
Lombardiában minden ötödik háziorvos megbetegedett, Olaszországban az eddig megbetegedett kórházi orvosok és ápolók száma túllépte a kétezret. Az első nagy járványkórházat a milánói vásártéren építik, és további kettőt készítenek felállítani.
Attilio Fontana kijelentette, minden eszközzel azon dolgoznak, hogy az egymilliós Milánó városát a járvány megkímélje. Nyomatékosan arra kérte a tartomány lakosait, maradjanak otthon. Adatai szerint még mindig túl sokan, a lombardiaiak 43 százaléka mozog az utcákon. „Ne kényszerítsetek erősebb módszerekre!” – jelentette ki a kormányzó arra utalva, hogy szükség esetén kész tovább szigorítani az eddigi mozgáskorlátozó intézkedéseket, „ha kell, a fegyveres erők katonáinak bevetésével”.
Az olasz közszolgálati televízió tegnap közölte, hogy a római kormány a korábban április 3-ig bevezetett országos „karantén” meghosszabbítására készül.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2329
szavazógép
2020-03-19: Belföld - :

Papír helyett az interneten írjuk alá (Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért)

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke egy tegnapi közleményben arra kérte az új koronavírus miatt veszteglésre kényszerülőket, tegyék hasznossá szobafogságukat azzal, hogy interneten keresztül aláírják a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezést.
2020-03-19: Világfigyelő - :

A világháború óta nem volt ilyen

Történelmi jelentőségű feladat a koronavírus-járvány lassítása, amihez a lehető legnagyobb mértékben le kell állítani a közösségi életet – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár tegnap esti televíziós beszédében. A második világháború óta nem volt annyira fontos „a közös, szolidáris cselekvés”, mint most – jelentette ki Merkel, aki 2005 óta Németország kormányfője, és a szokásos szilveszteri köszöntőktől eltekintve első alkalommal fordult televíziós beszéddel hazája polgáraihoz.