Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A tengerparti sétányokat is lezárják Franciaországban

2020. március 20., péntek, Világfigyelő

A koronavírus-járvány terjedése miatt Franciaországban két hétre kihirdetett kijárási korlátozások meghosszabbítása „több mint valószínű, hogy szükséges” lesz a francia egészségügyi hatóságok szerint, miközben az általános karantén harmadik napján Korzikán, a Francia Riviérán és Bretagne-ban a polgármesterek egymás után zárták le a partra vezető utakat, miután megítélésük szerint a napos tavaszi időben a franciák túl sok időt töltenek a szabadban.
 

„A pandémia dinamikája azon múlik, hogy mindenki betartja-e az egészségügyi előírásokat és az elkülönülést” – mondta tegnap Genevieve Chene, a francia közegészségügyi ügynökség igazgatója a Franceinfo hírrádióban, hozzátéve, hogy a betegség terjedésében 2–4 hét múlva várható csak jelentős fékeződés. Az egészségügyi hatóságok szerda esti tájékoztatása szerint a járvány januári kezdete óta 9134 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 3626-an vannak kórházban, 931-en intenzív osztályokon. A súlyos betegek fele 60 évesnél fiatalabb, de az elhunytak 93 százaléka 65 esztendősnél idősebb volt.

A kedd délben érvénybe lépett kijárási korlátozások ellenére – amelyek megszegése 135 eurós helyszíni bírságot von maga után – még mindig viszonylag sokan járnak el sétálni, futni, kerékpározni vagy családosan kirándulni. Emmanuel Macron államfő szerint a franciák nem veszik elég komolyan a kijárási korlátozásokat.

„Amikor azt látom, hogy az emberek továbbra is kijárnak a parkokba, a tengerpartra vagy a piacokra, úgy vélem, hogy nem értették meg az üzenetet” – mondta a francia elnök tegnap délután a párizsi Pasteur Intézetben a koronavírus elleni oltóanyagon dolgozó kutatóknál tett látogatásán. „Egyesek azt hiszik, hogy hőstettet hajtanak azzal végre, hogy megszegik a szabályokat. Hát nem, hülyén viselkednek, és főleg a saját egészségüket veszélyeztetik” – fogalmazott Christophe Castaner belügyminiszter az Europe 1 kereskedelmi rádióban.

A kijárások korlátozásának ellenőrzésére az utcákra vezényelt 100 ezer rendőr és csendőr a korlátozások első 24 órája alatt 70 ezer embert igazoltatott, és 4095 esetben szabott bírságot azokra, akik nem indokolt esetben vagy igazolás nélkül hagyták el a lakhelyüket. A dél-franciaországi és breton tengerparti helyeken azonban még mindig sokan futottak vagy kerékpároztak – igazolással –, de olyanok is voltak, akik horgászni indultak. A koronavírus egyik első franciaországi gócpontjában, a breton Morbihan megyében ezért március 31-ig a hatóságok lezárták a tengerpartokat és az odavezető gyalogösvényeket. Hasonló rendeletek jelentek meg a dél-franciaországi településeken, Nizzában, Marseille-ben és Cannes-ban is, ahol mostantól a tengerparti sétálás is 135 eurós bírságot von maga után. Párizsban a parkokat már hétfőn lezáratta a fővárosi önkormányzat, de az utcákon délutánonként sokan sétáltak családosan.

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek a munkahelyükre, ahogy vásárolni, orvoshoz is, vagy kutyát sétáltatni és egyénileg sportolni is engedélyezett, de nem csoportosulhatnak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2328
szavazógép
2020-03-20: Világfigyelő - :

Horgásznak, napoznak, lottóznak a szabályszegő olaszok

Kreativitásukat bizonyítják az olaszok az új típusú koronavírus-fertőzés miatt elrendelt mozgáskorlátozás megsértése közben is, amikor hatósági ellenőrzéskor a legkülönbözőbb okokkal magyarázzák utcán tartózkodásukat az olasz sajtóban tegnap megjelent beszámolók szerint.
 
2020-03-20: Világfigyelő - :

Veszélyben a spanyolországi idősotthonok lakói

Sorozatos koronavírus-fertőzéseket jelentenek spanyolországi idősotthonokból, ahol a betegség szempontjából a legveszélyeztetettebbek élnek – közölte a spanyol sajtó tegnap. A spanyol közszolgálati televízió (TVE) információi szerint az otthonok lakói között már legkevesebb 79 halálos áldozata van a koronavírusnak.