Újabb fertőzéseket jelentettek Háromszéken /FRISSÍTVE: Sepsiszentgyörgyiek az új esetek/

2020. március 19., csütörtök, Közélet

Két új COVID-19 fertőzést igazoltak Kovászna megyében, mindkettőt Sepsiszentgyörgyön – számolt be csütörtök déli hírlevelében a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ezzel hatra emelkedett a koronavírussal fertőzött háromszékiek száma.

  • Fotó: biziday.ro
    Fotó: biziday.ro

Csütörtökön 13 óráig 277 koronavírus-fertőzést igazoltak országszerte, az érintettek közül 25 személyt gyógyultnak nyilvánítottak, mindannyian elhagyhatták a kórházakat, ahol kezelték őket. Az RMDSZ által indított, a koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldalon 11 órakor közölt adatok alapján Kovászna megyében húszan vannak intézményes karanténban, az otthoni elkülönítésben lévők száma viszont megközelíti az ezret: összesen 927 ilyen helyzetben lévő személyt jelentettek a hatóságok.

A kormánybiztosi hivatal 14 órakor kiadott tájékoztatója szerint egy megyeszékhelyi házaspárnál mutatták ki a koronavírust, a 30 éves nő és a 32 éves férfi nemrég tért haza Franciaországból, március 17-e óta lakhelyi elkülönítésben voltak. Ma újabb biológiai mintákat vettek tőlük, ezeket újabb ellenőrzésre küldték. Mindkettejük általános egészségi állapota jó – derült ki a tájékoztatóból.

Megjegyzik azt is, a többi karanténban, illetve lakhelyi elkülönítésben lévő háromszékinél mindeddig nem jelentkeztek a betegség tünetei, egészségi állapotuk jó. Két személy esetében lejárt az elkülönítés ideje, s mivel az eltelt időszakban egészségük jó volt, elhagyhatják az elkülönítésre kijelölt helyiségeket. A rendőrség és a csendőrség egyébként folyamatosan ellenőrzi az otthonaikban elkülönítetteket, illetve azt, hogy eleget tesznek-e a közegészségügyi rendelkezéseknek – mutatott rá a kormánybiztosi hivatal.

„Sajnos megvan az első két bizonyított koronavírusos eset Sepsiszentgyörgyön. Jó hír viszont, hogy ezek a személyek külföldről való hazatérésük óta önkéntes karanténba vonultak otthonukban. Ismét kérem a városunk lakóit: szigorúan tartsák be a hatóságok előírásait, és ha csak tehetik, maradjanak otthon!” – írta Facebook-oldalán Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. A városban csütörtökön 14 órakor 16-an voltak intézményes karanténban, 101-en otthoni elkülönítésben.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 119
szavazógép
2020-03-19: Belföld - :

Büntetik a szabályszegőket

Szigorítják a fertőző betegségek leküzdésének meghiúsításáért, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis nyilatkozatért kiszabható büntetéseket – jelentette be csütörtökön Ludovic Orban kormányfő. Az intézkedés a büntető törvénykönyvet módosítja.
2020-03-20: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Hogyan kell kezet mosni
Mindenekelőtt vegyük tudomásul, hogy hazatérve nem elég pusztán leöblíteni a kezeinket. A helyes kézmosás ismérve az alaposság. Lehetőleg baktériumölő, valamint viricid hatással rendelkező szappant, méghozzá folyékony állagút válasszunk.