Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A világháború óta nem volt ilyen

2020. március 19., csütörtök, Világfigyelő

Történelmi jelentőségű feladat a koronavírus-járvány lassítása, amihez a lehető legnagyobb mértékben le kell állítani a közösségi életet – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár tegnap esti televíziós beszédében. A második világháború óta nem volt annyira fontos „a közös, szolidáris cselekvés”, mint most – jelentette ki Merkel, aki 2005 óta Németország kormányfője, és a szokásos szilveszteri köszöntőktől eltekintve első alkalommal fordult televíziós beszéddel hazája polgáraihoz.

Mint mondta, a kormány és valamennyi állami intézmény arra törekszik, hogy megóvja Németország közösségét és korlátozza a járvány által okozott gazdasági, társadalmi és kulturális kárt. Ehhez a küzdelemhez a tudomány nyújt „zsinórmértéket”. A tudomány álláspontja pedig az, hogy mivel nincs védőoltás a vírus ellen és nincs gyógymód az általa okozott betegségre, le kell lassítani, „hónapokra szét kell húzni” a járványt, hogy időt nyerjenek a kutatók és el lehessen látni a betegeket. Németországban kitűnő az egészségügyi rendszer, „talán az egyik legjobb a világon”, de „még a mi kórházaink is teljességgel túlterhelődnének”, ha rövid idő alatt túl sok súlyos esetet kellene ellátni. Ezért mellőzni, a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatot, hogy lassabban terjedjen a vírus. „Most a távolságtartással kell kifejezni a gondoskodást” – mondta Angela Merkel, hozzátéve: a feladat történelmi jelentőségű, és csak akkor lehet megoldani, ha mindenki a magáénak érzi.

Hozzátette: a megszokott mindennapi élet soha nem látott mértékű korlátozása a gazdaságnak, a nagy cégeknek és a kisvállalatoknak, az üzleteknek, a vendéglőknek, az egyéni vállalkozóknak „már most nagyon nehéz”, és „a következő hetek még nehezebbek lesznek”, de a kormány mindent megtesz a gazdasági hatások ellensúlyozásáért és a munkahelyek megőrzéséért.

Németországban a hét eleje óta átalakult az élet. A napközbeni gyermekellátó intézmények és oktatási intézmények bezártak, az iskolák átálltak a távoktatásra. A szomszédos országokhoz hasonlóan a mindennapi élet összes többi területén is szigorú korlátozásokat vezettek be, az edzőtermektől a templomokig, a szórakozóhelyektől a múzeumokig szinte minden zárva tart, kivéve az élet fenntartásához szükséges kiskereskedelmi üzleteket. Franciaországgal vagy Belgiummal összehasonlítva az a legnagyobb különbség, hogy nincs kijárási tilalom.

A Bild lapnak a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatai szerint tegnap este 12 041 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 2215 esettel több a dél körül regisztrált 9926-nál. A járványban 30 ember halt meg.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2507
szavazógép
2020-03-19: Világfigyelő - :

Kritikus a helyzet Olaszországban

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legmagasabb halálozási adatnak számító 475-tel 2978-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (COVID-19) áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság tegnap esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint négyezerrel 35 713-ra nőtt.
2020-03-19: Világfigyelő - :

Felfüggesztik a hitelek visszafizetését Magyarországon

Az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét – jelentette be Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnap, a kormányülés szünetében a Facebook-oldalán.