Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Horgásznak, napoznak, lottóznak a szabályszegő olaszok

2020. március 20., péntek, Világfigyelő

Kreativitásukat bizonyítják az olaszok az új típusú koronavírus-fertőzés miatt elrendelt mozgáskorlátozás megsértése közben is, amikor hatósági ellenőrzéskor a legkülönbözőbb okokkal magyarázzák utcán tartózkodásukat az olasz sajtóban tegnap megjelent beszámolók szerint.
 

  • Katonai konvojok szállítják a holttesteket Bergamóból
    Katonai konvojok szállítják a holttesteket Bergamóból

Totózni indultam – így indokolta utcán tartózkodását egy férfi, amikor a rendőrök megkérdezték tőle, miért sétál láthatóan ok nélkül. Fantáziadúsabb volt egy fiatalember válasza, miszerint a barátnője éppen akkor tette ki őt az utcára. Más elmagyarázta, hogy muszáj járnia egy keveset, mert esti séta nélkül nem tud elaludni. Egy éjjel háromkor igazolt férfi azt mondta, elromlott a mobiltelefonja és javítani viszi.

A március 8-án bevezetett kijárási tilalom óta több mint egymillió olaszt ellenőriztek az utcákon és közutakon. Több mint 50 ezer személy ellen indult feljelentés, mivel ok nélkül tartózkodott közterületen, vagyis nem munkavégzés, egészségügyi vagy más súlyos indok miatt ment el otthonról. Az adatok szerint a feltartóztatottak tetemes része idős ember, aki rövid sétára indul, hogy ne legyen egész nap otthon. A hatályos rendelkezések szerint a kiszabható bírság meghaladja a 200 eurót, de komolyabb szabálysértés esetén több hónap börtönt kockáztat a feleslegesen utcán tartózkodó. A belügyminisztérium honlapjáról letölthető formanyomtatványt sokan nem viszik magukkal, de a helyváltoztatást igazoló engedély az ellenőrzés pillanatában a rendőröktől is elkérhető és előttük kitölthető. A tapasztalatok azt mutatják, sokakban nem tudatosodott, hogy a hamisan feltüntetett indok is büntetett.

A szicíliai Palermo városában három férfit bírságoltak meg, mivel azt mondták, kocogni indultak autóval, de egyik öltönyben és nyakkendőben volt, a másik mellett idős édesanyja ült, a harmadik pedig gyermekeit vitte valahova. A szintén déli Bariban a lakosok kilométereket tesznek meg, hogy olcsóbb üzletbe menjenek bevásárolni. Az északi Tortonában egy férfi azt mondta, azért megy a város másik felébe vásárolni, mert egy ottani szupermarketben gyűjti a vásárlói pontokat. Riminiben egy nyugdíjas építkezést ment el megnézni, Rómában egy iskola udvarán grillpartit tartottak, és csodálkoztak, hogy miért oszlatta fel őket a rendőrség. Mások horgászfelszerelésben mondták azt a rendőröknek, hogy munkába mennek. Volt, aki szexboltot keresett, más a tengerparton napozott. A nyitva tartó dohányboltok egyikében a tulajdonos kávéházat rendezett be a sarkon bezárt presszó pótlására pluszbevétel reményében. 

A telefontársaságok adatai szerint Milánó lakosainak 43 százaléka még mindig „túl nagy távolságot” tesz meg, vagyis nem a sarki boltba megy. A részben lezárt római Leonardo da Vinci repülőtéren készült felvételek is egymás hegyén-hátán szorongó utasokat mutattak az elrendelt legalább egyméteres biztonsági távolság helyett.

Még mindig túl sokan vannak az olaszországi utcákon – mondta a Milánóba érkező kínai orvoscsoport vezetője is tegnapi sajtótájékoztatóján. Sajtóértesülések szerint a római kormány újabb szigorító intézkedések bevezetését tervezi, köztük az utcák katonák általi ellenőrzését. Többek között betiltani készülnek a szabadtéri testedzést és a kocogást is.

 

Több olasz halott, mint kínai

Ötödik napja fokozódik jelentősen a koronavírus-járvány terjedése Olaszországban, ahol a tegnapi adatok újabb csúcsra értek – a szerdai 4207 új fertőzött és a 475 új halott után csütörtökön 5322 új megbetegedést és 427 új halottat jelentettek. Az 5322 új eset rekord a járvány ideje alatt Olaszországban, ahol csak hétfőn volt némi törés a számok folyamatos és meredek emelkedésében, de szomorú adat az is, hogy a halottak számában már beelőzték a járvány kiindulási helyét, Kínát. Összesen már 41 035 betegről és 3405 halottról érkezett jelentés az olasz klinikákról, a gyógyultak száma pedig tegnapig 4440. Kínában 3245 áldozatról tudni a hivatalos adatok szerint.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2505
szavazógép
2020-03-20: Belföld - :

Minden napra jut

A Richter-skála szerinti 4-es erősségű földrengés volt tegnap 13 óra 51 perckor Dâmboviţa megyében, a Fogaras–Câmpulung szeizmikus térségben.
2020-03-20: Világfigyelő - :

A tengerparti sétányokat is lezárják Franciaországban

A koronavírus-járvány terjedése miatt Franciaországban két hétre kihirdetett kijárási korlátozások meghosszabbítása „több mint valószínű, hogy szükséges” lesz a francia egészségügyi hatóságok szerint, miközben az általános karantén harmadik napján Korzikán, a Francia Riviérán és Bretagne-ban a polgármesterek egymás után zárták le a partra vezető utakat, miután megítélésük szerint a napos tavaszi időben a franciák túl sok időt töltenek a szabadban.